Povećati broj časova đacima

I. M.

13. 04. 2016. u 12:50

Novi predlozi na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta: Trebalo bi omogućiti da učenici imaju više časova nedeljno, jer su među najmanje opterećenima u Evropi

Повећати број часова ђацима

Naši učenici među najmanje opterećenim u Evropi

TREBALO bi omogućiti da učenici imaju više časova nedeljno, jer su među najmanje opterećenima u Evropi. Zato bi trebalo menjati i Zakon o osnovama sistema obrazovanja. Ovakve ideje čule su se na jučerašnjoj sednici Nacionalnog prosvetog saveta, a prvi ih je izneo upravo predsednik prof. dr Aleksandar Lipkovski.

Suprotno njegovom stavu, ministar prosvete dr Srđan Verbić u više navrata ponovio je da su deca u školama previše opterećena, jer škole ne poštuju zakon i prevazilaze propisani broj časova nedeljno. Zakon kaže da osnovci u nižim razredima smeju da imaju 20 časova nedeljno, a u starijima 25, a u njihovom realnom rasporedu su uvek dva-tri časa više. Verbić je tu preopterećenost naveo kao argument protiv časova veronauke i građanskog vaspitanja.

Neki članovi NPS bliže su Verbićevom stanovništu i smatraju da nastavne planove treba krojiti prema deci, a ne prema nastavnicima i povećavati broj časova samo da bi se sačuvala radna mesta. Na nekoj od narednih sednica biće poznato da li će NPS i zvanično da zatraži veći broj časova u školama.

Na jučerašnjoj sednici započete su i izmene nastavnih planova i programa Filološke i Matematičke gimnazije, kao i odeljenja za talente gimnazija širom Srbije. Ove škole i dalje rade prema programima usvojenim još 1995. i 1997. godine. Izmene će do sledeće sednice predložiti radna grupa koju će činiti članovi NPS i Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Peperminti iliti M...

13.04.2016. 14:26

Dete u PRVOM RAZREDU osnovne skole ima PET (5) casova DVA puta nedeljno, ukupno 21 cas nedeljno. Kada dodje kuci ima domace zadatke iz TRI PREDMETA. SVAKI dan provede bar DVA SATA popodne uceci. Pris vemu tome, vise nego diskutabilno je sta deca uce. Da podsetim (upisi ovde pogrdnu rec) koji raspravljaju od sistemu naseg skolstva da nije sve do njihovog novcanika, pogotovu sto se nase diplome i dalje ne priznaju maltene nigde u svetu, za sta su upravo ti isti (upisi pogrdnu rec ovde) krivi.

Дарак

13.04.2016. 15:11

Људи, уништисте деци детињство. Прво обавезно предшколско, па онда исто градиво у првом разреду, чему? Ево у другом разреду моје дете има 23 часа недељно, па јесте ли ви нормални?

Vojislav

13.04.2016. 15:33

Manje opterecenji nego njihovi vrsnjaci u Evropi?!?!???. Ma dajte! U Svajcarskoj se u prva 4 razreda uci do 100, deca imaju daleko manje predmeta, a sve domace zadatke zavrse u skoli i kuca im sluzi za odmor i igru. Ono sto je jos vaznije: deca su posle zavrsene skole prakticno osposobljena da makar nesto rade(ako nece dalje da se skoluju) a kod nas se sve svodi na teoriju i samo teoriju. Kao roditelj 2 deteta, koja su oboje odlicni ucenici, znam da su deca u Srbiji preko mere opterecena.

Ana

13.04.2016. 18:40

@Vojislav - Deca u mnogim "naprednim" evropskim državama uče veoma malo. Izlaze iz škola sa skromnim opštim znanjem, ali nauče da rade određeni posao. Onda tim istim državama je potreban neko sa većim nivoom znanja, opštijim, neko ko je u životu naučio da uči, da se trudi i tada na scenu stupaju oni iz država u kojima se više uči. Tako na institutima i univerzitetima evropskih država ima mnogo Srba, Hrvata, Arapa, Kineza...

Julijana

13.04.2016. 16:55

Ma najbolje da sede ceo dan u skoli, dodati vise predmeta, smanjiti odmore i raspuste... uzas sta rade

ooo

13.04.2016. 16:58

Jos vise casova? Zasto? Da se uci jos vise nepotrebnih stvari? Udzbenici zastareli, metodi jos gori. Gradivo totalno neprimenljivo. Zar za to da se podize fond casova?

srecko

13.04.2016. 17:33

Blje smanjiti strajkove prosvetnih radnika.Nasa deca su jedna od najopterecenijih u Evropi.Pogledajte njihove udzbenike i stivo koje oni prelaze,luk i voda.Nase osnovno obrazovanje moze da parira njihovoj srednjoj skoli,tako da ne razumem zasto zelite od nase normalne,zdrave dece da pravite retardirane debilke koji nece znati koji su glavni gradovi Evropskih drzava.Jos da dodam,kada vec toliko zudite da uredite skolstvo po Evropom sistemu,uvedite da se deci praksa placa i da se uracuna u staz!

TREND

13.04.2016. 22:05

Naši školski programi su mlaćenje prazne slame ! Prvi i najvažniji predmet mora da bude " Osnovi zdravstvenog obrazòvanja." Dalje, uvesti predmet koji će kod dece razvijati kreativnost. Ovo sadašnje papagajsko učenje nema nikakve svrhe.

mm

13.04.2016. 22:48

treba naci meru i sredinu. ne treba ni deca da nam budu glupava kao u americkom obrazovnom sistemu, ali ni da idu u skolu samo da bi im izdiktirali sta da ih roditelji uce kuci, pa ceo dan da se mlate sa skolom, umesto da se igraju

Natasa

13.04.2016. 23:51

Ne moze se govoriti o povecanju broja casova, vec o jednoj opstoj promeni strukture koja pre svega podrazumeva sistematicnost, deci ne treba da bude teze, vec lakse i opustenije kao sto je u Evropi. Literarni sastavi se ne pisu u I osnovne, vec u I srednje, mere se ne uce u III osnovne vec od I osnovne do I srednje, obavezna lektira od I srednje, a do tad citas po izboru iz ponudjene siroke lepeze. Ucenje znacenja reci, sirenje vokabula, citanje i analiza nepozatog texta i multidisciplinarnost

Alex

14.04.2016. 08:48

Deca u visim razredima osnovne skole imaju izmedju 30 i 35 casova nedeljno. Sve ostalo nije tacno.

Dragana

14.04.2016. 09:58

Mi smo sa teritorije Novog Sada, moja ćerka u petom razredu ima 28 časova redovne nastave nedeljno plus 4 časa ostalih aktivnosti.Smatram da su deca opterećena.Ne možemo se porediti sa strancima jer imaju drugačiji sistem obrazovanja.

Mama

14.04.2016. 11:37

Moje dete u sedmom razredu ima ukupno 31 čas nedeljno, drugo dete u šestom razredu 30 časova nedeljno, a po zakonu bi trebalo da imaju 25 časova nedeljno. Kada dođu kući, uče po nekoliko sati jer na časovima ne mogu da popamte gomilu nepotrebnih infomacija tipa: unutrašnja građa tela člankovite gliste, koja rudna bogatstva postoje u srednjoj Americi, polinomi, šta je radio Pipin Mali... Kažu, družite se sa decom, razgovarajte,... roditelji su prezauzeti..a u stvari su deca prezauzeta glupostima

Natasa

14.04.2016. 13:10

@Mama - A jel mislite da to ne uce deca u Evropi .... ? Deca su prezauzeta sa svojim telefonima generalno svuda, za to imaju uvek vremena....a roditelji u Srbiji imaju i para za privatne casove.

Istoričar

14.04.2016. 13:21

Buuu-huuu, jadna deca, zamislite, moraju da uče za školu! Zašto im jednostavno ne podelite gomile androida i podučavate ih kako da se prijave za Zvezde granda ili Farmu, šta će im matematika, istorija, geografija, srpski...

ne verujem da neko misli da je ovo uredu

18.04.2016. 07:54

@Istoričar - Način kako ste komentarisali govori o tome kakav ste "istoričar". Razmislite o tome koja će deca biti pogođena ovim predlogom. Da li ona koja vredno uče i rade, ili ona koju ste vi naveli?

Milan Djordevic

14.04.2016. 13:30

Svasta....dete mi je drugi razred i kad vidim sta uce kao da je spremaju za elektricara. A da ne pominjem sta sve treba da nosi u skolu..ja se iskilavim a ne ona.

ne verujem da neko misli da je ovo uredu

18.04.2016. 07:45

Šesti razred. 30 časova plus 4-5 časova drugih aktivnosti. Uz to takmičenja iz nekoliko predmeta i sve što uz njih ide. Bavljenje sportom, pored toga, smatram relaksacijom od svega ovoga. Dete briljira znanjem, ali je preumorno. Da li su tamni kolutovi ispod očiju i narušavanje zdravlja dece prava cena uspeha u današnjem školovanju? Mislim da NPS radi isključivo u svom interesu. Pojedinim nastavnicima svaka čast, a svi ostali treba da lete iz škola, jer im tu nije mesto.