Momčilo Tapavica je bio arhitekta i PRVI SLOVEN koji je osvojio olimpijsku medalje, NJEGOVIM ZGRADAMA divio se i kralj Nikola

Novosti Online

10. 01. 2020. u 17:36

Момчило Тапавица је био архитекта и ПРВИ СЛОВЕН који је освојио олимпијску медаље, ЊЕГОВИМ ЗГРАДАМА дивио се и краљ Никола

Momčilo Tapavica

Srbin iz jednog vojvođanskog sela upisao je svoje ime u istoriju, a Novi Sad, Cetinje i Poreč pamtiće ga i po poduhvatima van sportskih terena
Momčilo Tapavica, rođen 1872. u malom vojvođanskom selu Nadalja, ušao je u istoriju kao, ne samo prvi Srbin, već i prvi Sloven koji je osvojio olimpijsku medalju, ali sport nije jedina stvar koja mu je išla od ruke.

Od kako je, poput mnogih Srba iz ovog dela, tada Austrougarske, krenuo na studije arhitekture u Novi Sad, odmah je svima zapao za oko, ne samo zbog akademskih uspeha, već i fizičkih predispozicija.

Isticao se u čak četiri sporta: tenisu, rvanju, dizanju tegova i atletici. Upravo zbog toga pozvali su ga da bude deo Mađarske reprezentacije na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. Na ovom takmičenje učestvovao je 241 sportista iz 14 nacija. Žene tada nisu učestvovale, a u konkurenciji su se našli takmičari iz samo tri zemlje van Evrope, Australije, Čilea i SAD.

Od Tapavice je njegov tim očekivao velike rezultate u tenisu, rvanju i dizanju tegova. Odmah je to opravdao i u prvom kolu teniskog turnira porazio Grka Dimitrisa Frangopulosa. U sledećem meču se njegov protivnik nije pojavio, da bi u polufinalu izgubio od, takođe Grka, Dionisiosa Kasdaglisa. Pošto tada nije bilo meča za treće mesto, bronzanu medalju je podelio sa još jednim Grkom Konstantinosom Paspatisom.

Nažalost, kada je došlo vreme da podiže tegove precenio je svoju snagu i istegao mišić, što ga je koštalo i eliminacije na rvačkom turniru jer nije mogao da nastupi povređen.

Bista u rodnom Nadalju


U Vojvodinu se vratio sa jednom medaljom na grudima i više se nije profesionalno takmičio, ali se i dalje pojavljivao po lokalnim sportskim klubovima.

Momčilo Tapavica (1872-1949 ), Olimpijske igre u Atini


Posle nekog vremena vratio se u Novi sad da bi otvorio arhitektonski firmu ali se brzo razočarao jer su poslove dobijali preko veze samo oni koji su znali nekoga.

Priliku mu je pružio crnogorski kralj Nikola I koji je zvao talentovane mlade arhitekte sa svih strana da ulepšaju cetinje svojim projektima. Momčilo se latio posla i projektovao prelepu Ambasadu Nemačke i zgradu Narodne banke. Dizajnirao je i hotel Boka u Herceg Novom, ali je on porušen u zemljotresu 1979.

Tapavica projektovao zgradu Matice srpske u Novom Sadu

Konačno je uspeo da ostavi trag i u Novom Sadu gde je projektovao zgradu Matice srpske.

Posle Drugog svetskog rata preselio se u Poreč i pomogao u njegovoj rekonstrukciji da bi preminuo na današnji dan 10. januara 1949. od žutice.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije