PAPA U PORTUGALIJI: Franja disciplinuje kardinale i menja Crkvu

PAPA Franja, svestan da se bliži kraj njegovom pontifikatu, najavio je u Portugalu niz promena u Katoličkoj crkvi koje će uzburkati sveštenički vrh, ali i vernike.

ПАПА У ПОРТУГАЛИЈИ: Фрања дисциплинује кардинале и мења Цркву

Foto: EPA

Uprkos zdravstvenim poblemima, papa pet dana učestvuje na globalnom okupljanju mladih na kojem je oko milion ljudi, a upravo njima želi da saopšti šta ostavlja svom nasledniku. Pre svega reforme koje uključuju snažnu borbu protiv svešteničke pedofilije, koja je izazvala i mega afera koja upravo potresa Portugal.

Utvrđeno je da je oko četrdeset sveštenika zlostavljalo 4.800 dece, pa papa traži da budu oštro kažnjeni, a žrtve obeštećene. Najgore od svega je što je crkveni vrh u toj zemlji ćutao iako je znao što se događa, a papa najavljuje i za njih drastične kazne koje uključuju i odaljavanje iz Katoličke crkve.

Foto: EPA

Papa najavljuje i veću prisutnost žena koje će ubuduće obavljati i značajne fukcije u Crkvi, a i nove mere koje bi trebale smanjiti odbojnost crkvenih krugova prema pripadnicima LGBT zajednice. 

Ipak najveću pažnju izaziva papin pokušaj da disciplinuje rimsku kuriju, moćne  kardinale u Vatikanu, što nije uspelo nijednom papi u prošlosti. Među njima su i najsnažniji protivnici papinih reformi koji žele da se sve ”vrati kako je bilo”. A to znači da kardinali ponovo dobiju razne beneficije koje im je Franja oduzeo, ili ograničio. Sada mora da plaćaju kiriju i režije, a Franja najavljuje i novi talas ukidanja privilegovanog statusa visokog sveštenstva.

Foto: EPA

Konzervativci u Crkvi samo čekaju trenutak kada osamdeset i šestogodišnji poglavar više neće moći da udara na njih, nadajući se da će njegov naslednik poništiti mnoge Franjine odluke. Ali, ujedno su svesni da su u manjini i da je papa imenovao nove kardinale koji bi trebalo da izaberu novog papu koji će da nastavi Franjin posao.

Odlazak u Portugal mnogi vide i kao svojevrsni papin testament i poruku kako vidi budućnost Crkve. Franja traži nemilosrdan odnos prema seksualnkim zlostavljačima i isključenje svakog sveštenika kojeg se sumnjiči za zločin iz Katoličke crkve. Ide i dalje, pa traži i drastične kazne za one koji su znali za zločine ali nisu ništa uradili

Foto: EP

 

Papa je kritičan i prema političarima na vlasti kojima zamera da ne traže ”put mira”. Kritikuje i odnos prema imigrantima, a tvrdi da svetu treba Evropa, ali ”prava Evropa”. Zabrinut je i za klimatske promene, pa je na put krenuo u avionu sa nultim uticajem na okruženje. Sa velikim interesovanjem se očekuje njegovo poslednje obraćanje mladim vernicima, kada će verovatno pozvati i crkveni vrh Pravoslavne crkve da zajedno pokušaju da smire ratni vihor u Ukrajini.

Svetski dan mladih možda je među poslednjim velikim skupovima koje Franjo posećuje. Ako mu se zdravlje pogorša možda će se odlučiti za penziju, a taj trenutak nije daleko.

Foto: EPA

Inače, Svetski dan mladih je najmasovniji svetski katolički događaj i svojevrsni religijski festival. U Portugal su doputovali mladi iz celog sveta i ujedno je to najveći skup ikada organizovan u Portugalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić