KORONA PAKAO JE MOGAO DA SE SPREČI: U Indiji se i dalje lomače ne gase, a bolnice ne prazne

Novosti online

03. 05. 2021. u 22:08

BROJ umrlih koji ne spada ispod 300.000 dnevno, pacijenti koji umiru usled nedostatka kiseonika i lomače koje se ne gase – ovi prizori iz korona pakla u Indiji užasnuli su svet, a sada se postavlja pitanje da li je vlada premijera Narendra Modija mogla da spreči ovu katastrofu.

КОРОНА ПАКАО ЈЕ МОГАО ДА СЕ СПРЕЧИ: У Индији се и даље ломаче не гасе, а болнице не празне

Foto: Tanjug/AP

U Indiji su u jeku lokalni izbori a Modijeva stranka Baratija Džanata (BJP) pretrpela je u nedelju poraz u ključnim državama, Tamil Naduu i Kerali.

Ni nakon naporne kampanje BJP nije bila u stanju da nadmaši glavnog kandidata zapadne Bengalije, Mamata Banerjee, kome je Modi čestitao izbornu pobedu. Ipak, BJP u savezu sa regionalnim strankama obezbedila drugi mandat u severoistočnoj državi Asam i pobedu u državi Pudučeri.

Iako se ne suočava sa pretnjama da napusti premijerski položaj sve dok mu traje mandat do 2024, Modi jeste oslabljen, a poraz BJP na izborima je pokazatelj da je politička snaga njegove hinduističke nacionalističke stranke u padu, u jeku nezapamćenog talasa epidemije i rekordnih brojeva novozaraženih korona virusom.

Od 22. aprila Indija je svakog dana prijavljivala više od 300.000 dnevno obolelih, povremeno čineći polovinu novozaraženih u čitavom svetu. Prestonica Nju Delhi ostala je bez drva za kremacije. Bolnice su pune ljudi, a boce kiseonika prazne. Potpuno je vakcinisano svega dva odsto populacije u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta koja broji 1,4 milijardi ljudi. Od početka pandemije Indija je zabeležila skoro 20 miliona zaraženih, a umrlih skoro 219.000.

Masovni politički skupovi

Modi je sredinom aprila, uoči izbora, bez maske pozdravio svoje pristalice.

- Nikad nisam video toliku gomilu na reliju – rekao je on u trenutku kad je njegova zemlja bila na ivici humanitarne krize.

Tog dana Indija je zabeležila više od 261.000 novih slučajeva korona virusa, više nego što su mnoge zemlje imale tokom čitave pandemije. A situacija se dalje samo pogoršavala i u nedelju je Indija registrovala 12. dan zaredom sa brojkama dnevno obolelih koje premašuju 300.000.

Portparol BJP Narendra Tanedža rekao je CNN-u prošle nedelje da odgovornost za drugi talas korone u Indiji “pre svega” leži na vladi. Ali, dodao je, kriza se nije mogla predvideti, iako je niz drugih zemalja bio preplavljen drugim talasom kovida kako su se novi sojevi pojavili širom sveta.

Drugi iz Modijevog kruga navode da su krive vlade pojedinačnih indijskih država što nisu nametnule regionalne karantine i što su pogrešno upravljale svojim zdravstvenim sistemima. Nedavno je ministar zdravlja Harš Vardan rekao da su nestašice kiseonika u bolnicama problem ne nabavke, već distribucije, a odgovornost za to prebacio je na vlade država.

"Vlada nas je izneverila"

Ali, mnogi u Indiji veruju da je odgovornost za krizu na Modiju i njegovoj nacionalističkoj vladi, koja ne samo što se nije pripremila za drugi talas već je podsticala na masovna okupljanja na hindu festivalima i političkim kampanjskim skupovima.

U Zapadnom Bengalu, koji je postao novo žarište, desetine hiljada ljudi je bilo na političkim skupovima, a u četvrtak je broj zaraženih – zajedno sa novih 17.000 slučajeva – zaokružen na skoro 800.000, dok je ukupan broj mrtvih 209.000.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024