ZA PEDOFILE DO 15 GODINA: Poslanici složni da krivična dela protiv polne slobode zaslužuju strože kazne

I. D. STOJADINOVIĆ

23. 12. 2021. u 08:38

Svi poslanici složni su oko toga da su trenutno predviđene kazne za silovatelje i pedofile suviše blage i da se moraju pooštriti. Takođe, saglasni su i da je neophodni napraviti registar prestupnika kako bi se pratili i sprečilo ponavljanje krivičnih dela.

ЗА ПЕДОФИЛЕ ДО 15 ГОДИНА: Посланици сложни да кривична дела против полне слободе заслужују строже казне

Foto Skupština.me

U parlamentu se juče raspravljalo i Predlogu izmena krivičnog zakonika kojim se pooštravaju kazne za krivično delo protiv polne slobode i koje bi u najtežim slučajevima bile i do 15 godina zatvora.

Da je neophodno pooštriti kazne, saglasan je i državni sekretar Bojan Božović. Kako je naveo, blaga kaznena politika prema počiniocima krivičnih dela u kojima su oštećena deca, nije postigla svrhu kažnjavanja, a posebno je porazno, ističe, što se ona nisu ni zaštitila.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović kazala je da je kod pomenutih krivičnih dela povećana minimalna kazna. Kako je obrazložila, za obljubu nad detetom, odnosno osobom mlađom od 14 godina, do sada je bila zaprećena kazna od tri do dvanaest godina, a sada je predviđeno pet do petnaest godina.

- Ako je tom prilikom nanesena teža telesna povreda umesto dosadašnjih pet do petnaest godina, sada je predviđeno najmanje deset godina zatvora. Za nedozvoljene polne radnje gde je bila predviđena novčana kazna, sada to više ne postoji, što je dobro, sada postoji samo zatvorska kazna od jedne do pet godina, a ako je u pitanju zloupotreba položaja pet do petnaest godina - objasnila je Vujović.

Prema oceni potpredsednice Skupštine Branke Bošnjak, do sada se činilo da država više vodi računa o nasilnicima nego o deci.

- Baš ovih dana smo imali priliku da se, po ko zna koji put, uverimo da povratnik iz ZIKS-a opet vrši seksualno nasilje nad decom, a da sudovi presuđuju sa kaznenim merama koje su prekršajne ili u nekom novčanom iznosu. To je nešto što treba sve da nas zabrine, a treba da nas najviše zabrine to što niko zbog toga ne odgovara, jer u pravosudnom sistemu treba da uperimo prst na sudiju i tužioca koji to dozvoljava - kazala je Branka Bošnjak.

PREVENCIJA

TAKVE osobe ne mogu da rade one poslove gde su blizu dece. Moramo mnogo da radimo na prevenciji. Policajce kvartova su zamenile policijske patrole, ali ni to nije dalo rezultate. Moramo i da pomognemo deci da prevaziđu te teške situacije - kazao je poslanik Boris Mugoša (SD).

NE SMEJU DA RADE SA DECOM

OŠTRIJE kazne za pedofile i silovatelje podržavaju i u opoziciji, te poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković poručuje da je, osim toga, neophodno i formirati registar.

Vesna Pavićević, ispred DPS, smatra da je iz registra kaznene evidencije jednostavno izdvojiti krivična dela gde su žrtve maloletne, kako bi se onemogućilo takvim licima da izvade uverenja i da se zaposle u ustanovama koje se bave i rade sa decom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna