TRADICIJA STARA VEKOVE: U Bunjevačkoj matici predstavljen film o izradi predmeta od slame

J. L.

13. 07. 2023. u 14:39

U prostorijama Bunjevačke matice u Subotici premijerno je prikazan dokumentarni film "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti", autorke Sandre Iršević.

ТРАДИЦИЈА СТАРА ВЕКОВЕ: У Буњевачкој матици представљен филм о изради предмета од сламе

foto: J.L.

Tradicija izrade slika i drugih premeta od slame duga je nekoliko vekova i predstavlja neizostavni deo identiteta bačkih Bunjevaca. U kratkometražnom dokumentarcu predstavljene su slamarke iz Sombora koje govore o istoriji i tradiciji slamarstva na ovim prostorima.

-  Slamarstvo je mnogo više od pukog pletenja predmeta od slame. To je izvor priča, simbol zajedništva i kustos nasleđa koji se proteže kroz generacije. Sa svojom složenom niti, slamarka stvara ne samo predmete, već i veze koje čuvaju tradiciju i identitet - priča Sandra Iršević, autorka filma - U filmu je reč o tome koliko je slamarstvo bitno za identitet Bunjevaca i njihovo nasleđe, ali govori se i o održivosti, odnosno kako mi sada tu našu umetnost možemo da koristimo kasnije, da je učinimo održivom i još popularnijom. Ova dela od slame zavređuju da budu predstavljena široj publici kroz izložbe u galerijama i ustanovama kulture. Samim tim, ovi predmeti će dobiti na većoj vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)