TIKVICE ZAPEČENE SA SIROM U BEŠAMEL SOSU: Savršen lagani ručak koji se brzo sprema
Sočne tikvice zapečene sa sirom u bešamel sosu su savršeno vegetarijansko i lagano jelo u kome ćete rado uživati.
Foto: Shutterstock
Prvo napravite bešamel sos:
Sastojci:
- 4 kašike putera
- 4 kašike brašna
- 950 ml punomasnog mleka, zagrejano
- so i biber po ukusu
- prstohvat muskatnog oraščića
Priprema:
Počnite da pravite bešamel sos tako što ćete mleko zagrejati u posebnom loncu, a zatim ga ostavite sa strane. Zagrejte šerpu na jakoj vatri i istopite puter. Kada se rastopi, dodajte četiri kašike brašna i neprestano mutite da dobijete glatku pastu.
Nastavite da kuvate pastu minut ili dva. Polako sipajte zagrejano mleko, neprestano mešajući da biste izbegli grudvice i održali glatku konzistenciju.
Pustite da se smesa lagano krčka na laganoj do srednjoj vatri, često mešajući. Sos će se postepeno zgušnjavati dok se kuva. Kada je kuvan, začinite bešamel solju i biberom po ukusu. Ako želite, dodajte prstohvat muskatnog oraščića.
Kada sos dostigne željenu gustinu, sklonite ga sa vatre.
Sastojci za tikvice u bešamelu:
- 4 tikvice srednje veličine, nasečene na kolutove
- 1 luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- 240 g rendanog kačkavalja
- 60 g rendanog parmezana
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- bešamel sos
Priprema:
Za tikvice zagrejte rernu na 190°C. Lagano posolite kriške tikvica, a zatim ih ostavite da malo odstoje da puste višak vlage. Osušite ih pre upotrebe.
Ulje zagrejte u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani crni luk i beli luk, dinstajte dok ne omekša i ne zamiriše. Dodajte bešamel sos i promešajte da se sjedini sa lukom i belim lukom. Zatim dodajte sir i dobro pomešajte sa sosom dok se ne istopi.
U podmazanoj tepsiji pravite slojeve tako što ćete naizmenično menjati kriške tikvica, pa preko slojeva povrća preliti mešavinu sira i bešamela i posipati još malo iseckanog kačkavalja. Pokrijte posudu za tepsiju folijom i pecite 30 do 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju.
Poslednjih 10 minuta pečenja, otkrijte tepsiju da vrh dobije zlatno-braon boju. Uživajte!
(stvarukusa)
Preporučujemo
OVO MORATE DA PROBATE: Pečeni karfiol u kremastom sosu sa sirom i belim lukom
23. 01. 2025. u 07:00Novosti online
IDEALAN RUČAK KOJI SE BRZO SPREMA: Medeni i glazirani pileći bataci
18. 02. 2025. u 13:45Jovana Vasić
MAĐARSKI GULAŠ IZ RERNE: Ručak pun ukusa, bogat teksturom i uživanje je u svakom zalogaju (VIDEO)
19. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić
ŠATOBRIJAN - ČUVENI FRANCUSKI SPECIJALITET: Ispržite mekano i sočno meso poput profesionalaca
14. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)