SVETA OGNJENA MARIJA PETRUŠKA: Sabor 14. put održan u Zabregi

Z. R.

26. 09. 2020. u 15:04

EPIDEMIJA korone izazvala je pravu kulturnu "sušu" u vreme kad su se neke manifestacije redovno održavale, ali su mnoge bile samo odložene, poput Sabora narodnog stvaralaštva "Sveta Ognjena Marija Petruška", koja se svake godine održava u selu Zabrega kod Paraćina.

СВЕТА ОГЊЕНА МАРИЈА ПЕТРУШКА: Сабор 14. пут одржан у Забреги

Foto: Društvo "Petrus"

Kišica koja je počela da rosi sinoć samo je malo omela razigrane folkloraše, koji su u Zabregu došli iz opština Smederevo, Boljevac, Ćuprija i Paraćin.

Učestvovalo je osam kulturno-umetničkih društava, potvrdio je, u ime organizatora, Vladan Vučković iz tamošnjeg Društva za negovanje tradicije "Petrus". Uz veliku energiju folkloraša, koji su jedva čekali da pokažu šta sve znaju i umeju, publika, naročito mlađa, uživala je, jer su svi bili željni igre i pesme u doba korone kad se malo šta toga lepo dešavalo.

Foto: Društvo "Petrus"

- Sabor smo održali u izmenjenim uslovima, 25. septembra, u jesen, kad mu vreme nije, ali ipak smo ga održali da se tradicija i kontinuitet na izgube, da sačuvamo to izvorno narodno stvaralaštvo, što je i zadatak udruženja "Petrus" – objasnio je Vučković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju