UJEDINJENI U VERI: Uz litiju u Bijeljini obeležen Ilindan (FOTO)

B.MILOŠEVIĆ

02. 08. 2021. u 18:50

SVEČANOM liturgijom koju je služio episkop zvorničko-tuzlanski, vladika Fotije, litijom kroz varoš i lomljenjem slavskog kolača, u MZ Janja u Bijeljini je obeležen Ilindan, slava crkvene opštine i mesne zajednice.

УЈЕДИЊЕНИ У ВЕРИ: Уз литију у Бијељини обележен Илиндан (ФОТО)

Foto: B. Milošević

Ovo je 134 godina od postojanja crkve Svetog Ilije u Janji, i obeležavanja slave ove parohije, na kojoj tradicionalno učestvuju, pored parohijana, i brojni gosti iz drugih mesta Semberije i Podrinja.

Slavi su prisustvovali i predsednik Skupštine grada Bijeljine, brojni odbornici, ministar saobraćaja RS, pomoćnik ministra za poljoprivredu RS, uspešni privrednici iz regiona...

- Dobro je da smo se sakupili u ovolikom broju, da smo zajedno sa Bogom na putu spasenja. Različite politike i drugačija mišljenja, nisu razlog da ne budemo jedinstveni u veri pravoslavnoj - istakao je vladika Fotije poželevši prisutnim vernicima da uz molitve Svetom proroku Iliji, još dugo slave u miru i slozi.

Pantelija Mićić nastavio je dugogodišnje crkveno kumstvo pokojnog gradonačelnika Miće Mićića, a kum Mesne zajednice, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, naglasio je da je kumstvo u ovim krajevima oduvek bilo najveća čast.

- Molimo se na ovom svetom mestu, zajedno sa sveštenstvom, da nas Sveti Ilija i dalje okuplja, i da u zdravlju i slozi žive i starosedeoci i oni koji su tokom rata ostali bez krova nad glavom, a novi zavičaj pronašli u Janji. I pored svih nedaća, narod se nije odrekao slave Svetog Ilije, i od srca im želim, da još dugo slave - poručio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju