Koncesija za auto-put do Prijedora

S. MIŠLJENOVIĆ

02. 10. 2018. u 10:28

Концесија за ауто-пут до Приједора

Jedan od auto-puteva u Srpskoj

Vlada RS kineskoj kompaniji dodelila izgradnju saobraćajnice vredne oko 600 miliona KM. Trninić: Realni rok za početak radova je 2020. godina, a završetak predviđen 2023.

VLADA Republike Srpske dodelila je u ponedeljak koncesiju kineskoj kompaniji “Šandong” za izgradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor. Na radno-konsultativnoj sednici Vlade data je saglasnost na predlog ugovora o koncesiji za auto-put Banjaluka - Prijedor - Novi Grad, odnosno njegovu prvu fazu Banjaluka - Prijedor, saopšteno je iz Vlade Srpske posle sednice.

PROČITAJTE JOŠ - Ozrenci neće eksploataciju minerala: O koncesiji ni govora

Koncesija je dodeljena na 33 godine, uključujući period izgradnje, a koncesionar se obavezuje na plaćanje koncesione naknade. Ona se sastoji od jednokratne naknade koja iznosi 1,5 odsto od vrednosti investicije, odnosno 4,47 miliona evra i godišnje naknade od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione delatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

PROČITAJTE JOŠ - Kinezi grade auto-put od Banjaluke do Prijedora

- Vrednost investicije, koja obuhvata projektovanje i izgradnju, procenjena je na 297 miliona evra. Trošak izgradnje po kilometru je sedam miliona evra i on se nalazi na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi - poručeno je iz Vlade RS.

SEDAM TUNELA I 35 MOSTOVA AUTO-PUT Banjaluka - Prijedor biće dug 42 kilometra, imaće po dve saobraćajne trake po smeru i zaustavne trake. Prema podacima iz generalnog projekta, očekuje se da će biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, tri petlje i infrastruktura za zatvoreni sistem naplate putarine sa tri stanice za naplatu. Uslužni prateći sadržaji, kao što su objekti namenjeni za snabdevanje vozila, vozača i putnika, nisu obuhvaćeni koncesijom.

Inače, kineska kompanija “Šandong” je registrovala preduzeće u Srpskoj koje je zaduženo za projektovanje, izgradnju, upravljanje, održavanje i finansiranje izgradnje auto-puta Banjaluka - Prijedor.

Srpska će tokom perioda upravljanja i održavanja plaćati koncesionaru godišnju naknadu za raspoloživost auto-puta. Kompanija “Šandong” je podnela Vladi Srpske 11. decembra 2017. godine ponudu za započinjanje postupka dodele koncesije za izgradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor.

Tom potezu prethodilo je više dokumenata koje su Vlada i preduzeće “Auto-putevi RS” potpisali sa kineskim ponuđačem.

- Radna grupa zadužena za pregovore usaglasila je sa kineskim partnerom sva važna pitanja, a projektovanje auto-puta treba da bude u skladu sa pravilima struke, propisima koji uređuju oblast drumskog saobraćaja, smernicama i normama na snazi u Srpskoj - navedeno je u saopštenju.

Neđo Trninić, ministar Foto V. Daničić

Neđo Trninić, ministar saobraćaja RS, kaže, za “Novosti”, da je u planu da se u naredne dve godine završi posao oko eksproprijacije zemljišta na relaciji Banjaluka - Prijedor i sva potreba dokumentacija za početak radova.

- Realno je da se započne izgradnja auto-puta 2020. godine, a očekujemo da bude završen 2023. godine. Tako je isplanirano. Nakon što se uradi auto-put Banjaluka - Prijedor, sledi izgradnja i dela saobraćajnice do Novog Grada i brzog puta od Prijedora do Kozarske Dubice - pojasnio je ministar Trninić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije