PREDAO SE SRETEN LUKIĆ

E.V.N.

30. 09. 2004. u 20:01

General policije Sreten Lukić u četvrtak se, u pratnji advokata Siniše Simića, predao u Veću za ratne zločine Okružnog sudu u Beogradu gde mu je određen pritvor. Odmah je poslat u ćeliju Centralnog zatvora u Beogradu. Istražni sudija Milan Dilparić uručio

BEOGRAD - General policije Sreten Lukić u četvrtak se, u pratnji advokata Siniše Simića, predao u Veću za ratne zločine Okružnog sudu u Beogradu. Kako se navodi u sudu, penzionisanom general-pukovniku određen je pritvor i odmah je poslat u ćeliju Centralnog zatvora u Beogradu.
Istražni sudija Milan Dilparić uručio je Lukiću poternicu Tužilaštva Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju kojom mu se na teret stavlja navodno izvršenje ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.
Veće za ratne zločine upoznalo je Lukića sa navodima za predaju, a u daljem postupku optuženog generala MUP sud će postupati u skladu sa odredbama Zakona o saradnji Srbije i Crne Gore sa Tribunalom i Zakonika o krivičnom postupku.
U daljem postupku, sud izdaje pravosnažno i izvršno rešenje kojim je eventualno utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Tribunalu i dostavlja Savetu ministara Srbije i Crne Gore.
General-pukovnik Sreten Lukić rođen je 28. marta 1955. godine u Višegradu. Srednju školu unutrašnjih poslova završio je 1974. Po završetku školovanja zaposlio se u SUP u Užicu. Radio je kao policijski inspektor, potom je bio načelnik odeljenja i pomoćnik načelnika Odeljenja za poslove policije u užičkom SUP.

Od avgusta 1987. do decembra 1991. godine bio je načelnik Uprave za poslove milicije, javni red i mir i bezbednost u saobraćaju u Sekretarijatu za unutrašnje poslove Srbije. U januaru 1992. godine postao je zamenik načelnika za poslove milicije SUP u Beogradu.
Lukić je 1. juna 1998. godine imenovan za načelnika Štaba MUP Srbije na Kosovu i Metohiji, a tom prilikom dobio je i čin general-majora. U general-potpukovnika imenovan je ukazom predsednika Srbije, 12. maja 1999. godine.
Ubrzo, Lukića postavljaju za pomoćnika načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije i načelnika Uprave za pogranične poslove. Po dolasku demokratske vlasti u Srbiju imenovan je za pomoćnika ministra i načelnika RJB. Na ovom položaju dočekao je i čin general-pukovnika, ali i penziju.TRAŽE SE
HAŠKI tribunal u ovom trenutku potražuje 19 osoba, za koje oni sumnjaju da su u SCG. Na spisku su, sudeći prema dokumentu koje je Tužilaštvo u martu 2002. dostavilo tadašnjoj Saveznoj vladi i poternicima koje je raspisao Tribunal, Sredoje i Milan Lukić, Stojan Župljanin, Savo Todović, Gojko Janković, Dragan Zelenović, Vinko Pandurević, Radovan Kara džić, Ratko Mladić, Goran Borovnica, LJubomir Borovčanin, Dragomir Milošević, Drago Nikolić, Vujadin Popović i četvorica generala.

POLICIJA PRIPRAVNA
SRPSKA policija, u četvrtak pre podne, dobila je nalog od tužilaštva da se pronađu i uhapse generali - Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Sreten Lukić i Vlastimir Đorđević. Poternice su već prosleđene pripadnicima SUP u Beogradu i očekuje se da operativci Šestog odeljenja za potrage krenu da traže optuženike pred Tribunalom u Hagu.
Prema standardnoj proceduri, MUP Srbije je poslao poternice nižim instancama. U ovom slučaju beogradskom SUP, jer trojica generala imaju prijavljen boravak u Beogradu.
Po primanju poternica, Šesto odeljenje proslediće potrage svojim operativcima. Inspektori odmah, po preuzimanju potrebnih papira, odlaze na adrese gde su prijavljeni optuženi.

RUSIJA
U MUP Srbije veruju da neće na prijavljenoj adresi stanovanja pronaći general-pukovnika Vlastimira Đorđevića, koji je nekada bio načelnik Resora javne bezbednsti srpske policije. Prema operativnim saznanjima, Đorđević se nalazi u Rusiji.
Sr. KRALJEVIĆ
N. BIJELIĆ


MARK GROSMAN:
IZRUČITE OPTUŽENE
BEOGRAD - Srbija mora da izruči Ratka Mladića i optužene generale sudu u Hagu - odmah.
To je zvaničan i jasan stav SAD koji su juče preneli predsedniku Srbije Borisu Tadiću američki podsekretar Mark Grosman i ambasador za ratne zločine Pjer Rišard Prosper.
Nakon, gotovo četrdesetominutnog razgovora u zgradi Predsedništva Srbije, Grosman i Tadić su detalje saopštili i novinarima:
- Samo potpunom saradnjom sa Tribunalom, nestaće prepreke na putu vaše zemlje do “Partnerstva za mir” i integracije sa Evropom. Poruka je jednostavna i verujem da će Beograd veoma brzo da ispuni sve međunarodne obaveze - rekao je Grosman.
Predsednik Tadić je naglasio da “nakon razgovora sa delegacijom iz SAD, situacija zahteva jasne odgovore od vlasti iz Srbije, koji moraju da uslede u narednih nekoliko dana”.
- Poruke sam primio ozbiljno i sa razumevanjem. Na nama je da ostvarimo potpunu saradnju sa Hagom. Razgovaraću sa predstavnicima Vlade Srbije i povući ćemo poteze koji su u državnom i nacionalnom smislu prihvatljivi - najavio je Tadić.

NEMA SANKCIJA
- SRBIJI ne prete nove sankcije zbog, kako svet ocenjuje nepotpune saradnje sa Hagom, ali prete marginalizacija i skretanje na sporedne evropske i svetske koloseke - izjavio je, prilikom posete Kragujevcu, predsednik Tadić.
M. L. P. V.


ALEKSANDRA MILENOV KOORDINATOR HAŠKOG TRIBUNALA U SCG
SVI ĆE MORATI U HAG
BEOGRAD (Tanjug) - Koordinator Haškog tribunala u Srbiji i Crnog Gori za informisanje Aleksandra Milenov izjavila je za najnoviji broj mesečnika “Međunarodni forum” da nije moguće prebacivanje procesa protiv četvorice generala pravosuđu u Srbiji i Crnoj Gori.
“Što se tiče četvorice generala i prebacivanja njihovih procesa ovde, moram naglasiti, po ko zna koji put, da to nije moguće”, izjavila je Milenov dodajući da trenutno uopšte nema osnova za razgovor o prebacivanju haških slučajeva domaćim sudovima.
“Mnogo se priča o prebacivanju predmeta. Nije mi jasno zašto se kod vas toliko očekuje da vam Tribunal prosledi neke predmete”, dodala je ona.
“Ako je nekome stalo da se ovde sudi za zločine počinjene na Kosovu, zašto ne preduzme nešto u vezi sa njima”, zapitala je Milenov i dodala da postoji na hiljade žrtava i da zločine nad njima nije još niko istražio.
“Istrage o tim zločinima su u nadležnosti SCG i drugih pravosudnih sistema na teritoriji bivše Jugoslavije. Vaši sudovi moraju da istražuju ta krivična dela i da odgovorne privedu pravdi”, rekla je Milenov i dodala da će Haški tribunal pomoći u tim procesima omogućavajući uvid u dokumenta i druge materijale Tribunala.

SEKRETAR OKRUŽNOG SUDA
PREDUZETE NEOPHODNE MERE

BEOGRAD - Istražni sudija Okružnog suda Milan Dilparić preduzeo je sve potrebne mere da četvorica optuženih generala prime optužnicu Haškog tribunala - izjavila je sekretar Okružnog suda u Beogradu Sonja Prostran.
Ona nije želela da precizira koje su to mere, ali je dodala da one proističu iz domaćih zakona i Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom.
Prema njenim rečima, te mere su usledile pošto se trojica generala, koji su dostupni srpskim vlastima, nisu odazvali sudskom pozivu da 27. septembra prime hašku optužnicu.

POSLEDNJI PUT VIĐEN
SRETEN LUKIĆ, general policije, i do pre nekoliko meseci pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, uprkos poternici koja postoji protiv njega kreće se Srbijom, praktično bez ikakvih ograničenja.
Poslednji put viđen je 11. septembra na parkingu tržnog centra “Merkator” u Beogradu, za volanom zelenog “micubiši pajera”. Ležerno obučen, u majici navijača Partizana sa natpisom “Mnogo smo jaki”, Lukić je bio potpuno sam, bez ikakvog obezbeđenja.

OptuŽen 22. septembra 2003. godine za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.
U optužnici se navodi da je odgovoran za deportacije i druga nehumana dela.


PAVKOVIĆ I LAZAREVIĆ
KAO U ZEMLJU PROPALI
ISPRED ulaza u dvorište kuće generala Nebojše Pavkovića parkiran sivi “audi” beogradske registracije, iza njega džip “niva” leskovačkih oznaka, a iza ograde velika kuća koja na prvi pogled deluje napušteno. S leve strane, primećujemo prostrt veš na stalku za sušenje.
U Jevrema Grujića 14, stanovao je general, bivši načelnik Generalštaba. Radnici duž ulice mirno postavljaju nove ivičnjake, tu su od zore i ništa neobično nisu videli, a posebno ne neku policijsku akciju ili policajca.
Naslonjen na zgradu br. 14 je balkon zgrade 14-a. Tu, juče oko 14 časova, stajao je krupan, mlad čovek. U dvorištu, među borovima, nikog nema. Zatvorena metalna kapija za kola, zatvorena su i vrata garaže.
Ovde neposrednog komšiluka i nema, kuća broj 14 je duboko u dvorištu, a okolo je ograda. Preko puta je velelepna kuća, a u dvorištu je vučjak koji ni lavežom nije izazvao vlasnike da se pojave. Da se nešto događalo oni bi, naime, imali najbolji pogled. Stanovnici, ove strme ulice tvrde nam da generala uopšte nisu videli proteklih dana. Svi su složni da se ništa ni u toku prethodne noći ni juče nije dogodilo, a neki nisu ni znali da je izdat nalog za njegovo privođenje.
Provozali smo se Senjakom u potrazi za eventualnim aktivnostima policije zbog hapšenja generala Sretena Lukića, koji stanuje u ovom elitnom naselju. Apsolutno mirno. Prema rečima prolaznika nije bilo nikakvih specijalaca, ni žandarmerije, ni pripadnika vojne policije.
Najavljeno uručivanje optužnica juče je podiglo “temperaturu” i u gradu na Nišavi, čiji je zvanično građanin general Vladimir Lazarević. Iako je izjavio da se ne krije, juče je bilo gotovo nemoguće ući mu u trag.
U Okružnom sudu su nam rekli da nisu nadleženi za uručivanje optužnice, a informaciju da bi eventualno pripadnici SUP Niša, po nalogu MUP-a, trebalo da pronađu generala Lazarevića na dosada poznatim adresama, u niškoj policiji nisu hteli da potvrde, niti da demantuju.
Kako smo nezvanično saznali, general se nije nalazio u svojoj kući u Ulici generala Šturma, u niškom naselju Delijski vis, gde je živeo sa suprugom i najmlađim sinom.
Prodavci u okolnim dragstorima su potvrdili da Lazarevića nisu videli u komšiluku već nekoliko sedmica, a novinare su dočekali “na nož” pitanjem: “Da nećete da ga hapsite!?”.
Mnogi u Nišu su uvereni da se general Vladimir Lazarević sklonio u svoje rodno selo Grnčar, udaljeno desetak kilometara od Babušnice.
- Nema ga nigde - potvrdila je za “Novosti” Tomislava Lazarević, snaha optuženog generala. - U selo odavno nije dolazio, a ne znam ni gde se nalazi.


NA LEČENJU
ADVOKAT Stevan Protić izjavio je da ne zna da li će se njegov klijent Nebojša Pavković odazvati pozivu Okružnog suda u Beogradu i da li će primiti hašku optužnicu.
- Ništa ne znam, i ne znam kada ću nešto znati. Pavković se sada nalazi na lečenju - kazao je Protić.
V. POPOVIĆ
M. RISTOVIĆ


RASIM LJAJIĆ:
NISMO JURILI MLADIĆA
SARAJEVO - Rasim LJajić je za “Oslobođenje” izjavio da srpske vlasti nisu u utorak izvele akciju hapšenja Ratka Mladića na području Valjeva.
LJajić tvrdi da je pre šest dana obavljena provera na jednoj lokaciji u SCG, ali je ta akcija bila neuspešna, jer su se podaci koji su joj prethodili pokazali netačnim.

U PETAK O OPTUŽENIMA
BEOGRAD (Beta) - Savet za saradnju sa Haškim tribunalom verovatno će raspravljati slučaju četiri vojna i policijska generala optužena za ratne zločine na Kosovu, rekao je predsednik saveta Rasim LJajić.
- Mi na svakoj sednici primamo informacije o preduzetim aktivnostima u vezi sa Haškim tribunalom, tako da ćemo najverovatnije raspravljati i o ovom pitanju - rekao je LJajić agenciji Beta.
LJajić je izjavio da će sednica moći da se održi i bez prisustva članova saveta iz Crne Gore, koji su nedavno odlučili da napuste rad u savetu, i da je, po starom poslovniku saveta, i bez njih moguće donošenje odluka.
Mi smo sada u težoj situaciji nego pre tri meseca i moramo da povratimo poverenje međunarodne zajednice, u protivnom pritisci će se pojačavati - rekao je LJajić.


MINISTAR PRAVDE ZORAN STOJKOVIĆ
BEZ RASPRAVE

BEOGRAD - (Beta) Vlada Srbije nije raspravljala o tome da li bi eventualno izručenje četvorice generala Haškom tribunalu moglo da ugrozi bezbednost države, rekao je ministar pravde Srbije Zoran Stojković.
Stojković je novinarima u beogradskom Centru “Sava” kazao da još važi odluka prethodne Vlade Srbije od oktobra 2003. godine u kojoj se navodi da bi izručenje policijskog generala Sretena Lukića moglo da ugrozi bezbednost države.
Stojković je dodao da Vlada Srbije ima nadležnost da raspravlja samo o policijskim generalima, a da o generalima Vojske treba da se raspravlja na nivou državne zajednice.


VLASTIMIR ĐORĐEVIĆ
Drugi policijski general za kojim traga Hag, napustio je Srbiju posle 5. oktobra 2000. Bar tako je naveo u pismu, koje je 15. juna 2004. objavio “Nedeljni telegraf”, u kojem, pored ostalog, ističe i da je spreman da se vrati u zemlju i odgovara pred bilo kojim domaćim sudom - iako, naravno, nije počinio nijedan od zločina za koje ga terete.

General-pukovnik Vlastimir Đorđević rođen je 1948. godine u Koznici, opština Vladičin Han. Od 1. juna 1997. bio je pomoćnik ministra u MUP-u i načelnik Resora javne bezbednosti. Na položaju pomoćnika ministra i načelnika RJB-a ostao je do 30. januara 2001. godine.

OptuŽen 22. septembra 2003. godine za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.
U optužnici se navodi da je odgovoran za deportacije i druga nehumana dela.


VLADIMIR LAZAREVIĆ
Pre nekoliko sedmica viđen je u šetnji u centru Niša. Pre toga u javnosti se pojavio 11. jula 2004. gostujući u emisiji “Nije srpski ćutati” BK televizije. Ocenivši da bi izručenje generala predstavljalo izdaju poginulih i amnestiranje zločina nad Srbima, Lazarević je poručio i da će konačna odluka biti njegova.
- Državni predstavnici i država treba da donesu odluku, a poslednja odluka je moja! - rekao je Lazarević.

General-pukovnik Vladimir Lazarević rođen je 23. marta 1949. godine u mestu Grnčar. U decembru 1998. postavljen je za komandanta Prištinskog korpusa, 28. decembra 1999. za načelnika Generalštaba Treće armije, a 13. marta 2000. za komandanta Treće armije.

Optužen 22. septembra 2003. godine za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.
U optužnici se navodi da je odgovoran za deportacije i druga nehumana dela.NEBOJŠA PAVKOVIĆ
BivŠi načelnik Generalštaba VJ se redovno pojavljivao i na televizijama, a gostovao je i u radio-emisijama.
Pošto su 2. jula 2004. u Okružni sud u Beogradu stigle optužnice protiv njega i još trojice generala, Pavković je “Građanskom listu” izjavio: “Ne mogu drugi da odlučuju o mojoj glavi. A ja njima mogu samo da poručim da, bez obzira na to šta se s nama bude desilo, sigurno će stići osveta svakog od njih. Stići će zaslužena kazna sve one koji budu doneli odluku o našem izručenju.”

General-pukovnik Nebojša Pavković rođen je 10. aprila 1946. godine u selu Senjski Rudnik. Bio je komandant 16. pešadijske brigade, zatim je bio na mestu načelnika Prištinskog korpusa. Na dužnost komandanta Treće armije stupio je 13. januara 1999, a u februaru sledeće godine postavljen je na mesto načelnika Generalštaba VJ.

OptuŽen 22. septembra 2003. godine za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.
U optužnici se navodi da je odgovoran za deportacije i druga nehumana dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije