NOVOSAĐANIMA PODELJENI BADNJACI: Poštovanje običaja uz istovremeno očuvanje prirode

Z. GRUMIĆ

06. 01. 2022. u 14:51

JAVNO preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“, u saradnji sa zainteresovanim opštinama, obezbedilo je za građane više 20.000 besplatnih badnjaka pripremljenih sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to predviđeno planom gajenja šuma.

НОВОСАЂАНИМА ПОДЕЉЕНИ БАДЊАЦИ: Поштовање обичаја уз истовремено очување природе

Grad Novi Sad

Kako je saopšteno, ta tradicionalna akcija u okviru poštovanja božićnih običaja sprovodi se uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine.

U centru Novog Sada, građanima su badnjake delili pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, zajedno sa predstavnicima Nacionalnog parka.

- Želja nam je da Božić provedemo poštujući naše lepe običaje, u krugu porodica, zdravi, dobro raspoloženi, ali na ovaj način skrećemo pažnju na to da nije dobro da se hrast masovno i nekontrolisano seče kako bi ljudi obezbedili badnjake. Zaštita prirode je prioritet bez konkurencije, jer na nama je da sačuvamo planetu i za sebe i za generacije koje tek dolaze - istakao je Dalibor Rožić.

Prema rečima direktora „Nacionalnog parka Fruška gora“ Radoslava Krunića, podela besplatnih badnjaka organizovana je i u Sremskim Karlovcima, Irigu, Sremskoj Mitrovici, Rumi i u Šidu.

Tokom noći između 5. i 6. januara u ranim jutarnjim časovima je, za sve one koji su se uputili u šumu, pripremljeno 5.000 badnjaka na teritoriji Nacionalnog parka i to na Iriškom vencu, Zmajevcu, Crvenom Čotu, Ležimiru i kod Rohalj baza. Čuvarska služba „Nacionalnog parka Fruška gora“, zajedno sa policijom, radi u tri smene kako bi bila sprečena svaka nedozvoljena seča hrastovih stabala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)