NAUČNICI TVRDE: Virus vrlo brzo mutira, može ga suzbiti samo koktel lekova

Tanjug

14. 08. 2020. u 11:41

GRUPA hrvatskih i nemačkih naučnika priremila je za objavljivanje studiju sa novim saznanjima o korona virusu tipa SARS-CoV-2 u kojoj se, između ostalog, navodi da virus može vrlo brzo da mutira, pa je potrebno “napasti” ga sa nekoliko lekova istovremeno, piše zagrebački Večernji list.

НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Вирус врло брзо мутира, може га сузбити само коктел лекова

Foto: Depositphoto

-Zaključili smo da SARSCoV-2 može vrlo brzo da mutira da bi prilagodio uslovima u kojima se razmnožava- izjavio je Luka Čičin-Šain, virusni imunolog iz Helmholc centra za infektivna istraživanja u Braunšvajgu, koji je i glavni autor pomenute studije, prenela je Hina.

-Kad jednom bude razvijen neki lek i počne njegova široka primena, postoji visok rizik da virus brzo mutira kako bi se prilagodio leku. Stoga će adekvatna strategija borbe protiv ovog virusa zahtevati primenu nekoliko lekova istovremeno, koji će virus gađati na nekoliko mesta i sprečiti njegovu mutaciju. Taj nam je princip poznat iz terapije AIDS-a-objašnjava Čičin-Šain.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...