REHABILITOVAN KOLJAČ: Reakcija na najavu vraćanja imovine Spasoja Drenjanina Zeke, potomak žrtava ogorčen

V. C. S.

12. 02. 2022. u 09:24

KOMANDANT prvog bataljona Posavske brigade, Avalskog korpusa, podnarednik Spasoje Drenjanin zvani Zeka, sve vreme Drugog svetskog rata sa svojom četničkog hordom bio je gospodar života i smrti u Vraniću i okolini. Hapsio je, tukao, maltretirao, ubijao i klao svakog ko nije bio po njegovoj volji, a pogotovu one koji su imali nekog u Narodnooslobodilačkoj vojsci.

РЕХАБИЛИТОВАН КОЉАЧ: Реакција на најаву враћања имовине Спасоја Дрењанина Зеке, потомак жртава огорчен

Spomen-soba žrtvama u Vraniću / Foto Z. Jovanović

- Samo u jednoj noći, u Vraniću, 20. decembra 1943, zaklano je i ubijeno 68 ljudi, od kojih 35 žena i dece. Uništeno je 14 porodica pod direktnom komandom tog zlikovca i monstruma. Za četiri godine rata, od četničke kame stradalo je 91 lice samo u Vraniću. A onda se nađe sud koji će takvog krvnika da rehabilituje, pa još i da mu vrati oduzetu imovinu - ovako je na mogućnost vraćanja imovine Drenjaninovim naslednicima reagovao Vladan Pantić, potomak žrtava i predsednik Udruženja "20. decembar", koje čuva sećanje na stradale u Vraniću.

Drenjaninovi naslednici su među onima čije zahteve je Agencija za restituciju odbila, pozivajući se na zakon koji zabranjuje vraćanje imovine ratnim zločincima i saradnicima sa okupatorom. Upravni sud, međutim, smatra da svima koji su rehabilitovani imovina mora da bude vraćena.

Vladan Pantić / Foto P. Mitić

- Pitam se hoće li mu vratiti i ono što je opljačkao i odneo iz poklanih porodica?! Mojoj porodici četnici su te stravične noći zaklali 10 članova: tri odrasla muškarca, četiri žene i troje dece. Mali Ljuba, od godinu dana, bio je još u kolevci. Moj osećaj gorčine, razočaranja, stida i velikog bola je ogroman. Pisao sam proteste, molbe, predstavke i zahteve, preklinjao sudska veća da dođu u Vranić pre donošenja presuda, ali uzalud. Oni su odlučili da učine novi zločin nad ovim nevinim žrtvama. Izabrali su da liče na Zeku, Sutulu, Ustašu, Putulu, Kopilana, Veselina, Borisava i ostale krvave spodobe iz te noći pakla i užasa - kaže Pantić, i dodaje da ni danas ne ume da objasni svojima stradalima, kad uđe u spomen-sobu u Vraniću, zašto su krvnici rehabilitovani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri