POVRATAK U RODNO SELO: Mladi vinar proizvodi svetska vina
23. 02. 2019. u 17:03
Nemanja Arsenijević, iz sela Vinča kod Topole, vratio se u rodno selo. Obrađuje gotovo dvanaest hektara vinograda, planira proširenje
Nemanja Arsenijević
SA visokim prosekom završio je Poljoprivredni fakultet u Zemunu, a onda se vratio na očevo imanje u selo Vinča kod Topole. Tu je napravio vinariju i otpočeo proizvodnju kvalitetnih vina. Nemanja Arsenijević (28) slovi za najmlađeg uspešnog srpskog vinara. Njegova vina već su poznata na domaćem, ali i na inostranom tržištu. Zasad proizvodi oko 20.000 boca kvalitetnog vina, deo ide u izvoz, ostatak prodaje domaćim restoranima i trgovinama.
Vinarstvo je njegov posao tek četiri godine. Za to vreme uspeo je da uredi gotovo 12 hektara vinograda, koje su roditelji ranije bili započeli, opremi vinariju kvalitetnim kazanima, buradima kao i drugim potrebnim aparatima. Pregovara i o izvozu na kinesko tržište.
Ovaj mladi privrednik planira da širi proizvodnju, ali i porodicu. Njegova verenica i buduća supruga Jelena, inače diplomirani ekonomista, iz Kragujevca je, zbog ljubavi, došla u selo. Tu nameravaju i da ostanu.
- Iako su mi, čak i najbliži, predviđali neku sasvim drugačiju budućnost i zanimanje, lično nikada nisam imao dilemu. Želeo sam da se školujem, ali samo da bih u Vinči, na dedinom i očevom imanju, napravio nešto mnogo bolje, priča Nemanja Arsenijević.
.jpg)
Veliku podršku mu pruža, kaže, i buduća supruga koja deli njegove ideje i ciljeve.
- Ne protive se ni roditelji. Naprotiv, vrlo su zadovoljni što će se imanje i porodica širiti na način kako se to i mnogo godina ranije radilo - potvrđuju Arsenijevići.
Oduvek se, kaže, u kući Arsenijevića pilo dobro vino. To je bilo za potrebe domaćinstva i prijatelje. Deda Momčilo, koji je odavno preminuo, o tome je pričao i unuku Nemanji.
Pročitajte još - Kinezi vole srpska vina
- Ljubav prema vinarstvu nasledio sam od dede. Bili smo i poznati po dobrom vinu i gostoprimstvu. Ali ovo što ja sada radim i planiram je nešto sasvim drugo. Tu nema prostora za danonoćna druženja uz dobro vino. Ovo je ozbiljan posao - priča Nemanja.
.jpg)
ZNANjE I SPREMNOST
BEZ savremene opreme i mašina teško je opstati u ovom poslu, bez obzira na kvalitet koji je obavezna "stavka", kaže Nemanja.
Zato je, pored osnovne opreme, već nabavio najsavremeniju mašinu za rezidbu vinograda koja zamenjuje veći broj radnika koji su to dosad radili ručno.