SADE NOVA PLUĆA GRADA: Uskoro kreće sanacija olujom oštećenih parkova u Novom Sadu

S. BAJIĆ

10. 11. 2023. u 10:59

KRAJEM ove i početkom naredne godine, u periodu mirovanja vegetacije, u svim novosadskim parkovima biće posađena nova stabla na mestima na kojima je više od 200 stabala uništeno letos u dve superćelijske oluje.

САДЕ НОВА ПЛУЋА ГРАДА: Ускоро креће санација олујом оштећених паркова у Новом Саду

S.B.

 Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i JKP „Gradsko zelenilo“, neposredno nakon tih oluja su konstatovali štetu u zaštićenim parkovima, spomenicima prirode i u saradnji sa Gradom Novim Sadom i radnom grupom, sačinili plan sanacije zelenila.

Na prostoru spomenika prirode „Futoški park“, nakon olujnog vetra došlo je do vetroizvale stabala i preloma debala čija sanacija nije moguća. Ukupno 19 stabala je uništeno, a u krošnjama većeg broja stabala došlo je do preloma grana i oštećenja krošnji različitog intenziteta. Izvaljena i stabla sa prelomljenim deblima, kako potvrđuju u JKP „Gradsko zelenilo“, zameniće se primercima istih vrsta, osim u slučaju invazivnih vrsta.

- Svih 25 prelomljenih i izvaljenih stabala sa prostora spomenika prirode „Dunavski park“ je uklonjeno tokom avgusta, a oštećena stabla su sanirana. Izvršena je sanacija stabla bele topole zbog velikih oštećenja nastalih od udara vetra, kao i sanacija veoma oštećenog stabla platana prema ulici Ignjata Pavlasa i dva oštećena stabla koprivića, koja je podrazumevala drastičnije redukcije krošnji. Sa ostalih stabala u parku je uklonjen veći broj zalomljenih grana, a sve vreme je vršen redovan monitoring stabala, kako bi se uklonile eventualno novouočene suve grane - kaže Jelena Prica, pomoćnik direktora JKP "Gradsko zelenilo" i potvrđuje da će na istim pozicijama, u Novosađanima omiljenom „Dunavskom parku“, biti zasađeno 25 sadnica istih vrsta.

U „Kameničkom parku“, takođe spomeniku prirode, ekipe stručnjaka su na osnovu uvida u stanje drveća na livadama uz staze i unutar sklopa, konstatovali da za 38 stabala sanacija nije moguća. Takođe, ocenili su da je u krošnjama većeg broja drveća došlo do preloma grana i oštećenja krošnji različitog intenziteta, i to na više stabala bele lipe, zapadnog koprivića, javorolisnog platana kao i drugih vrsta kojima je narušena statika.

Izvaljeno 30 topola

TOKOM oluje, letos je u Limanskom parku izvaljeno 30 topola, a na 50 stabala je izvršena sanacija orezivanja, u Omladinsom parku su izvaljena tri stabla, u Goranskom 10, u Novom parku devet, a u parkovima Bistrica jedan i Bistrica dva izvaljeno je ukupno 17 stabala, a devet je sanirano.

U Staničnom parku izvaljena su čak 42 stabla, a na 20 stabala je izvršena sanacija orezivanja.

- Ekipe JKP „Gradsko zelenilo“ izvele su hitne intervencije, uklonjena su stabla koja su predstavljala opasnost za bezbednost ljudi i imovine na prostoru „Dečjeg sela“ i duž pešačkih staza u parku - kaže Prica.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)