OMAŽ SVETIONIKU VERE MITROPOLITU AMFILOHIJU: Mr Slobodan Čurović Apis priredio zbornik "Krstom nam rečeno"

Veliša Kadić

29. 05. 2021. u 20:00

ZBORNIK eseja i pesama "Krstom nam rečeno" koji je ugledao svetlost dana, nastavak je knjige "Krst nepobjedivi" koji je Slobodan Čurović Apis, iz Podgorice, priredio u okviru duhovne misije "Svetosavnika" i ljubavi hadži Radovana M. Radovića, hadži Bogoljuba Velimirovića Podgoričanina, Andrije Markuša, Nikole Nenezića, Vukića Gara Brajkovića, Tripka Draganića...

ОМАЖ СВЕТИОНИКУ ВЕРЕ МИТРОПОЛИТУ АМФИЛОХИЈУ: Мр Слободан Чуровић Апис приредио зборник Крстом нам речено

Foto Tanjug

Između korica ovog dela sabrano je 140 najvećih imena srpskog jezika, koji su, po oceni autora, književnim prinošenjima dali svoj skromni doprinos svetioniku naše vere i putovođi mitropolitu Amfilohiju.

- Vladika je svoj život podredio misiji služenja imenu Hristovom i očuvanju duhovnog života koji je bio utuljen u Crnoj Gori a on ga obnovio i razgorio, što se najbolje videlo u neverovatnoj snazi i poruci litija, toj nepobedivoj energiji, reci pravoslavlja, koja nas je slila u jedno kolo, u odbrani svetinja od novih antihrista, brozovčića i kumrovčića - kaže, za "Novosti", Čurović.

Foto Privatna arhiva

NAŠ sagovornik podseća da je prvenstveni zadatak Zbornika bio  da svedoči istinu.

- Vladika Amfilohije je bio naša najčvršća tapija pred Bogom, molitvenik ljubavi koji je podigao toliko hramova, u susretištu sa svim svesjetijima. Nije slučajno da sam ja kao uskok priredio ovo delo, jer uskoci su odabrani tamo gde se vera brani, kao večiti ratni logor, tako da je je ovo i neka vrste oduge zavičaju. Mogu reći da do sada ovako koncipiranog i vrednog Zbornika nije bilo, koji je ujedinio pesnike, filozofe, intelektualce, novinare, kulturne poslenike koji baštine ćirilicu i Srpstvo da se odazovu i da odžive svoje duše i poštovanja prema velikom delu Vladike prenesu u ovaj Zbornik, koji je sjajno slikopisao i korice uradio Anastasije Radović.

ISPUNITI NjEGOŠEV ZAVET

- OSTAO je taj neispunjeni amanet, ali ako bude nas verne dece, armije Đedove, vratićemo kapelu, dušu Crnoj Gori, da prestane pečalno seobanje mrtvog Rada kome ne dadosmo mira, ne poštujući poslednju želju, dodvoravajući se neznaveno masaonskim simbolima i lednini mauzoleja...

Mitropolit je znao znamen svetosti Njegoševe kapele, jer dok se ne vrati pratiće nas još usud i prokletstvo, da bi progledali, da bi znali idemo li stazom svetosavskom, ili ćemo se stopiti u bazdljivo i izvitopereno demokratsko "stimavanje" - poručuje profesor Čurović.

ČUROVIĆ s neskrivenom ljubavlju prema blaženopočivšem mitropolitu ističe da je vladika Amfilohije "bio videlo na našem putu osvešćivanja".

DELO Mr Slobodan Čurović Apis, Foto Privatna arhiva

- Možda još nismo svesni koga smo imali. Nije nikada lako bilo našim vladikama, u sredini gde nikada nisu iščilele stare pizme, zavade i ajdukluk otimačine. Najlepši i najmudriji jevanđelistar bio je mitropolit, istiniti i dostojni naslednik Svetog Petra i egzarh pećkog trona, koji je duboko u sebi nosio kosmetske rane, još kad je krenuo od Morače do Banata, Svete Gore, znajući kako nam je istorija zaklata. Micao je sa suzama sklade da se bratske kosti povade i gledao kako gori čerečeno telo Srbinovo, dok je opelom zborio muku našu i tamjanio mučenike.

O TOME koliko je mitropolit Amfilohije voleo Crnu Goru koja ga je ljubila, ali i progonila i hapsila, Čurović kaže:

- Mislim da je malo ko toliko patio i uzdisao zbog ovakve Crne Gore, zbog nezahvalne dece, ne one valjatne "Gore o kojoj Njegoš peva u Ogledalu srpskom". Želio ja da zauvek ostane u njoj ne mareći za lekarije, u crnome vaktu i zemanu, namernih virusa i čipovanja, da motri sa visova nebeskih jesmo li se probudili ili iz ove kome, bratske svađe zaboravili i bratogonstva zaustavili, da bi naša Crna Gora opetzasvetlila, "srpske krune drago kamenje", da smo dostojni naših predaka koji su dobro znali ko su i šta su.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!