"EVROPU ČEKAJU TEŠKI DANI" Prognoze iz Bugarske: Dolazi period otrežnjenja, mogu se stvoriti dva saveza

Novosti onlajn

28. 11. 2023. u 15:09

EVROPU čekaju teški dani – ona ne može da nastavi da postoji u sadašnjem obliku, a podsticaj za to biće i sukob u Ukrajini, izjavio je bugarski poslanik Radostin Vasilev za televiziju „Evrokom“.

ЕВРОПУ ЧЕКАЈУ ТЕШКИ ДАНИ Прогнозе из Бугарске: Долази период отрежњења, могу се створити два савеза

Foto:

On ja naveo kao primer zemlje koje brane svoje interese i koje su sposobne za promene vlasti.

- Mađarska dostojanstveno brani svoje nacionalne interese. Mađarski premijer se sastajao sa Putinom i to nije izazvalo neku dramu u Mađarskoj. Takozvana evroatlantska bugarska vladajuća većina ne može da kaže da je Putin terorista kada je američki predsednik vodio ratove u Iraku i Avganistanu, za šta je bilo mnogo manje razloga - rekao je Vasilev.

On konstatuje da evroskepticizam, umereni konzervativizam i nacionalne doktrine preuzimaju primat širom Evrope.

- Evropa će početi da traga za sopstvenim identitetom. Uskoro će doći takav period otrežnjenja povezan, verovatno, i sa ratom u Ukrajini. Evropa vrlo brzo dolazi sebi. Nemačka dolazi sebi. Ono što se događa u Holandiji, Slovačkoj može da znači da Evropa za pet-deset godina možda više neće postojati u današnjem obliku. EU možda više neće funkcionisati u sadašnjem obliku, a možda će čak prestati da postoji. Mogla bi da se podeli na dva saveza u kojima će biti dve kategorije zemalja. Evropu čekaju teška vremena. Ta struktura je donedavno postojala na određeni način i to ne može tako nastaviti - ocenjuje Vasilev.

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na marginama foruma „Pojas i put“ u Pekingu u oktobru. On je tada rekao da Rusija nastavlja da razvija svoje odnose sa Mađarskom, te da su poslednjih decenija odnosi sa tom zemljom građeni isključivo na osnovu osvrta na međusobne interese, oslanjajući se na sve pozitivno što je nasleđeno iz prošlosti.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave