MINISTAR energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je saradnja Srpske sa ruskom regijom Nižnji Novgorod moguća u metaloprerađivačkoj, automobilskoj i prehrambenoj industriji i proizvodnji medicinske i saobraćajne opreme.

Đokić je, nakon sastanka sa privrednom delegacijom, rekao da očekuje da će ova poseta podstaći privrednu saradnju Srpske i tog dela Ruske Federacije.

- Naša saradnja odnosi se na industrijsku i ekonomsku razmenu, ali i na razmenu u oblasti kulture, nauke i obrazovanja - dodao je Đokić, i podsetio da je ova oblast najrazvijenije industrijsko područje Rusije.

Pročitajte još - Rusija voljna da se otvori status Srpske

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević rekao je da je na sastanku bilo reči o formiranju zajedničkih firmi, koje bi nastupale na evropskom, kao i na tržištima u Rusiji i Srpskoj.

Ministar industrije i trgovine regije Nižnji Novgorod Maksim Valerijevič Čerkasov podsetio je da u Banjaluku dolaze odgovorna lica iz oblasti, u kojima je planirana saradnja sa Srpskom.

- Postoji interes za razvijanje saradnje Srpske i regije Nižnji Novgorod. Danas, 16. maja i sutra biće održani bilateralni sastanci naših preduzetnika i računamo da će rezultat tih sastanaka biti zaključivanje ugovora između preduzeća - naglasio je Čerkasov.

Generalni direktor Privredne komore Nižnjenovgorodske oblasti Ivan Razuvajev rekao je da postoji veliki potencijal za saradnju preduzetnika iz Srpske i te ruske regije.