PIŠTOLJI IZA SEDAM BRAVA: Rigorozne bezbednosne kontrole na OI za vatreno i hladno oružje - konji su posebna priča

Nedeljko Iljukić

01. 08. 2021. u 10:00

DAMIR Mikec je pre desetak dana, negde pred zoru obradovao Srbiju svojoj prvom olimpijskom medaljom.

ПИШТОЉИ ИЗА СЕДАМ БРАВА: Ригорозне безбедносне контроле на ОИ за ватрено и хладно оружје - коњи су посебна прича

FOTO: Darko Dozet

Posle četiri pokušaja, još od Pekinga 2008. godine, Londona 2012. i Rio de Žaneira 2016. godine, Damir je "upucao" prvo olimpijsko srebro svojim pištoljem sa razdaljine od deset metara.

Kako je pištolj Damira Mikeca prošao put od Beograda do Tokija i Olimpijskih igara? Kako su na ovako dalek put otišle razne puške, municija, lukovi, strele, čamci, vesla, mačevi, sablje, koplja, motke i - konji!

ZA KONjE ODMOR NA PET SATI

KONjIČKI sport se ubraja među najskuplje olimpijske discipline. Iskusni takmičarski konji koštaju od pola miliona do nekoliko miliona evra i kada putuju drumom, to putovanje traje takođe po nekoliko dana jer procedure predviđaju odmor na svakih pet sati. Tako širom Evrope, na primer, postoje posebna odmorišta za životinje i njihove trenere i veterinare. Kada krenu preko okeana, kao sada u Tokio na Olimpijske igre, konji putuju najčešće brodovima, a ponekad i avionom. Uz konja su u svakom trenutku njegov trener i veterinar, a obavezan dokument je pasoš kojim se proverava identitet životinje.

Lako je fudbalerima, košarkašima, odbojkašima, plivačima, bokserima i ostalima. U torbicu se stavi malo opreme, kozmetike i krene se na put. Malo je poznato kako navedeni predmeti i one prelepe životinje idu na kraći put, a kamoli na ovako dug, preko sedam gora i mora, sve do Igara u Tokiju.

Bezbednosne procedure u vezi sa transportom oružja i municije su vrlo precizne, dugotrajne i donekle komplikovane. Svaki takmičar pištolj ili pušku nosi sa sobom, a neposredno pred put, domaćinu takmičenja se šalje serijski broj svakog komada oržja.

FOTO: EPA

Osim toga, na put se nosi i precizan broj komada municije. Oružje ili municija se nose u plastičnim ili limenim specijalizovanim koferima, neki čak imaju i šifrovane brave. Procedura pri dolasku na krajnju destinaciju, od izlaska iz aviona (na primer), pa do napuštanja bezbednosne provere zna da potraje i po nekoliko sati. Posebno je važan podatak da oružje ide sa takmičarom u hotelski smeštaj, ili u ovom slučaju Olimpijsko selo, ali municija - nikada. Ona ide direktno na borilište (strelište) i svakog takmičara čeka na treningu i kasnije na takmičenju.

Slična procedura je i kod takmičara u streličarstvu. Luk se rasklapa i putuje sa takmičarom, a strele idu kao i municija za pištolje i puške, direktno na borilište.

Čamci, vesla, kajaci, male i velike jedrilice su posebna atrakcija na svim letnjim olimpijskim igrama. Svetska ili evropska veslačka federacija obično pred Igre organizuju najmanje jedno ili dva velika kontinentalna takmičenja, posle kojih čamci i vesla mnogo pre takmičara putuju na krajnju destinaciju. Svaki takmičar, odnosno njegov nacionalni savez su u obavezi da do polaska na Olimpijske igre nabave identičan čamac u kojem će veslači neometano da treniraju.

FOTO: EPA

Atletičari koji se bave bacanjem koplja ili skokom uvis imaju uvek posebnu muku pred odlazak na takmičenje. Do pre nekoliko godina koplje je svaki takmičar nosio sa sobom, a od nedavno ovaj rekvizit čeka svakog takmičara na Igrama. Kod motke za skokove stvar je malo drugačija i prilično bizarna. Ona uvek ide sa takmičarima i najčešće ne ulazi u avion kao deo prtljaga u trupu aviona, već ide u putničku kabinu i smešta se u prostor do prozora, na pod.

Mačevaoci su posebna vrsta elegantnih sportista, a njihovi mačevi, floreti i sablje se kod bezbednosnih službi uvek tretiraju kao hladno oružje, pa takođe prolaze posebnu proceduru.

FOTO: EPA

Pakuju se rasklopljeni u posebne kofere i prolaze skoro identične provere kao pištolji i puške.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije