SABRANI U LJUBAVI: Krsna slava najstarijeg hrama u Ugljevičkom kraju

V. M.

02. 08. 2021. u 14:09

HRAM Svetog proroka Ilije u Gornjem Zabrđu proslavio je krsnu slavu Ilindan, po tradiciji, svetom liturgijom, izborom kuma, litijom i ophodom oko crkve lomljenjem slavskog kolača.

САБРАНИ У ЉУБАВИ: Крсна слава најстаријег храма у Угљевичком крају

Foto: V.M.

Liturgiju je služio protojerej-stavrofor Branislav Rađen koji je poželeo je da Bog molitvama svetog proroka Ilije podari napretka, života i zdravlja, da zaštiti narod i svete hramove.

- Sveti prorok Ilija imao je jaku, čvrstu, plamenu, gromoglasnu veru - naglasio je Rađen.

Hramovnoj slavi prisustvovao je načelnik Ugljevik Vasilije Perić koji je čestitao svim vernicima ovog kraja praznik i naglasio da je hram Svetog proroka Ilije u Gornjem Zabrđu najstarija svetinja ugljevičkog kraja.

- Narod ovog kraja, desetinama godina unazad, više od veka, se napaja verom pravoslavnom, a proteklih dana u porti ovog hrama trajala je manifestacija "Svetoilinski dani" koji čuvaju tradiciju, kulturu i običaje a lokalna samouprava zajedno sa Svetom crkvom je tu da učvrsti veru i ljubav prema Bogu - rekao je Perić.

Perić je naveo da je lokalna uprava u Gornjem Zabrđu u proteklom period radila značajne infrastrukturne projekte sa namerom da narod ostane na ovim prostorima.

- Uradili smo školsko zdanje, asfaltirali puteve, izgradili vodovod, i sve ono za šta su meštani iskazali potrebu da se radi, to smo i učinili - podsetio je Perić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)