STOČARSTVO ŠANSA SRBIJE Krkobabić: Želja nam je da srpski domaćini postanu značajni robni proizvođači

B. Ca.

12. 05. 2021. u 15:42

ODBOR za selo Srpske akademije nauka i umetnosti organizovao je danas naučni skup "Značaj stočarstva u proizvodnji hrane i održivom razvoju sela". Namera je da se preko razvoja stočarstva ožive sela i zadrže mladi u njima.

СТОЧАРСТВО ШАНСА СРБИЈЕ Кркобабић: Жеља нам је да српски домаћини постану значајни робни произвођачи

Foto: Ž. Knežević

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da je udeo stočarstva u našoj poljoprivredi oko 30 odsto, dok razvijenije zemlje imaju dvostruko veći procenat.

- Bez razvijenog stočarstva nema razvijene poljoprvrede, a ni savremenog sela - ocenio je Krkobabić. - Želja nam je da srpski domaćini postanu značajni robni proizvođači i da se ne ponovi sluičaj iz 2013. godine kada smo izvezli više meda nego mesa. Tako ćeposebna pažnja na konkursu za podršku zadrugarstvu vrednom 500 miliona dinara posebna pažnja biti posvećena stočarima. Bio bih srećan ukoliko bi bar trećina tog iznosa bila usmerena ka stočarskim zadrugama.

Prema rečim akademika Dragana Škorića, predsednika Odbora SANU za selo opali su i proizvodnja i ukupan broj stoke, kao i kvalitet proizvoda pa da o stočarstvu treba da brine celo društvo, a naročito Vlada. Škorić je izneo ideju da se u projekat oživljavanja stočarstva u srpskim selima uključi i dijaspora tako što bi uložila sredstva za formiranje fonda u inostranstvu koji bi se brinuo o finasiranju projekata oživljavanja stočarstva i njihovom finasiranju pod povoljnim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet