NOVO NASELJE ZA 19 PORODICA: Vršac rešava stambeno pitanje preko 60 socijalno ugroženih stanovnika

J. J. BALjAK

23. 07. 2021. u 08:25

NA parceli od oko dva hektara, na kraju Margitske ulice u Vršcu, do novembra sledeće godine trebalo bi da bude izgrađeno novo naselje sa deset stambenih objekata, u kom će biti zbrinuto 19 socijalno ugroženih porodica, koje pripadaju marginalizovanim grupama društva.

НОВО НАСЕЉЕ ЗА 19 ПОРОДИЦА: Вршац решава стамбено питање преко 60 социјално угрожених становника

Foto Grad Vršac

Lokalna samouprava je za realizaciju tog kapitalnog projekta, ukupne vrednosti 753.400 američkih dolara, na namenskom konkursu EU dobila 640.390 dolara, dok je ostatak obezbeđen iz gradskog budžeta.

Još pre dve godine je lokalna samouprava opredelila to gradsko građevinsko zemljište za socijalno stanovanje. Sopstvenim sredstvima su ga urbanistički i infrastrukturno uredili i dobili sve neophodne dozvole, kako bi građevinski radovi mogli da počnu. Očekuje se da će to biti na jesen.

- Rešili smo da na ovaj način, za početak, omogućimo dostojanstven život za 19 porodica, sa oko 60 članova domaćinstava, koji žive u neodgovarajućim i nesigurnim uslovima. Oni će biti smešteni u novoizgrađenim zgradama i kućama - kaže gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Ovi objekti će u početku biti u vlasništvu Grada, a budući korisnici, koji će se birati putem konkursa, stambene jedinice će dobijati u zakup. Prema pravilniku donatora projektnih sredstava, pravo da konkurišu imaju primaoci socijalne pomoći - Romi, osobe sa invaliditetom, žrtve nasilja i mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

- S obzirom na to da se radi o osetljivim grupama, za njih će, u sklopu projekta, biti organizovane brojne radionice i edukacije, kao vid podrške u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti - kaže Tatjana Nikolić, pokrajinski poslanik iz Vršca i član Mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!