LjUBAV je obeležila ovogodišnju, 33. manifestaciju "Dani ludaje", koja se danas završava u Kikindi. Juče su na ovom takmičenju pobedili verenici Dijana Vukadinović iz Jarka i Stevan Martić iz Zemuna. Ona je zvanično imala najtežu, 341,5 kilograma tešku, a on najdužu bundevu od 295 centimetara. Obe su proizvedene u istom plasteniku, na imanju Dijaninog oca. Kako je mladi par uspeo da proizvede džinovske tikve, otkrila je Dijana.

Pročitajte još: "Dani ludaje" mere rekorde

- Jednostavno, Stevan uči od mene. Moj tata je, u stvari, zadužen za gajenje i dugih i teških tikava. Svi u porodici smo prirodnjaci i volimo gajenje povrća. Ja sam biolog, tata je agronom, brat je šumarskog obrazovanja i to je za nas prirodno - rekla je Dijana.

Zanimljivo je da je ove godine zet pobedio buduću taštu, pošto je prošle godine Dijanina majka Jelena Vujadinović postavila rekord "Dana ludaje" u proizvodnji najdužih tikava sa 294,5 centimetara. Budući zet je u Kikindi upisao novi rekord, pola centimetra duži.

- Priznajem da sam više posmatrač nego odgajivač. Drugi put sam na ovom takmičenju i veoma sam zadovoljan. Zahvaljujem Đorđu Vukadinoviću i Dušanu Jankovu koji su nam obezbedili semena - rekao je Stevan Martić, koji je mašinac po obrazovanju.

Kako će potrošiti nagradu od po 100.000 dinara, mladi par nam nije otkrio, ali će to, svakako, biti za njihovu sreću.

REKORD NAJTEŽU bundevu na dosadašnjim "Danima ludaje" imao je mladi Milan Desnica iz Savinog Sela, koji je 2014. godine doneo bundevu tešku 507 kilograma.

Drugo mesto sa tikvom od 334 kilograma zauzeo je Radovan Zakić iz Kikinde, a treće Dušan Jankov iz Čuruga, čija je ludaja imala 270 kilograma. U proizvodnji najdužih bundeva drugi je bio Ištvan Varga iz Temerina (290 cm), a treći Gašpar Barna iz istog mesta (276 cm). Njima su pripale nagrade od po 30.000 i 20.000 dinara.

Pročitajte još: Kikinda u znaku Dana ludaje

Priznanje na "Danima ludaje" zaslužuju i članice brojnih udruženja žena, koje su za sve goste i ove godine pripremile ukusan i obilan "banatski fruštuk". Na stolovima je bilo 'leba, masti i paprike, slanine i čvaraka, kobasica, krvavica i šunke, zatim kifli, gibanica, krofni, štrudli, bosanskih pita, mađarskih kolača i nezaobilazne slatke pite bundevare.

- Poslužili smo kolače sa bundevom, mafine sa makom, vanilice, slane pogačice, pitu sa višnjama - rekla je Anastazija Kančar, koja je goste posluživala u mađarskoj narodnoj nošnji.

Verenici Dijana Vukadinović i Stevan Martić


Prvi put na ovu manifestaciju došli su i gosti iz Istočnog Sarajeva, koji su doneli tulumbe, urmašice, ali i pitu "tikvenjaču".

- Kod nas se tek četiri godine održavaju "Dani tikve". Manifestaciju smo pokrenuli kako bismo promovisali uzgajanje tikve i njenu upotrebu ne samo za pitu i kao stočnu hranu, već kao sirovinu za mnoga druga jela, kao što smo videli ovde u Kikindi. Oduševljeni smo "Danima ludaje", džinovskim bundevama koje se ovde proizvode, kao i brojem gostiju - rekla je Roksanda Mičić iz Udruženja "Probudi se" iz Istočnog Sarajeva.

Najveći broj gostiju stiže iz Rumunije, iz okoline Temišvara. Turisti su došli organizovani u više autobusa.

Pročitajte još: "Dani ludaje" od 20. do 23. septembra u Kikindi

- Kikindska manifestacije je vrlo popularna u Temišvaru, jer se vaš grad potrudio da je nekoliko godina na lep način promoviše kod nas. Sada se zna za vaše "Dane ludaje" i više joj nikakva promocija ne treba, jer se o njoj priča među građanima. Oni sada organizovano, samostalno ili preko agencija, dolaze na ovu feštu - rekao je Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Najlepiši ukras "Dana ludaje" svakako je karnevalska povorka maskirane dece. Stotinak mališana iz Predškolske ustanove "Dragoljub Udicki" u odeći i sa maskama koje su sa roditeljima napravili od plodova jeseni, svojim defileom centrom grada, najlepša su slika.