MEĐUNARODNA BELOBLATSKA KOBASICA: Tradicionalna manifestacija kod Zrenjanina (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

05. 02. 2023. u 18:10

MANIFESTACIJA Beloblatska kobasica, koja se deveti put održava u selu Belo Blato kod Zrenjanina i od ove godine zvanično ima međunarodno obeležje, uz goste iz Slovačke, Mađarske, Bugarske, Austrije, Bosne i Hercegovine i Rumunije, okupila je preko deset hiljada ljubitelja ukusnog zalogaja i tradicionalno dobre beloblatske kobasice.

МЕЂУНАРОДНА БЕЛОБЛАТСКА КОБАСИЦА: Традиционална манифестација код Зрењанина (ФОТО)

grad Zrenjanin

Ni olujni vetar i kiša, u subotu 4. februara, prvog dana gastronomsko-turističke manifestacije, nisu omeli učesnike i goste u dobrom provodu  u ovom multikulturalnom selu,  okruženom vodenim prostranstvima i prirodnim lepotama. 

Beloblatska kobasica, uz starinske običaje, tipične za selo u Banatu, neizbežnu šaroliku ponudu na tezgama, prodajne izložbe, zanimljiva takmičenja u svinjokolju na tradicionalan način i u pravljenju domaćih kobasica, već prvog dana ispunila je očekivanja i zadovoljila aršine čak i najprobirljivijih gostiju sa svih strana zemlje Srbije.

Kako i dolikuje, Beloblatsku kobasicijadu otvorio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ne skrivajući zadovoljstvo što je manifestacija napredovala i od skromne seoske u početku, dospela do zvanične manifestacije grada Zrenjanina, uspešno prevazišla lokalne okvire i postala regionalna i internacionalna. 

- Belo Blato je specifična multikulturalna sredina, u selu se govori najmanje sedam jezika, ali svi se razumeju, jedinstveni su i složni i ponosni smo na ovu lepu manifestaciju, koja promoviše prave vrednosti i čuva od zaborava stare običaje - naglasio je Simo Salapura, ističući da će ove jeseni, uz seosku slavu, u Belom Blatu biti obeležena i 140. godišnjica doseljavanja Slovaka, veliki i značajan jubilej, u saradnji sa Nacionalnim savetom slovačke nacionalne manjine.

Najavljujući jubilarnu deseti Beloblatsku kobasicu iduće godine, prisutne su pozdravili predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrakova i predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato, Miroslav Markuš, a prigodan kulturno-umetnički program izveli su učenici Osnovne škole Bratstvo jedinstvo iz Belog Blata i nekoliko folklornih sekcija, kulturno umetničkih društava iz Zrenjanina i okoline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna