SASTAJU SE BAJDEN I ĐINPING: Razgovor na samitu G20 u Indoneziji

Novosti online

10. 11. 2022. u 17:21

AMERIČKI predsednik Džo Bajden i kineski lider Si Đinping održaće razgovore na marginama samita G20 u Indoneziji 14. novembra, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer .

САСТАЈУ СЕ БАЈДЕН И ЂИНПИНГ: Разговор на самиту Г20 у Индонезији

Foto: EPA

- Bajden će se sastati sa Si Đinpingom na Baliju 14. novembra. Lideri će razgovarati o naporima da se održe i prodube linije komunikacije između SAD i Kine, odgovornoj konkurenciji i zajedničkom radu u oblastima u kojima se naši interesi preklapaju, posebno u kontekstu transnacionalnih izazova. koji utiču na međunarodnu zajednicu - rekao je Žan-Pjer u širokoj poruci.

Ona je napomenula da će Bajden i Si Đinping takođe razgovarati o širokom spektru regionalnih i globalnih pitanja.

Američki predsednik Džo Bajden i predsednik Kine Si Đinping razgovaraće o situaciji oko Tajvana, Ukrajine i Severne Koreje na marginama G20, rekao je visoki zvaničnik američke administracije na brifingu.

Prema rečima portparola Bele kuće, Vašington očekuje da će predstojeći razgovori biti „duboki i sadržajni“ i da će služiti interesima kako bilateralnih odnosa, tako i koordinacije napora dve zemlje po svetskim pitanjima.

Prema njenim rečima, predstojeći sastanak je u interesu da "svi kanali interakcije ostanu otvoreni, od kojih su najvažniji pregovori prvih lica".

- Mislim da će razgovarati o brojnim regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući ruske akcije u Ukrajini i nedavne provokacije Severne Koreje - rekao je zvaničnik američke administracije.

On je odbio da iznese detalje o predstojećim razgovorima, rekavši da, između ostalog, Vašington očekuje da se dotakne situacije u Tajvanskom moreuzu, ljudskih prava i „zabrinutosti naših partnera i saveznika zbog pogubne ekonomske politike Kine“.

- Predsednik se raduje što će razgovarati o pitanjima na kojima dve zemlje mogu da rade zajedno i predložiti načine da unaprede te napore - rekao je zvaničnik administracije, ističući da će ovo biti prvi sastanak licem u lice između dva lidera otkako je Bajden preuzeo kancelarija - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)