U SELU Deronje, u opštini Odžaci, poznatom ne samo po tamburašima, nego i bostandžijama, uveliko traje berba lubenica, koje su ovog leta slabije rodile, ali imaju odličan kvalitet. Zbog manjeg roda, objašnjavaju proizvođači, veća je potražnja, pa će lubenice duže držati sadašnju otkupnu cenu.

Pročitajte još: Uzurpirane oranice u Novom Bečeju: Od useva - na tri dela

- Prinos će biti 50-60 tona po hektaru, a kad je godina rodna, bude i stotinu tona. Rod je umanjen zbog prolećnih kiša, koje su, srećom, dosta i "promašile" Deronje, jer su mnogo veće štete nanele u nekim drugim atarima. Sve svoje lubenice vozim u piljarnice u Novom Sadu i Subotici, gde ih trenutno prodajem za 27 dinara po kilogramu - navodi Vlada Sotirović, koji lubenice gaji na dva i po hektara.

Pročitajte još: PODSTICAJI U STOČARSTVU: Po kravi - 125.000 dinara

Nakupcima, koji kamionima dolaze u selo, Deronjčani prodaju lubenice "na veliko" uglavnom za 20 dinara (neki i za 17-18 dinara), što smatraju dobrom cenom, jer su u istom periodu lane po kilogramu dobijali manje od 10 dinara.

Jovan Marić na četiri jutra (malo više od dva hektara) proizvodi crne lubenice, koje najviše odlaze u Suboticu, a preuzimaju ih i preprodavci iz Sombora, Kule, Kljajićeva i Vajske. Berba je, zbog padavina, ove godine počela dve sedmice kasnije, u julu umesto u junu, pa je Marić odlučio da produži setvu u tri etape, kako bi plodove imao do kasne jeseni, a ne samo do kraja avgusta, kada je uobičajeni završetak sezone bostana.

- Uvoz lubenica iz Grčke i Albanije, koji je pravio konkurenciju, već je pri kraju, tako da otkupne cene ne bi trebalo, kao ranijih godina, da strmoglavo padaju, jer bi bilo teško ostvariti zaradu, s obzirom na poskupljenje semena, đubriva i zaštitnih sredstava. Ulaganje u proizvodnju lubenica je oko 300.000 dinara po hektaru - napominje Marić.

Sotiroviću, koji proizvodi šarene lubenice, prošle godine je istrulilo 50 tona roda zbog kiše. On veruje da ovog leta na njegovim njivama neće propasti nijedna lubenica.

- Prihvatio sam ponudu za izvoz u Poljsku, gde su na kraju berbe spremni da preuzmu i sitne lubenice od dva, tri i četiri kilograma, bez slasti, koje koriste u kozmetičkoj industriji - kaže Sotirović.

Tradicija uzgoja lubenica u Deronjama, govore meštani, postoji od završetka Drugog svetskog rata, a prve bostandžije bile su siromašne porodice, kojima je taj posao donosio prvi dinar tokom leta. Ispočetka su se lubenice proizvodile direktnom setvom ili iz rasada, a sada se primenjuje kalemljenje na tikvu, koja, kako ističu proizvođači, daje lubenicama otpornost i veličinu i pomaže da plodovi brže zru.