Bora Čorba: Da nisam roker, bio bih slikar

M.BOBINAC

07. 06. 2015. u 21:20

Бора Чорба: Да нисам рокер, био бих сликар
Muzičar Borisav Bora Đorđević o inspiraciji, teretani i tituli "omiljeni član žirija" "Pinkovih zvezda": Redovno vežbam i zbog toga se osećam odlično, a to se i vidi

NAJINTRIGANTNIJI muzičar bivše Jugoslavije i pevač legendarne "Riblje čorbe", kojoj je veran već 37 godina, otkad je grupa i osnovana, Bora Đorđević je i dalje najpopularniji roker u Srbiji. Buran život, alkoholizam i žene, ostavili su traga, a on ih je vešto pretočio u stihove. Kad je trebalo da se kritikuje vlast, činio je to bez straha od posledica. Tako je objavio album "NJihovi dani" pod svojim imenom (bez potpisa "Riblje čorbe"), budući da je bio veliki protivnik tadašnje vlasti Slobodana Miloševića.

Kad pomisli na period rane mladosti, prvo čega se seti jesu Morava i rodni Čačak, koji je iznedrio mnogo velikih muzičara, a jedan od njih je i Radomir Mihailović Točak, rokenrol gitarista i pevač grupe "Smak". Kalio se u grupama "Zajedno", "Suncokret" i "Rani mraz", svirajući sa Đorđem Balaševićem. Vrhunac slave doživeo je u "Ribljoj čorbi", koja i danas puni hale i snima izuzetno slušane albume. Borini provokativni i realni stihovi ne prestaju da se citiraju, a on ih piše iznova sa istim žarom kao na početku karijere. Teme su mu, kaže, "sve i svašta".

- Inspiracija je svuda oko nas - priča nam Bora. - Dovoljno je da pročitate novine ili uključite televizor. Kad vidim šta nam se sve događa, inspiracija samo navire.

Napisao je pesme za Šabana Šaulića, Izvorinku Milošević, Predraga Živkovića Tozovca, Zoricu Marković i mnoge druge kolege. Mada su mnoge Borine numere u izvedbi drugih pevača postale hitovi, muzičar tvrdi da se ne kaje što ih on nije otpevao. "Riblja čorba" intenzivno radi na novom albumu, a Bora se, uprkos mnogobrojnim obavezama, "bacio" i na humanitarni rad.

- Pre nekoliko meseci sam za humanitarne potrebe snimio pesmu "Dolazim za pet minuta", koju je nekad svirala "Generacija 5". Izuzetno sam zadovoljan kako zvuči - veli Bora.

Sluša pesme svih žanrova i sve ih zna, a nekih se podseća u muzičkom takmičenju "Pinkove zvezde", gde učestvuje u ulozi člana žirija sa folk divom Cecom Ražnatović, najpoznatijim estradnim brkom Harisom DŽinovićem, najuspešnijim tekstopiscem Marinom Tucaković i "slavujem" iz Mrčajevaca Miroslavom Ilićem. Mada okružen folkerima, Borinim venama i dalje "teče" rokenrol.

- Rođeni sam roker. Rok je moja ljubav i ono u čemu se apsolutno pronalazim. Da nisam muzičar, sigurno bih se bavio nečim u vezi sa umetnošću. Možda bih bio slikar. Nekad sam znao baš lepo da slikam, ali sad sam malo zaboravio (smeh).

Pred Borom i njegovim kolegama u "Pinkovim zvezdama" nalazi se težak zadatak - moraju da odaberu novu muzičku nadu. Taj put nije lak ni za takmičare ni za žiri. Često dolazi do nesuglasica, ali na kraju, ipak, naprave dobar izbor. Iskrenim i odmerenim komentarima, roker je osvojio srca i takmičara i publike, pa je tako ponosni nosilac titule "najomiljeniji član žirija".

- Drago mi je što sam miljenik publike. Ne znam zašto je to tako, ali mislim da su svi članovi žirija miljenici. Verujem da smo to zaslužili zato što smo iskreni, opušteni i pravedni, a i donosimo dobre odluke - priznaje Bora.

Okoreli roker Borisav u ranoj mladosti je bio i veliki šmeker, a, po svemu sudeći, to je i ostao. Žene i dalje "padaju" na njegov šarm. A kako i ne bi? Đorđević je počeo da vežba u teretani i oslobodio se najvećeg poroka - alkohola.

- Sad imam pet, šest kilograma manje. Redovno vežbam i zbog toga se osećam odlično, a to se i vidi - ponosno se smeška muzičar.


ČORBA NA "BIR FESTU"

Grupa "Riblja čorba" je krajem prošle godine održala koncerte u Sava centru pod sloganom "Čorba se čuje i bez struje". Na pitanje hoće li beogradsku publiku uskoro obradovati novim nastupom, Bora odgovara:

- Možda zapevamo na ovogodišnjem festivalu piva, koji se tradicionalno održava na Ušću. Ali, naš nastup još nije potvrđen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ozrenac

08.06.2015. 09:43

Dragi Bog neka Ikoni našeg roken-99 rola, gospodinu Bori Đorđeviću, podari dobro zdravlje i da nas raduje još mnogo, mnogo godina.

Vanja S

16.08.2015. 20:13

Boro j e ziva legenda .covek je pre svega pesnik a potom roker.njegove rime imaju vanvremensku dimenziju(od dva dinara druze do ravnodusan prema placu)