UKRAJINA UVELA SANKCIJE ZA 10 SVEŠTENIKA: Optužbe za tajnu saradnju sa Rusijom

Novosti onlajn

04. 12. 2022. u 09:33

ZA 10 sveštenika Ukrajina uvodi sankcije zbog povezanosti sa promoskovskom crkvom na osnovu toga što su pristali da rade sa ruskim okupacionim vlastima ili opravdali invaziju Moskve, saopštila je danas ukrajinska služba bezbednosti.

УКРАЈИНА УВЕЛА САНКЦИЈЕ ЗА 10 СВЕШТЕНИКА: Оптужбе за тајну сарадњу са Русијом

Foto Tanjug/AP

U saopštenju se navodi da su sveštenici na različite načine pristajali na saradnju sa okupacionim vlastima, promovisali proruske narative i opravdavali rusku vojnu agresiju u Ukrajini, preneo je Rojters.

Većina sveštenika, svi ili pripadnici crkve ili tesno povezani sa njom, žive na teritorijama koje kontroliše Rusija ili su u inostranstvu, saopštila je ukrajinska služba bezbednosti.

Služba bezbednosti Ukrajine nastavlja da sprovodi sveobuhvatan rad na zaštiti ukrajinske državnosti i nastaviće da razotkriva osobe koje ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Ukrajinska pravoslavna crkva povezana sa Moskvom je formalno prekinula veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom prošlog maja, ali joj mnogi Ukrajinci još uvek ne veruju i optužuju je za tajnu saradnju sa Rusijom, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KOLIKO JE JAKA? Evo kako da izmerite procenat alkohola u domaćoj rakiji