VUČIĆ O ZELENOJ AGENDI: To ne treba da bude ideologija fatalizma, ali treba da prevaspitamo sami sebe

Novosti online

18. 04. 2021. u 00:03

SRBIJA treba da prevaspitava sebe da čuva reke, planine, da smanji proizvodnju i upotrebu čvrstog goriva i gas dovede do svakog mesta, ali treba pritom da se vodi računa o vitalnim interesima države, poručio je večeras predsednik Aleksandar Včić i istakao da "Zelena agenda" treba da bude agenda razuma, a ne ideologija fatalizma.

ВУЧИЋ О ЗЕЛЕНОЈ АГЕНДИ: То не треба да буде идеологија фатализма, али треба да преваспитамо сами себе

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Bez namere da se, kako kaže, bilo kome dodvorava, Vučić kaze da se od Srbije traži da smanji proizvodnju uglja i bro mini hidroelektrana.

Ako bismo, kaže, to uradili mi bismo ostali bez struje i morali bismo da je kupujemo iz inostranstva.

- Mi to sebi ne možemo da dozvolimo da ukinemo Kolubaru i Kostolac - na pamet nam ne pada - rekao je Vučić gostujući na b92 tv.

Hoće, dodaje on, da mi kažemo da nam ugalj ne treba i da treba da otpuštao ljude, a onda bi rekli: "E pa, vidiš, Vučić je kriv što ih je ostavio bez hleba".

- Neka oni to kažu radnicima Kolubare i Kostolca i njihovim porodicama - poručio je predsednik.

Lepo je, ističe, imati čiste reke i čist vazduha, ali, dodao je, samo Austrija ima 4,5 hiljada hidroeletrana.

- A, ako kažemo dobro, `ajmo na vetroelektrane, kako je primetio, onda kažu: e nemojte na vetar ubijate nam ptice... Kažu, idite na solarnu energiju.

- Pa nismo mi Grčka da idemo na solar, a čuo sam da za to ima zainteresovanih investitora. Sa solarom ne bismo mogli da pokrijemo ni 15 odsto struje koja nam je potrebna -  naveo je Vučić.

Ukazao je da dok u zemlji nije bilo fabrika bilo je čistog vazduha.

A sada, ističe, fabrike imate i u Nišu i u Novom Sadu i u njima je proizvodnja izvedena po svim evropskim i svetskim standardima.

Nečist vazduh je i zbog mnoštva automobila, kaže predsednik i dodaje da 10 odsto porodica u Srbiji ima dva i više automobila.

Osvrnuo se i na kritike da su Kinezi krivi za zagađen vazduh.

- Ima i kod nas oko vlade i u SNS-u ljudi koji ne smeju nikada ništa da kažu, ali kažu da su Kinezi krivi. Za šta su Kinezi krivi, za Železaru smo ih mi zvali da nas spasu i hvala im na tome? Ne samo Železaru, već i 5.000 radnika - zapitao je Vučić i čestitao kineskim vlasnicima Železare na uspešnom poslovanju, što, kako ističe, utiče i na rast prihoda Srbije.

Podsetio je da i Bor ne bi funkcionisao i da smo samo mogli da ga zatvorimo da Kinezi nisu došli u RTB.

- Sa Kinezima treba razgovarati da ekologija bude nešto sa čime ćemo da se bavimo - da, ali ne da nam to bude nova ideologija fatalizma u kojoj ćemo da uništimo sve svoje kapacitete - rekao je.

Istakao je da nigde u regionu i svetu nije lako doći i reci radnicima da im zatvarate fabriku.

Izlaz je, ističe predsednik, da mora da se ulaže što više u enrgetsku efikasnost.

- Zato sam rekao pažljivo, ali efikasno - poručio je predsednik.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Ja sam

18.04.2021. 02:41

Свака част и хвала председнику за све што је урадио и ради за земљу, жив нам био 100 година. Али истини на вољу, Кинези не брину о животној средини ни у својој Кини, а да ће да брину у Србији. Није реално да ми то очекујемо од њих.

Nina

18.04.2021. 13:44

Srbija treba da prevaspitava sebe da čuva reke, planine, da smanji proizvodnju i upotrebu čvrstog goriva i gas dovede do svakog mesta, ali treba pritom da se vodi računa i vitalnim interesima države.

Milica

18.04.2021. 19:45

Dobro je što će država u narednom periodu uložiti u ekologiju, kao važnoj sferi za zdravu, bolju i lepšu budućnost naše zemlje i naših građana. Pored države i mi sami moramo da vodimo računa o životnoj sredini.

Bojan

18.04.2021. 20:40

sustina zelene agende sastoji se u podizanju ekoloske svesti ,primeni odredjenih mera,povecanju energetske efikasnosti a ne u zatvaranju fabrika cime bi se bez egzistencije osavilo na stotinu radnika

Marijac

18.04.2021. 22:02

Svi se zalimo na zagadjenost. A jedemo nesto otvorimo prozor od auta i bacimo. Smece umesto u kontejner bacamo u potoke i sume. Mi svi treba da se prevaspitamo. Jedino tako mozemo ocuvati nasu zemlju i nasu prirodu.

Olja

19.04.2021. 00:35

Da se razumemo, od vazduha ne moze da se zivi, dzabe nam zdrav i cist vazduh ako nece biti fabrika u kojima cemo da zaradimo novac koji nam je potreban za potrepstine. Da se razumemo, svaka fabrika mora da postuje zakon o zastiti zivotne sredine i s obzirom da smo u 21. Veku postoji mnogo nacina da fabrika smanji zagadjenje koje izaziva. S druge strane, mislim da je vaznije da gradjani pocnu da se odgovorno ponasaju prema svojoj okolini!

Boki

19.04.2021. 00:37

Vladajuci rezim se maksimalno zalaze za razvoj projekata koji doprinose ocuvanju zivotne sredine i ekologiji! Gradjani moraju da imaju probudjenu svest o znacaju ocuvanja prirode i da postupaju odgovorno!

Marko

19.04.2021. 00:40

Prvo treba krenuti od budjenja svesti o znacaju zastite zivotne sredine obicnog gradjanina! Mnogi svojim postupcima zagadjuju prirodu, svoje okruzenje i vazduh. Drzava nikad vise nije pridavala znacaj razvijanju projekata koji ce znacajno da doprinesu ocuvanju ekologije!