DA organska poljoprivredna proizvodnja dobija sve veću podršku Grada Novog Sada potvrđuje i podatak da je za subvencije u toj prosperitetnoj oblasti agrara u ovogodišnjem gradskom budžetu obezbeđeno ukupno pet miliona dinara, što je znatno više nego prethodnih godina.

Ta finansijska podrška biće raspoređena proizvođačima koji imaju zemljište i registrovano gazdinstvo na teritoriji grada, nakon konkursa na koji zainteresovani mogu da podnesu prijave, sa odgovarajućom dokumentacijom, do 15. avgusta.

Pravo da učestvuju u tom gradskom programu razvoja poljoprivredne proizvodnje imaju individualni proizvođači i organizacije u oblasti agrara, koji su zainteresovani da započnu organsku proizvodnju, kao i oni koji se time već bave od 2011. godine.

Kako je precizirano u nedavno objavljenom javnom pozivu na sajtu Grada, njima sleduju subvencije za nabavku odgovarajućeg semenskog i sadnog materijala, kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje, kao i za druge investicije u organskoj proizvodnji. Svi ti troškovi će proizvođačima biti plaćeni iz gradske kase u punom iznosu.

- Naše poljoprivredno gazdinstvo koristilo je ranije te subvencije. To je značajna pomoć, pogotovo za mlade proizvođače koji tek počinju da se bave ovom proizvodnjom - kaže za "Novosti" mladi poljoprivrednik Andrej Vozar iz Kisača, predstavnik treće generacije u familiji koja je pionir na ovim prostorima u organskoj proizvodnji povrća.

PIJACA NA novosadskoj Ribljoj pijaci je pre nekoliko godina otvorena Organska ulica, gde građani tokom cele godine mogu da kupuju organsko voće, povrće i žitarice.

On napominje da su Vozari organsko povrće intenzivno počeli da proizvode pre petnaestak godina, a trenutno gazdinstvo njegovog oca Miroslava ima zasnovanu proizvodnju na oko 12 jutara zemljišta i plan da povećava površine.

ODLUKA GRADONAČELNIKA

GRADONAČELNIK Miloš Vučević će na predlog odgovarajuće komisije, u roku od 30 dana po isteku roka za prijavljivljnje, odlučiti koji će proizvođači učestvovati u ovogodišnjem projektu razvoja organske proizvodnje.

PROČITAJTE JOŠ - Građevinska dozvola na proveri