(Ne)ozbiljna poezija Bore Čorbe

V. M. P.

26. 12. 2017. u 17:34

Borisav Đorđević objavio jubilarnu 10. knjigu, zbirku pesama “Pusto ostrvo”

(Не)озбиљна поезија Боре Чорбе

IZDAVAČKA kuća “Arte” ovih dana objaviće knjigu poezije “Pusto ostrvo”, pevača, kompozitora, pesnika, kolumniste, epizodnog glumca i frontmena rok grupe “Riblja čorba” Bore Đorđevića.

Reč je o jubilarnoj, desetoj po redi, knjizi Bore Čorbe, zapravo zbirki pesama, uz pregršt do sada neobjavljivanih fotografija iz privatne arhive.

Arte” je objavio i prethodnu Borinu knjigu “Debela tragedija”, a izlazak ove, iako planiran za ovogodišnji Sajam knjiga, morao je da bude odložen jer se autoru desio maler u Francuskoj.

- “Pusto ostrvo” je odavno trebalo da bude objavljeno, ali mi je neko u Francuskoj ukrao torbu sa rukopisima - kaže, za “Novosti”, Bora Čorba. - U torbi mi je bio i pasoš i svašta nešto. Od tri stvari koje sam ostavio u hotelu na čuvanje, ukrali su mi baš torbu sa stihovima, tako da sam morao da se prisećam. U međuvremenu sam napisao nove pesme. Knjiga je puna ekskluzivnih fotografija sa raznoraznih putovanja, što sa turneja “Riblje čorbe”, što sa mojih privatnih. Inače, pesma “Pusto ostrvo” prvi put je objavljena u “Večernjim novostima”, kada sam kratko pisao kolumne za najtiražniji dnevni list.

* Pesme ste podelili u cikluse?

- Tako je, ima nekih starijih pesama koje su izlazile na pločama i diskovima, kao i one koje sam pisao za druge, onda idu patriotske pesme, dečji ciklus, neozbiljne pesme, kosovski ciklus, ciklus koji se zove Srbija, takozvane ozbiljne pesme, pa aktuelne pesme i neke pod nazivom “Testament”. Knjiga će se, zasada, pojaviti samo u knjižarama u Srbiji, ali će osim ćiriličnog, biti štampano i latinično izdanje.

* Spremate li se za doček Nove godine?

- Sviraćemo na trgu u Beogradu i radujemo se tom nastupu.

* Dokle ste stigli sa novim albumom “Riblje čorbe”?

- Gotovo je pet pesama, što je praktično pola albuma. Publika je već imala priliku da čuje pesme “Da tebe nije”, “Smešan, grešan i pogrešan”, Vickovu “Mister perfekt” i “Od greške do greške”. DŽindžer ima jednu opasnu stvar, imamo još jednu koju zasada nećemo da izbacujemo...


PASJI ŽIVOT

PASJI život miran i bezbedan

retko kome kučetu se nudi,

Čovek ume da bude bezvredan,

psi valjaju i poneki ljudi.


Ima ljudi koji neće kuče

na psa vreme ne žele da troše,

greše, mogu od pasa da uče,

samo dobro, nikad ništa loše.


Svako kuče živi život pseći,

ne poznaje podlosti i zlobu,

Ako gazda umre, pas će leći

i umreće na gazdinom grobu.


Čovek greši, bezgrešno je štene

pa neka mi dobri Gospod sudi

njegov gnev nek’ sruči se na mene,

više volim kučiće od ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)