TEST POJEFTINIO NA 150 MARAKA: Olakšano komercijalno testiranje građana

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 08. 2020. u 06:33

VEST koja je obradovala mnoge građane iz Republike Srpske, došla je juče iz Instituta za javno zdravstvo RS i odnosi se na pojeftinjenje komercijalnih testova na koronu poznatih kao PCR testovi. Naime, oni su od juče zvanično 150 KM, a što je 50 KM jeftinije nego dosad.

ТЕСТ ПОЈЕФТИНИО НА 150 МАРАКА: Олакшано комерцијално тестирање грађана

Novosti

Testova ima dovoljno za sve koji žele da se testiraju, potvrdio je za "Novosti" direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

On je istakao da je odluka o pojeftinjenju komercijalnih testova u Institutu usvojena u utorak na upravom odboru i već se primenjuje. Inače, prema podacima Instituta do sada je urađeno 3.700 komeracijalnih testova. Oni su se najviše u ovom periodu radili građanima koji su nameravali da putuju na odmore a posebno u Hrvatsku.

Kada je reč o podacima vezanim za zaražene i umrle od korone u poslednja 24 sata u RS, dve osobe su preminule, a pozitivne su bile 94.

D. Pozderović

Najveći broj novopotvrđenih slučajeva zaraženih virusom korona je iz Banjaluke - 21, iz Doboja osam, Mrkonjić Grada sedam, Dervente, Šamca i Foče po četiri, dok su ostale lokalne zajednice sa manjim brojem obolelih.

Zeljković je naveo da se trenutno u bolnicama u Srpskoj nalazi 269 obolelih od virusa korona, od kojih 73 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, a 196 u ostalim bolnicama. On je istakao da je 16 osoba na respiratorima.

- Nažalost, sve veći broj mlađih osoba biva zaražen virusom korona i oni počinju da pokazuju srednje tešku i tešku kliničku sliku - rekao je Zeljković.

On kaže da se u RS oporavilo 3.350 građana, ili oko 58 odsto od ukupnog broja zaraženih, dok trenutno ima 2.232 aktivna slučaja.

Zeljković je najavio da će ove sedmice biti definisani svi parametri za početak školske godine i dodao da postoji više opcija. On je rekao da je ove sedmice planiran i sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete i kulture Srpske radi definisanja mera, odnosno preporuka za početak nove školske godine.

VIŠKOVIĆ: PONUDILI SMO AVANS ZA KUPOVINU RUSKE VAKCINE!

RS je ponudila avans kako bi vakcina protiv virusa korona koja je registrovana u Rusiji bila obezbeđena na vreme, rekao je premijer Radovan Višković. Govoreći o vakcini protiv virusa korona koja je registrovana u Rusiji, Višković je rekao da su predstavnici Srpske informacije o vakcini imali i ranije, jer su bili u kontaktu sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

Vlada RS

- Vakcina je za početak predviđena za tržište Ruske Federacije, ali u ovom trenutku vode sa razgovori sa određenim kompanijama iz sfere proizvodnje lekova i medicinske opreme, kako bi se potpisao ugovor da neka od tih kompanija proizvodi za neko drugo tržište - kazao je Višković i rekao da i neke zemlje u okruženju pregovaraju da dobiju licencu za proizvodnju vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista