AMERIKANCI SPREMILI MILIONE ZA LAŽNU DRŽAVU: Objavljeni dokumenti sa dokazima, sve po istoj matrici

Novosti online

02. 07. 2021. u 21:51

AMERIČKA Agencija za međunarodni razvoj (USAID) planira da izdvoji do 13,5 miliona dolara za „borbu protiv korupcije i nekvalitetnog pružanja usluga od strane državnih struktura“ na takozvanom Kosovu, navodi se u dokumentu u koji je uvid imala televizija RT.

АМЕРИКАНЦИ СПРЕМИЛИ МИЛИОНЕ ЗА ЛАЖНУ ДРЖАВУ: Објављени документи са доказима, све по истој матрици

Foto: Tanjug

Kako se navodi u tekstu, rad ugovornih strana koje će sponzorisati SAD biće usmeren na „poboljšanje upravljanja u oblasti državnih finansija sa akcentom na opštinske nabavke“, kao i na „jačanje mehanizama polaganja računa kako u državnim strukturama KiM, tako i van njih – preko civilnog društva, privatnog sektora, medija“.

Među ciljevima nove američke inicijative izdvajaju se povećanje efikasnosti finansijskog nadzora od strane relevantnih organa Kosova i širu upotrebu „najboljih praksi“ kada je reč o planiranju budžeta, javnim nabavkama i kontroli realizacije ugovora.

Pritom, tokom svog rada ugovorne strane će morati da koordiniraju svoje odluke sa američkom Agencijom za međunarodni razvoj i njenim partnerima, da deluju strogo u skladu sa ciljevima ugovora, da izbegavaju dupliranje aktivnosti, da osiguraju maksimalno korisno korišćenje investicija.

Ranije je više puta saopštavano o američkim aktivnostima na Kosovu i u drugim zemljama na Balkanu. Na primer, američki Stejt department je planirao da doprinese formiranju „alternativnih izvora informacija“ za govornike srpskog jezika, kao i da pomogne „nezavisnim“ medijima na tzv. Kosovu da se bore protiv „dezinformacija“, uključujući i „ruske“.

Pored toga, SAD su nameravale da finansiraju projekte za „razvoj civilnog društva“ na Balkanu, a i tada se, između ostalog, radilo i o Kosovu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)