Novčane kazne za 39 roditelja

B. Borisavljević

22. 01. 2018. u 22:15

Prekršajni sud u protekle tri godine primio 361 tužbu zbog izostajanja dece iz škole. Po zakonu treba platiti od 5.000 do 100.000 dinara. Najviše bilo predmeta u 2015. godini, čak 224

Новчане казне за 39 родитеља

Foto M. Anđela

IZOSTANCI sa časova su hronična "boljka" srpskog školstva, a u protekle dve i po godine Prekršajni sud novčano je kaznio 39 roditelja čija deca neopravdano nisu išla u osnovnu školu. U istom periodu izrečene su i 104 opomene, i to uglavnom u slučajevima kad su se roditelji prvi put našli pred sudijom zbog toga što su osnovci izostajali sa časova.

Prema rečima Milana Marinovića, predsednika Prekršajnog suda u Beogradu, od 2015. godine do sada, u ovom sudu evidentiran je 361 predmet zbog izostanaka iz škole. Najviše predmeta bilo je u 2015. godini - 224, u 2016. ih je bilo 65, a do 7. oktobra prošle godine, kada je donet novi zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, zavedeno je 59 tužbi. Od usvajanja novih zakonskih odredaba, Prekršajnom sudu je stiglo 13 prijava.

PROČITAJTE JOŠ: Dorćol dobio novu podzonu

- Po predmetima, pre usvajanja novog zakona, doneto je 157 odluka, od kojih su četiri oslobađajuće, osam zahteva je odbačeno, a dva postupka su obustavljena - kaže Marinović. - U 143 slučaja je utvrđena odgovornost roditelja, i izrečene su 104 opomene i 39 osuđujućih presuda u vidu novčane kazne, čiji iznos je bio do 10.000 dinara u 37 slučaja, dok su dve bile od 10.000 do 50.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: Uklanjaju deponiju

Naš sagovornik objašnjava da se opomena izriče, najčešće, kada su roditelji prvi put tuženi, priznaju krivicu ili se radi o porodici koja je u teškoj materijalnoj situaciji. Sve te okolnosti utiču na to da izricanje blaže kazne za roditelje. Kazne nesavesnim roditeljima izrečene su i u Pančevu.

NEOPRAVDANI PROSVETNIM pravilima dozvoljeno je 25 opravdanih izostanaka, a učenik se upućuje na razredni ispit ako nije prisustvovao trećini časova od ukupnog fonda za jedan predmet. Ipak, u školama kažu da se trude da se učeniku omogući da odgovara, kako ne bi morao da polaže pred komisijom. U slučajevima u kojima su u Pančevu izrečene novčane presude, đaci nisu išli u školu skoro celo prvo polugodište.

- Tokom 2017. godine podneto je 88 prijava protiv roditelja zbog izostajanja dece iz škola - kaže Sandra Medaković, portparolka Prekršajnog suda u Pančevu. - Doneto je 13 rešenja, tačnije izrečene su dve novčane kazne i 11 opomena, a ostali postupci su u toku. Novčane kazne su izrečene u slučajevima gde su roditelji opomenuti više puta, ali ni posle toga nisu opravdali izostajanje iz škole.

Prema zakonskim odredbama, roditelji su dužni da u roku od 48 sati jave nastavniku zbog čega dete ne dolazi u školu, a u roku od osam dana da donesu i zvanično opravdanje za izostajanje deteta sa nastave. Ako te ne učine, škola obaveštava nadležne u opštinskoj upravi, zatim sekretarijat gradske uprave, koji podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja, odnosno staratelja.

Propisana kazna za ovaj prekršaj je od 5.000 do 100.000 dinara. Ako ne plate kaznu u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, novčana kazna se može zameniti društveno korisnim radom, kaznom zatvora ili blokadom računa do izmirenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Milan Savic

23.01.2018. 06:18

@Hm - Za njih nema zakona u ovoj zemlji. Ne samo sto se tice skole, vec i drugih stvari. U Srbiji ce svi imati veca prava osim Srba.

Ne

23.01.2018. 11:14

@Hm - Njima ništa ne naplaćuju, čak je zakonom propisanio da kad idu kod lekara ništa ne plaćaju. Radili, ne radili, za njih sve besplatno.

DECI DETINJSTVO

23.01.2018. 08:22

Pa normalno je da deca izostaju sa casova kad u sedmom razredu osnovne skole imaju po sedam i osam casova dnevno a po nekad i pred casove i dopunske casove. Da li iko u ovoj drzavi razmislja o zdravlju te dece ili samo ispunjavaju naloge nekih tamo pametnjakovica. A kvalitet nastave nula.