"NIJE SLUČAJNO, ČEKAMO IZVINJENJE": Minsk o odavanju počasti nacističkom veteranu u parlamentu Kanade

Novosti onlajn

25. 09. 2023. u 21:41

MINISTARSTVO inostranih poslova Belorusije čeka zvanično izvinjenje kanadskih vlasti u vezi sa pozivanjem naciste ukrajinskog porekla u parlament zemlje, navodi se u saopštenju beloruskog diplomatskog resora.

НИЈЕ СЛУЧАЈНО, ЧЕКАМО ИЗВИЊЕЊЕ: Минск о одавању почасти нацистичком ветерану у парламенту Канаде

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National

- U Belorusiji gde je tokom Drugog svetskog rata poginuo svaki treći njen građanin, ogorčeni smo i duboko uvređeni snimkom odavanja počasti veteranu SS divizije 'Galicija' u Donjem domu kanadskog parlamenta - naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da ovakav ciničan odnos prema sećanju na hiljade nevinih žrtava nacizma nije slučajan incident, kako sada pokušavaju da predstave organizatori ovog šoua.

Belorusko Ministarstvo naglašava da od međunarodnih i javnih organizacija, društava i Fondacija u znak sećanja na žrtve Drugog svetskog rata traži da daju odgovarajuću pravnu i moralnu ocenu ovog incidenta.

Prethodno, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave