PARTIZAN BLIZU F8, ZVEZDU "KOČI" KAMPACO: Vlada Vukoičić za "Novosti" o šansama "večitih" za plej-of Evrolige

G. KELIĆ

08. 02. 2023. u 21:29

SVAKO od preostalih 11 kola Evrolige je za košarkaše Partizana i Crvene zvezde kao finale. Tako za "Novosti" rezonuje prekaljeni trenerski stručnjak Vlada Vukoičić, koji napominje da ništa nije ni dobijeno, a ni izgubljeno u borbi "večitih" za top osam.

ПАРТИЗАН БЛИЗУ Ф8, ЗВЕЗДУ КОЧИ КАМПАЦО: Влада Вукоичић за Новости о шансама вечитих за плеј-оф Евролиге

FOTO: N. Paraušić

- Jedna pobeda ili jedan poraz ove sezone može drastično da promeni stvari na tabeli. Ovogodišnje izdanje elitnog takmičenja je jedinstveno, pošto se za 23 odigrana kola nije napravila veća razlika između vodećih ekipa i onih koji se nadaju mestu među osam. Stigli smo do dve trećine regularnog dela i do kraja stvarno može mnogo toga da se promeni za sve, pa tako i za naše predstavnike. U dugačkoj sezoni svi timovi su imali uspone i padove u formi, dobro se sećam kako su svi na početku mislili da će Alba biti hit, da bi onda zaređala deset poraza i sada je na dnu - ističe iskusni strateg, koji je poslednji angažman imao u Kini, predvodeći Ćingdao Iglse.

Za bivšeg šefa struke FMP, Hemofarma, Crvene zvezde, Mege i pojedinih inostranih klubova svaki detalj je važan u određivanju prvih osam pozicija na kraju regularne faze.

- Dva događaja koja će imati veliki uticaj na konačan spisak putnika za četvrtfinale su nacionalna Kup takmičenja i poslednji reprezentativni FIBA "prozor", koji dolazi odmah potom. Iako osvajanje trofeja u Kupu ne donosi ništa spektakularno, to može da podigne moral ekipe, kao i obratno - poraz da spusti. Takođe, svedoci smo da su FIBA i Evroliga u skorije vreme napravili mali pomak u razrešenju sukoba, tako da je za očekivati da reprezentacije, pogotovo one koje igraju odlučujuće utakmice za plasman na SP, imaju na raspolaganju igrače iz elitnog ranga. Zato će svaki klub koji poseduje reprezentativce u svojim redovima biti u problemu.

FOTO: KK Crvena zvezda mts / Đorđe Kostić

 

KUP UVEK DONESE IZNENAĐENjE

ZA tačno nedelju dana u Nišu počinje Kup Radivoja Koraća, gde je žrebom projektovano da se "večiti" sastanu već u polufinalu.

- Ako je nešto tu otvoreno, to je pitanje drugog finaliste. Tradicionalno, takvo takmičenje u svakoj zemlji donese poneko iznenađenje. Lično uvek navijam za tako nešto, jer tu leži lepota sporta. Ostaje nada za to, ali pre svega želim da sve protekne u sportskom tonu i da gledamo dobru košarku - poručuje Vukoičić.

Vukoičić dodaje da pad forme u igri tima sa Malog Kalemegdana nije iznenađenje.

- Faktor Kampaco pravi neku vrstu problema Zvezdi. On je vrhunski igrač koji igra jednu utakmicu nedeljno, a trenira sa ekipom pred svaku. Njegovi saigrači se navikavaju na pik-end-rol igru sa njim, a onda za dva dana to isto igraju sa nekim drugim. Uz to i potvrda da će Argentinac biti u sastavu reprezentacije u predstojeća dva kvalifikaciona duela je samo dodatni problem. Južna Amerika nije na dva sata, već se menja vremenska zona i sam proces odlaska i povratka je komplikovan - napominje Vukoičić stavke o kojima mnogi ne bi ni promislili.

Za crno-bele, s druge strane, ističe da su na dobrom putu, ali i da je još mnogo "kilometara" ispred njih.

- Partizan je serijom pobeda došao u dobru poziciju i deluje da je veoma blizu doigravanja. Sledi mu gostovanje Bajernu u Minhenu i to je trenutno najvažniji meč. Mnogo toga može da utiče na eventualni uspeh ili neuspeh. Evo, vidite da su nemila dešavanja iz Turske odložile mečeve tamošnjih klubova u Evroligi i lako je moglo da se desi da crno-beli ili crveno-beli u rasporedu za ovu nedelje imaju okršaj sa nekim od tih ekipa - upozorava Vukoičić na nepredvidivost aktuelne sezone.

OSTALI SU MANjE ULAGALI

KAO neko ko je u karijeri sa FMP osvojio regionalnu ABA ligu, Vukoičić dobro poznaje ambijent i istoriju jadranskog takmičenja, za koje ističe da nikada nije bilo neujednačenije.

- Istina je da postoji velika, nikad viđena razlika u kvalitetu između beogradskih "večitih" i ostatka lige. Razlog tome je i što prvi put u ovom novom desetogodišnjem ligaškom formatu Evrolige regionalna košarka ima dva predstavnika. Ušli su i jedni i drugi u sezonu sa velikim ulaganjima i nikada pre nisu timovi iz ABA lige pucali ovako visoko. Takođe, činjenica je i da su drugi timovi uložili manje nego inače. Imamo primer Cedevite Olimpije, koja se bori za sam vrh Jadrana, a u Evrokupu je na začelju. Budućnost nije toliko dominantna kao ranije, u toku sezone se pojačala, ali je jasno da su i oni sa ostatkom konkurencije zakazali. Ko je kriv za to i šta sve može da se uradi po tom pitanju je za neku veću analizu. Sve u svemu, ogromno iznenađenje bi bilo da se "večiti" ne nađu u borbi za tron.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili