ZDRAVA HRANA JE U RECEPTIMA NAŠIH BAKA: Šesta privredno – turistička manifestacija „Gastro susreti Modriča 2019“

Vid Blagojević

20. 06. 2019. u 16:15

U organizaciji Turističke organizacije u Modriči je održana šesta privredno – turistička manifestacija „Gastro susreti – Modriča 2019“, na kojoj je učešće uzelo 20 izlagača iz Dervente, Broda, Brčkog, Visokog, Gradačca, Gračanice i Modriče

ЗДРАВА ХРАНА ЈЕ У РЕЦЕПТИМА НАШИХ БАКА: Шеста привредно – туристичка манифестација „Гастро сусрети Модрича 2019“

Foto: Vid Blagojević

U organizaciji Turističke organizacije u Modriči je održana šesta privredno – turistička manifestacija „Gastro susreti – Modriča 2019“, na kojoj je učešće uzelo 20 izlagača iz Dervente, Broda, Brčkog, Visokog, Gradačca, Gračanice i Modriče. Prema oceni posetilaca manifestacije, bila je ovo veoma uspješna promocija hrane spravljene po receptima naših baka i turističke ponude ovog kraja.


- Došla sam u Modriču sa medenjacima, raznih oblika ali i specifičnih ukusa. Iako redovno učestvujem na svima ovakvim sajmovima, prvi put sam na gastro susretima u Modriči. Dolaziću svake godine jer su posetioci odševljeni mojim medenjacima - priča Snežana Pavković iz Dervente. Stalni učesnik gastro manifestacije je i modričko udruženja žena „Veliko srce“.

- Mi svake godine pripemimo stara i tradicionalna jela ovog prostora. Hoćemo da sačuvmo jela koja su naše bake pripremale. Na taj način održavamo tradiciju, a uz to sve je zdrava hrana - pojšanjava izložene vrste jela Dobrila Blagojević.

PROČITAJTE JOŠ: Koja su prava srpska jela?


Mirko Janković dobitnik raznih priznanja po sajmovima u Srpskoj i Srbiji za svoje proizvode stprljivo pojšnjava posetiocima delotvornost pored meda i njegovih prirodnih čajeva.

- U našoj maloj porodičnoj radionici imamo razne pčelinje proizvode, likere, domaće jabukovo sirće, čajeve kamilicu, neven, pelin i druge, zatim kozmetičke preparate. Kvalitet mora biti na prvom mestu jer je sve direktno iz prirode. - poručio je Janković.


Foto: Vid Blagojević


I ove godina najveću pažnju posetileca izazvao je lovački gulaš i riblja čorba. Lovci i ribolovci, štand pored štanda uz neizbežne ribarske i lovačke šale Ribolovac Jovan Mitrović je pripremio riblju čorbu na štandu ribolovnog društva „Optima“.

- Ide kao alva, sve je pojedeno.Sve je do recepta, a on je tajna uspeha. Mogu reći samo da je čorba bila od tri vrste ribe, mali šaran, veliki šaran i šaran iz zamrzivača. Nama je bitno da je naša čorba bolja od lovačkog čorbnaca – kaže šaljivo Jovo.


Lovac Borislav Trepić spremno dočekuje ribara Jovu.


Foto: Vid Blagojević


- NJihova čorba je samo predjelo za naš čorbanac. Ide kao da niko riblju čorbo nije ni probao - kaže Trepić.

Direktorka Turističke organizacije Modriče Aleksandra Tošanović orgztori gastro susreta obećavaju još više učesnika i bolju ponudu u narendom periodu.

- Cenim da naše područje može biti jako interesantno u gastro ponudi. Moramo više pažnje usmeriti na našu tradicionalnu kuhinju i jela. To mora biti deo turističke ponude Modriče. Smatram da smo se i ovaj šesti put predstavili u najlepšem svetlu, ali uvek može bolje - rekla je Tošanović.



Foto: Vid Blagojević


Zadovoljan manifestacijom bio je i prvi čovek Modriče Mladen Krekić, koji je naglasio da smo u obavezi i da svi moramo negovati i čuvati tradiciju. Dvadeset štandova, načičkali su se u centru Modriče, u Svetosavskoj ulici, puni hrane. Prema procenama manifestaciju je za par časova posetilo preko hiljadu građana i niko nije otišao sa nekog od štandova a da nije bio zadovoljan.


Foto: Vid Blagojević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lux

21.06.2019. 07:55

Као Модричанин могу рећи одлична ствар, али туристичка организација годинама прави грешку у овоме. Организују када је радни дан. Ајде ако мора када је радни дан, али ставе термин од 11-14 часова или тако нешто. Па барем да ставе од 12-18 часова. или од 15-20 часова. Више би свијета посјетило. Овако могу посјетити само они који не раде нигдје или су ту у општинским институцијама у центру.