PROTEST UČENIKA U KRALjEVU: Glađu brane vaspitača

G. Ćirović

utorak, 14. 05. 2019. u 21:35

ПРОТЕСТ УЧЕНИКА У КРАЉЕВУ: Глађу бране васпитача

Grupa učenika tokom protesta / Foto Privatna arhiva

Odbijajući obroke iz domske kuhinje, ova grupa đaka je noć između ponedeljka i utorka provela u holu Doma, spavajući na stolicama

ZBOG odluke da se profesor-vaspitač Doma učenika srednjih škola u Kraljevu Goran Bulatović premesti na drugo radno mesto u istoj ustanovi, njegova vaspitna grupa od dvadesetak srednjoškolaca, učenika trećeg razreda, odlučila je da u znak protesta stupi u štrajk glađu zahtevajući da im Bulatović ostane pedagoški rukovodilac grupe.

Odbijajući obroke iz domske kuhinje, ova grupa đaka je noć između ponedeljka i utorka provela u holu Doma, spavajući na stolicama. Na ovaj nesvakidašnji korak, kako kažu, odlučili su se kako bi im Bulatović ostao vaspitač.

- Sa Goranom smo dobri prijatelji, ali je on za nas i autoritet. Zajedno smo od prve godine srednje škole i smatramo da je najbolji vaspitač u Domu, kao i da svoj posao obavlja odlično - kaže Viktor Joksić, jedan od učenika koji štrajkuju glađu.

Pročitajte još - Štrajkovi osakatili generacije učenika

Ovim povodom u utorak se oglasilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u kojem se podseća da se u ovom domu krajem prošle godine dogodilo vršnjačko nasilje, zbog čega je pokrenuta procedura protiv službenih lica, od vaspitača do direktora doma, radi utvrđivanja odgovornosti. To je, između ostalog, učinjeno i protiv Gorana Bulatovića koji je tokom procesa od inspekcije rada zatražio status invalida druge kategorije, što mu je i odobreno.

Na taj način više nije mogao da obavlja funkciju profesora-vaspitača sa grupom, jer nije u mogućnosti da radi tokom noći i prekovremeno. Njemu je ponuđen posao u administraciji, sa istom platom, a Ministarstvo je sugerisalo da Bulatović nastavi da održava vaspitni kontakt sa decom.

- Kako to đacima nije objašnjeno na pravi način, već im je rečeno da gube vaspitača, smatramo da je došlo do manipulacije decom. Potrudićemo se da se nađe najbolji način da Bulatović ima izvesne pedagoške kontakte sa svojim naslednikom, kao i sa decom u Domu - piše pored ostalog u saopštenju Ministarstva prosvete. - Uprava doma je postupila u skladu sa zakonom i procedurama, ali je mogla da ima više pedagoškog senzibiliteta kada je reč o Bulatoviću i njegovoj vaspitnoj grupi.

Inače, Ministarstvo prosvete navelo je i to da s obzirom na to da Dragutin Karanović, direktor Doma učenika srednjih škola u Kraljevu, ispunjava uslove za penziju, kao i da su se u toj ustanovi u kratkom vremenskom periodu dogodila dva incidenta zaredom, biće pokrenuta procedura za izbor novog direktora.

PREMEŠTAJ KAO KAZNA

VASPITAČ Goran Bulatović smatra da je premeštaj kazna, jer je javno govorio o vršnjačkom nasilju koje se dogodilo krajem prošle godine u jednoj od soba Doma učenika.

- Kada su neki to nazivali incidentom, ja sam poslao dopis ministru prosvete i nazvao to najbrutalnijim činom nasilja koje sam video i koje je nažalost gledala i cela Srbija - kratko nam je rekao Bulatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Goci

16.05.2019. 15:27

Pa ne bih rekao da deca nisu upoznata sa problemom..Pitanje je ko je odgovarao na teža dela u ovoj banani državi.Ministarstvo menjaja nam našu istoriju a ovamo nam zamazuju oči nekim drugim stvarima..