ČUVAJU KULTURNO NASLEĐE: Entuzijasti iz Društva "Petrus" kod Zabrege brinu o Namasiji

Зорана Рашић
Zorana Rašić

17. 09. 2020. u 17:45

VEĆ godinama Društvo za očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa "Petrus" iz Zabrege, kod Paraćina, strpljivo radi na održavanju srednjovekovnog manastirskog kompleksa Namasija u kanjonu Crnice.

ЧУВАЈУ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ: Ентузијасти из Друштва Петрус код Забреге брину о Намасији

Foto: Društvo "Petrus"

Ovog leta uspešno su konzervirali oštećen južni zid manastirske crkve, a u isto vreme dozidali su jedan njegov deo koji se urušio pre pet godina.

Na čelu ovog društva su strpljivi pregaoci, braća Vučković, Vladan i Dragan, koji kažu da je u pitanju bio projekat "Sačuvajmo Namasiju", sufinansiran iz budžeta opštine Paraćin, dok sad, po drugom projektu, uz sufinansiranje popovačke kompanije "CRH Srbija", grade stazu prema manastiru.

Foto: Društvo "Petrus"

- Konzervaciju zida radili smo tečnim malterom i crvenim peskom iz Crnice da bismo sačuvali autentičnost, a kasnije smo zid fugovali. Prilaznu stazu kompleksu smo obnovili prošle godine, ali je ona u junu zbog velikih kiša na dva mesta oštećena. To je bio projekat iz sredstava Evropske unije u okviru Programa razvoja lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – kaže Vladan, dodajući da je tada napravljena i zaštitna ograda, a staza utvrđena kroz korito reke.

Trenutno su aktuelni radovi na izgradnji druge pešačke staze ka Namasiji, dugoj sto metara, širokoj jedan, po projektu "Turizam i kulturno nasleđe za razvoj Petruške oblasti" . Za taj projekat su od cementare, po konkursu, dobili tri hiljade evra, a ima i brojnih donacija u građevinskom materijalu i opremi.

Foto: Društvo "Petrus"

Na očuvanju kompleksa Namasije ovo udruženje radi već pune četiri godine, a rezultat se vidi i po broju posetilaca koji je upetostručen. Tome doprinose i redovne posete organizovanih planinarskih grupa, te brojne kulturne manifestacije, od kojih je nedavno bila i likovna kolonija "Molitva pod Petrusom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu