RAT U UKRAJINI: Biši američki obaveštajac: Herson je Pirova pobeda Kijeva; Reznikov se nada pobedi na proleće

Novosti online

10. 11. 2022. u 07:25 >> 02:02

U TOKU je 260. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Биши амерички обавештајац: Херсон је Пирова победа Кијева; Резников се нада победи на пролеће

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Rezime borbenih dejstava na ratištima u Ukrajini (MAPA)

Oružane snage RF nastavljaju povlačenje trupa sa desne obale Hersonske oblasti. Značajan deo jedinica je prethodnih dana zajedno sa opremom prevezen na levu obalu Dnjepra, pa su informacije koje su se noću pojavile na mreži o navodnom preostalom desetinama hiljada vojnih lica u Hersonu daleko od stvarnosti.


Belgorodska oblast
Ukrajinske jedinice granatirale su pogranična sela Belgorodske oblasti. Oštećena je trafostanica, a u šest naselja došlo je do privremenih problema sa strujom. Žrtava nije bilo.

Smer Starobeljsk
U sektoru Kupjanska ukrajinska komanda prikuplja rezerve i priprema se za nastavak ofanzive na položaje Oružanih snaga Rusije na liniji Jagodnoje-Orljansko. Izviđačke bespilotne letelice VSU deluju u oblasti Olšana i Kislovke.

Na sektoru Svatovski, jedinice 22. bataljona 92. OMBR i 233. bataljona 128. odreda trupa Oružanih snaga Ukrajine napredovale su na položaje ruskih trupa u Kuzemovki. Oružane snage RF su odbile napad, primoravajući jedinice VSU da se povuku na prvobitne linije.

Ukrajinske formacije raketirale su iz HIMARS MLRS Svatovo, oštetivši stambene zgrade i civilnu infrastrukturu, uključujući fabriku asfalta.

Ilustracija telegram rybar

Na Krasnolimanskom sektoru, jurišni odredi 66. brigade i 25. brigade Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da izvrše izviđanje u pravcu Krasnopopovke. Grupacija VSU koja je napredovala je otkrivena iz vazduha i raspršena intenzivnom ruskom artiljerijskom vatrom.


Soledarski pravac
U oblasti Bahmuta, jedinice PMC Vagner nastavljaju da jurišaju na položaje Oružanih snaga Ukrajine u jugoistočnom delu Bahmuta i u oblasti Kurdjumovke. Napredovali su i prema Andrejevki i Kleščejevki.

Nastavljaju se sukobi u Belogorovki na sektoru Lisičanska. Da bi ojačala odbranu, VSU komanda je prebacila jedinice 80. vazdušno-desantne brigade i oklopna vozila 81. aeromobilne brigade na liniju Serebrjanka-Belogorovka.

Ukrajinski MLRS HIMARS ispalio je sedam projektila na civilnu infrastrukturu Lisičanska. Poslanici Državne dume i zamenik predsednika Saveta Federacije Ruske Federacije Andrej Turčak boravili su u radnoj poseti gradu, niko iz delegacije nije povređen.


Luganska Narodna Republika
Ukrajinski MLRS HIMARS napao je stambene zgrade i civilnu infrastrukturu Stahanova, Artemovska, Kriničnog i Kirovska. Najmanje dve osobe su poginule.

Donjecki pravac
Ukrajinske formacije granatirale su Donjeck, Zajcevo, Gorlovku, Jasinovatu i druga naselja aglomeracije. Među civilima ima mrtvih.

Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov


Južnodonjecko vojište
Jedinice Korpusa mornaričke pešadije Oružanih snaga Rusije i borci OBTF-a DNR završavaju čišćenje Pavlovke. Ukrajinske formacije vrše kontranapad na severnu periferiju sela, pokušavajući da povrate izgubljene položaje.

Nastavljaju se pozicione borbe i međusobno artiljerijsko granatiranje kod Novomihajlovke i Prečistovke.


Južni front: pravac Nikolaev-Berislav
Oružane snage RF nastavljaju povlačenje trupa na položaje na levoj obali Dnjepra, gde se preostale jedinice prebacuju prema planu.

Ruske trupe prevezle su više od 2.000 komada opreme, ali je deo pokvarenih oklopnih vozila morao da bude ostavljen zbog nedostatka vremena za njihovu popravku i miniranje.

Ukrajinske formacije postepeno zauzimaju naselja duž linije dodira. Do večeri su jedinice Oružanih snaga Ukrajine stigle do Kiseljevke, koja se nalazi 30 minuta vožnje od Hersona. Tempo napredovanja neprijatelja je usporen zbog minskih polja postavljenih pre povlačenja.

U Hersonu je ujutru bilo problema sa komunikacijom, kao i sa snabdevanjem energijom i vodom.

Posle 22.30 ukrajinske formacije su gađale Antonovski most u Hersonu, a nakon nekog vremena napale su hidroelektranu Kahovka. Neke od granata presreli su sistemi protivvazdušne odbrane.

SAD kupuju 100.000 granata od Seula za Kijev

Južna Koreja će po prvi put prodati artiljerijske granate Sjedinjenim Državama, koje potom nameravaju da isporuče Ukrajini, pisao je u četvrtak Volstrit džornal, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Prema pisanju publikacije, ove isporuke će biti rezultat „tajnog dogovora” između Vašingtona i Seula, čiji se tajming ne navodi. Izvori upućeni u detalje tvrde da će SAD od svog azijskog saveznika kupiti oko 100.000 artiljerijskih granata, koje će naknadno biti prevezene u Ukrajinu. Ovo bi, prema Vašingtonu, trebalo da bude dovoljno za najmanje nekoliko nedelja intenzivnih neprijateljstava.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Reznikov se nada uspehu posle zime

Posle očekivane zimske pauze u neprijateljstvima, ukrajinske trupe će biti pojačane vojnicima koji prolaze obuku u Velikoj Britaniji, rekao je ministar odbrane Aleksij Reznikov u intervjuu za Rojters.

Prema njegovom mišljenju, predstojeća zima će usporiti aktivnost neprijateljstava na obe strane.

Iskoristićemo ovo vreme sa maksimalnim rezultatom za naše oružane snage, za pregrupisavanje, za obnovu i za rotaciju i dobro ćemo ih pripremiti“, rekao je Reznikov.

Šef vojnog resora tvrdi da će Ukrajina posle zimske pauze biti pojačana hiljadama vojnika.

Biši američki obaveštajac: Herson je pirova pobeda Kijeva

Bivši pripadnik marinaca i obavštajac Skot Riter kazao je da će povlačenje ruske armije iz Hersona doneti političke poene Kijevu i nastaviti finansiranje sa Zapada, ali da će istovremeno omogućiti Rusiji da sačuva vojsku i na kraju ponovo uđe u grad.

Osim ukoliko nije deo šireg mirovnog sporazuma. Takođe, majkama pokazuje da je ruskoj komandi stalo do života njihovih najmilijih, rekao je Riter za sputnjik internešnel.

Foto Tanjug/AP

 

Pavlovka odskočna daska za dalje napredovanje

Ukrajinske trupe ostavile su veliki broj eksplozivnih naprava u Pavlovki, izjavio je za RIA Novosti Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga Ahmat, zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

Komandant specijalnih snaga Ahmat primetio je da zauzimanje Pavlovke stvara odskočnu dasku za dalju ofanzivu u Donbasu.

-Napomenuću da je Pavlovka veoma važno naselje na putu naših jedinica. Naravno, Pavlovka će postati odskočna daska za dalje napredovanje. Znamo da je čak već otvoren mostobran na putu za dalje napredovanje naših snaga i sredstava, rekao je Alaudinov za RIA Novosti.

Ranije je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin rekao da je naselje Pavlovka u rejonu Ugledar 90 odsto oslobođeno od ukrajinskih militanata.

-Pavlovka je 90 odsto očišćena, koliko sam ja shvatio. Momci veoma pažljivo rade svoj posao.

Zelenski: Oslobođeno 41 naselje

Ukrajinske snage su oslobodile 41 naselje napredujući na jugu zemlje, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i dodao da je ubijen određen broj prokijevskih vojnika.

-Danas imamo dobre vesti sa juga, rekao je on u večernjem video obraćanju, preneo je Rojters.

Zelenski je istakao da iako su Ukrajinci radosni, moraju sada i zauvek zapamtiti šta taj pokret znači - svaki korak ukrajinskih odbrambenih snaga predstavlja živote date za slobodu Ukrajinaca.

Foto Tanjug/AP

 

Zelenski bi da pregovara ali sa kim on hoće

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da "ne zatvara vrata" za pregovore sa Moskvom.

-Govorio sam da ćemo biti spremni da razgovaramo sa Rusijom, ali sa drugom Rusijom, onom koja će zaista biti spremna za mir, rekao je Zelenski televiziji Si-En-En.

 

Meta Antonovski most i brana HC Kahovska

Eksplozije u području Antonovskog mosta u Hersonu i Kahovske hidrocentrale koja se nalazi na Dnjepru, severnije.

 

MOU: Pogođeno komandno mesto ruske armije

Artiljerci Oružanih snaga Ukrajine su tokom dana pogodili komandni punkt ruske armije, 8 rejona koncentracije ljudstva, naoružanja i vojne tehnike, 2 skladišta municije, 5 sredstava PVO Ruske Federacije.

Ovo je u Telegramu saopštila pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Rogov: Ukrajinske rezerve sa hersonskog bojišta prebaciće u Zaporožje

Deo rezervi ukrajinskih trupa može da bude prebačen iz Hersona u pravcu Zaporožja, a situacija na liniji dodira u Zaporoškoj oblasti može da se pogorša, smatra Vladimir Rogov, član glavnog saveta oblasne administracije.

-Verovatno će nakon napuštanja Hersona od strane ruskih trupa, deo rezervnog sastava Oružanih snaga Ukrajine biti prebačen na liniju dodira Zaporožje. Očigledno, u ovom slučaju će se situacija pogoršati na našoj liniji dodira, napisao je Rogov na svom Telegram kanalu.

 

PVO sistemi u novom paketu američke vojne pomoći

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključivaće sisteme protivvazdušne odbrane, rekao je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

-SAD će danas objaviti još jedan paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje važna sredstva protivvazdušne odbrane, kao što su rakete za PVO sisteme Havk, kao i četiri američka PVO sistema Avenger, opremljena raketama Stinger“, rekao je on na brifingu.

Prema rečima portparola Bele kuće, vojna oprema koju će predati Vašington biće „kritično važna” u borbi protiv dronova.

Kako je objavljeno prošle nedelje, Sjedinjene Države uspostavljaju štab u Nemačkoj za snabdevanje Ukrajine oružjem. Nova organizacija će se dugoročno baviti kontrolom isporuka oružja Kijevu.

 

Foto: Jutjub/The World of Military

SAD otkrile znake da ruske snage planiraju povlačenje iz Hersona

SAD su otkrile neke naznake da ruske snage možda planiraju da se povuku iz ukrajinskog grada Hersona, saopštila je danas Bela kuća.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da rusko povlačenje iz nekih oblasti u Ukrajini ne znači da se rat u Ukrajini završava, preneo je Rojters.

On je naveo da Vašington ne vrši pritisak na Ukrajinu da diplomatskim putem nađe rešenje sa Rusijom oko rata.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je 9. novembra komandantu ruske vojske u Ukrajini generalu Sergeju Surovikinu da započne povlačenje trupa sa desne na levu obalu Dnjepra u pravcu Hersona.

Španija šalje još dva PVO sistema HAWK u Ukrajinu

Španija će poslati još dva sistema protivvazdušne odbrane američke proizvodnje HAWK u Ukrajinu, kako bi joj pomogla u odbrani od ruske invazije i zašti oštećenu infrastrukturu, izjavila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles.

-Mogu da vam kažem da će biti poslata još dva lansera. Ovo je odgovor na veoma konkretan zahtev koji su nam uputili NATO i Ukrajina, rekla je Robles novinarima u Madridu, a preneo Rojters.

Foto Tanjug/AP

Španska ministarka je rekla da će pored sistema za lansiranje raketa zemlja-vazduh ta zemlja poslati i bateriju sastavljenu od šest lakih haubica i obučiće ukrajinske posade za njih. Dodala je da Španija pomaže Ukrajini jer ta zemlja ima pravo na samoodbranu.

 

Raketiranje Nikolajeva i Hersona

U Nikolajevu odjekuju eksplozije (dejstvuje i PVO), kao i u zoni Antonovskog mosta (verovatno Oružane snage Ukrajine granatiraju most i prelaz), centar Hersona.

Ruski poslanici pod artiljerijskim udarom

Na sekretara glavnog odbora "Jedinstvene Rusije" Andreja Turčaka, predsednika Izvršnog komiteta stranke i zamenika sekretara Aleksandra Sidjakina, kao i na poslanike Državne dume Artjoma Turova i Artjoma Bičajev otvorena je vatra u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštili su Sputnjiku u stranci.

"Kolege su stupile u kontakt sa njima. Zaista su se našli na udaru… Sve je u redu, niko nije povređen", saopštila je pres služba.

 

Saldo: Preraspoređivanje ruskih trupa bila je teška odluka

Vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo izjavio je danas na sastanku sa delegacijom iz frakcije Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) u Državnoj dumi, da je preraspoređivanje ruskih trupa na levu obalu Dnjepra bila teška odluka.

Istovremeno, on je dodao da će u budućnosti biti ponovo preuzeta kontrola nad čitavom teritorijom novih ruskih regiona, preneo je TASS.

Foto AP

-Ponovo je naša zemlja, natopljena krvlju mnogih generacija, u previranju. Ponovo moramo da donosimo teške odluke. Ali znamo sigurno: pravda će biti zadovoljena, jer se za nju vredi boriti. I znamo sigurno da ono što radimo radimo za pravedan cilj, istakao je Saldo, prenela je pres služba LDPR.

Ruske snage odbile napad VSU kod Svatovskog

U sektoru Svatovski kombinovane jedinice 22. bataljona 92. OMBR i 233. bataljona 128. odreda trupa Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku artiljerije i avijacije, napale su položaje Oružanih snaga RF u Kuzemovcu. Ruske trupe su odbile napad.

Usled masovnog granatiranja ukrajinskih položaja u rejonu Peščani deluju jedinice naoružane sa MANPADS, a u blizini Novoselovskog bila je raspoređena manevarska grupa RER-a Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Ruska armija napreduje kod Ugledara

Ruska vojska je zauzela Pavlovku, pored Ugljedara, Donjecka Narodna Republika, piše telegram kanal WarGonzo.

-Ministar policije DNR general-pukovnik Aleksej Diki lično je posetio mesto i nagradio borce koji su se istakli u operaciji, navodi se u tekstu.

Borelj: Evropska železnica mora da se prepravi za hitan transport trupa i tehnike

Kompletna drumska i železnička infrastruktura Evropske unije treba da se prepravi za brzi transport vojne tehnike na istok, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

On je takođe dodao da će EU u projekte povećanja vojne mobilnosti za brzo raspoređivanje borbenih snaga uključiti zemlje Balkana, Moldaviju i Ukrajinu.

 

Foto: Tviter

STOLTENBERG: "Iako je Rusija izgubila zamah u Ukrajini, ne sme se potceniti"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg opisao je povlačenje Rusije iz Hersona kao "ohrabrujuće", i dodao da je Rusija "apsolutno izgubila zamah" u Ukrajini, ali da se predsednik Vladimir Putin ne sme potceniti.

On je rekao i da ovo predstavlja značajan poraz i se da pokazuje kako ukrajinska vojska, podržana zapadnim oružjem, stavlja ruske trupe pod pritisak.

- Moramo da sačekamo i vidimo šta će se zapravo dogoditi - rekao je Stoltenberg u intervjuu u sredu tokom putovanja u London, gde se sastao sa premijerom Rišijem Sunakom.

- Deo opšteg obrasca ili slike koju smo videli poslednjih meseci jeste da je Rusija apsolutno izgubila zamah. Oni su bili primorani da se odreknu teritorije. Ali ne treba da potcenjujemo Rusiju. Oni još uvek imaju sposobnosti, još uvek imaju snage i takođe imaju snage i sposobnosti da udare na ukrajinske gradove... Dakle, to pokazuje da Rusija još uvek može da nanese veliku štetu Ukrajini - rekao je Stoltenberg.

Na pitanje o zarobljenom britanskom i američkom oružju koje je Rusija navodno dala Iranu u zamenu za smrtonosne bespilotne letelice koje će se koristiti protiv Ukrajine, Stoltenberg je rekao da ne može da potvrdi te navode.

- Naravno, zabrinuti smo kada vidimo totalitarne, autoritarne režime – kao režim u Iranu, koji mnogo ulaže u nove projektile i ima nuklearni program, da sve tešnje sarađuju sa Rusijom. To samo naglašava opasnost od ovog rata.

Stoltenberg je rekao da će u jednom trenutku verovatno biti potrebni razgovori da se reši ukrajinski rat.

- U nekoj fazi, najverovatnije, ovaj rat će se završiti za pregovaračkim stolom. Ali znamo da je ono što Ukrajina može da postigne za tim stolom apsolutno povezano sa snagom na bojnom polju.

HITNO OBRAĆANjE ERDOGANA: Turski predsednik reagovao na povlačenje Rusa iz Hersona

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas kao važnu odluku Rusije da povuče svoje snage iz južnog ukrajinskog regiona Herson .

- Odluka Rusije u vezi s Hersonom je pozitivna, važna - rekao je Erdogan novinarima u Ankari, prenela je Anadolija.

Erdoganove izjave usledile su nakon što je Moskva u sredu naredila svojim trupama da se povuku iz Hersona, na istočnu obalu reke Dnjepar.

Dodao je da će Turska s Rusijom nastaviti da održava telefonsku diplomatiju, ukoliko Vladimir Putin ne bude učestvovao na samitu G20 u Indoneziji.

- Nastavićemo da održavamo telefonsku diplomatiju s Rusijom i nadamo se da ćemo biti uspešni u posredovanju, da ćemo omogućiti tranziciju iz sveta u kojem dominira rat u svet u kojem dominira mir - rekao je Erdogan.

 

Zaporoška nuklearna elektrana prioritet Ukrajine

Zaporoški pravac, zbog planova za zauzimanje Zaporoške nuklearne elektrane, postaće prioritet Oružanih snaga Ukrajine nakon povlačenja ruskih trupa sa desne obale Dnjepra, smatra predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Sada Zaporoški pravac postaje prioritetan. Naš neprijatelj prebacuje i prebacivaće snage tamo koje se budu oslobodile ispod Hersona. Zašto ovde? Jer cilj je i zauzimanje nuklearne elektrane - rekao je on.

Prema Rogovim rečima, Oružane snage Ukrajine, koje se nalaze u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, već su dobile na desetine oklopnih čamaca, a više od 700 ljudi iz Snaga za specijalne operacije obučeno je za zauzimanje velikog objekta na obali Dnjepra.

Saldo: Hersonska oblast će siguro biti u sastavu Rusije

Pravda će pobediti, čitava teritorija Hersonske oblasti biće oslobođena, rekao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saldo, komentarišući odluku o prebacivanju ruskih trupa na levu obalu Dnjepra.

- Ponovo je nemirna naša zemlja, umrljana krvlju mnogih generacija. Nemirna, jer opet moramo da donosimo teške odluke. Ali znamo sigurno: pravda će pobediti, jer se za nju vredi boriti. I znamo sigurno da je ono što radimo pravedno - rekao je Saldo.

- Da, sada nam je teško, ali mi ćemo svejedno braniti svoju zemlju. Naša zemlja u Hersonskoj oblasti, cela njena teritorija, svi njeni ljudi sigurno će biti u sastavu Ruske Federacije - naglasio je on.

Ruska garda uništila pogon za popravku čamaca za prebacivanje ukrajinskih trupa

Ruska garda uništila je pogon za popravku čamaca za prebacivanje ukrajinskih trupa na levu obalu Kahovskog akumulacionog jezera, saopštila je pres-služba garde.

Osim toga, u pravu Krivog Roga uništeno je više od 20 ciljeva, uništena su dva skladišta municije i ljudstvo na dva mesta koncentrisanja snaga.
U nikolajevskom pravcu ubijeno je petnaestak ukrajinskih vojnika.
U Brjanskoj oblasti dignut je u vazduh dalekovod snage

 -U Klimovskom okrugu, zbog eksplozije stuba dalekovoda od 110kV nema struje. Tehničke službe nalaze se na licu mesta. U najskorije vreme će svo napajanje električnom energijom biti prebačeno na rezervni vod- rekao je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

Klimovski okrug graniči se sa Černigovskom oblašću Ukrajine i Gomeljskom oblašću Belorusije.
Manevar na pripremljenim položajima na levoj obali Dnjepra 

Ruska vojska izvodi manevar na pripremljenim položajima na levoj obali Dnjepra u pravcu Nikolajev-Krivi Rog u strogom skladu sa planom, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

U južnodonjeckom pravcu ruske snage odbile su protivnapad Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Nikoljskog u DNR. U borbama je ubijeno do 55 pripadnika ukrajinskih snaga.

U pravcu Krasnog Limana Oružane snage Rusije sprečile su pokušaj ofanzive ukrajinskih trupa. U napadu je ubijeno i ranjeno 70 ukrajinskih vojnika i uništeno jedno borbeno vozilo pešadije i tri kamioneta.

Ruska avijacija oborila je ukrajinski avion Su-25 u Nikolajevskoj oblasti i helikopter Mi-8 u Zaporoškoj oblasti, dodao je Konašenkov.

Takođe je u Hersonskoj oblasti presretnuta 21 raketa „Himars“ i „Oljha“.

Uništene su i tri protivradarske rakete „Harm“ u DNR i Hersonskoj oblasti, devet dronova u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Ruska artiljerija i avijacija uništile su tri američke radarske stanice za protivbaterijsku borbu ukrajinskih snaga u DNR, Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti.

U Dnjepropetrovskoj oblasti uništeno je skladište goriva za vojnu tehniku, a u Nikolajevskoj oblasti uništeno je skladište artiljerijske municije.

U kupjanskom pravcu dve ukrajinske čete zajedno sa neonacistima i stranim plaćenicima pokušale su da napadnu jedinice ruskih trupa u Luganskoj Narodnoj Republici. Aktivnim dejstvima ruskih trupa i artiljerijskom vatrom one su zaustavljene i rasturene. Ubijeno je više od 90 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništen jedan tenk i četiri borbena oklopna vozila.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 333 aviona, 173 helikoptera, 2.479 bespilotnih letelica, 388 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.491 tenk i drugih oklopnih vozila, 885 borbenih vozila za raketne sisteme, 3.564 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 7.158 jedinica specijalnih vojnih vozila.

U Berdjansku sprečen teroristički napad

Na omladinskom forumu u Berdjansku sprečen je teroristički napad većih razmera, proizlazi iz svedočenja osumnjičenih za pripremu napada koje su priveli pripadnici snaga bezbednosti Rusije.

Forum je trajao od 6. do 9. novembra.

 
Ukrajinske snage ispalile su 138 granata iz artiljerijskog oruđa kalibra za 24 časa

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 138 granata iz artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122mm, kao i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi 11 naselja republike. U napadu su poginula tri civila, a šest je ranjeno. Oštećeno je osam zgrada i tri civilna objekta.
U borbama je ubijeno više od 70 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništen jedan višecevni bacač raketa „Grad“, tri tenka, deset oklopnih vozila i automobila i oboreno pet bespilotnih letelica.
Vazdušna opasnost u većem delu Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Nikolajevskoj i Dnjepropetrosvkoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalni razvoj Ukrajine.

Italija prestaje sa isporukama oružja Kijevu

Italija ne priprema nove isporuke naoružanja Ukrajini, izjavio je za izdanje „Mesađero“ ministar odbrane Italije Gvido Krozeto.

„Ne spremamo šesti paket (međuresorski dekret sa spiskom oružja za Kijev) i ne govorimo o isporukama raketa Ukrajini. Ne isključujem mogućnost da će u budućnosti biti nova odluka u okviru NATO i Evropske unije o daljoj vojnoj pomoći Ukrajini, ali mi za sada završavamo sa isporukama oružja, koje je obećala prethodna Vlada“, rekao je on.
Pored toga, on je nazvao pregovore jedinim pravim rešenjem za regulisanje sukoba.

U Lugansk se vratilo 35 boraca LNR oslobođenih iz ukrajinskog zarobljeništva

Prema rečima v.d. šefa republike Leonida Pasečnika, svi vojnici će proći lekarski pregled i ići na rehabilitaciju.

On je dodao da vlasti nastavljaju da rade na oslobađanju svih onih koji su ostali u zarobljeništvu.
Iz zarobljeništva se 3. novembra vratilo 107 ruskih vojnika. Kako je tada rekao šef DNR, od tog broja je 65 iz DNR ili LNR.
SAD odbile da Kijevu pošalju napredne dronove

Sjedinjene Američke Države neće isporučiti Ukrajini napredne dronove "Grey Eagle MQ-1C", kako bi izbegle eskalaciju sa Rusijom, navedeno je u izveštaju lista Vol Strit Džurnal, a prenosi Gardijan.

Kijev insistira na ovom oružju, a administracija predsednika Džozefa Bajdena zabrinuta je da bi zbog isporuke tog oružja rat mogao da eskalira, navodi britanski list.

Kako se navodi, s ovim dronovima Ukrajina bi imala mogućnost da gađa ciljeve u Rusiji.

 
Redžep Tajip Erdogan izjavio da je odluka Rusije u vezi sa Hersonom pozitivna

Takođe je naglasio da će se posrednički napori Ankare u cilju rešavanja ukrajinske krize nastaviti.

Naši posrednički napori se nastavljaju bez prekida. Konkretne rokove za pregovore i to kada će se ova situacija okončati trenutno je nemoguće komentarisati. Poslednja odluka ruske strane povodom Hersona je pozitivan momenat, značajna odluka“, rekao je Erdogan novinarima na aerodromu u Ankari pre poletanja u Samarkand.

Predsednik Turske je naglasio i da računa na nastavak telefonskih razgovora sa ruskim kolegom.

Moje očekivanje se sastoji u tome da ako ruska strana bude učestvovala na samitu G20 u Indoneziji, trenutno ne znam hoće li ili neće, onda će postojati mogućnost za sastanak licem u lice. U suprotnom, nastavićemo diplomatiju preko telefona. Naše očekivanje podrazumeva da se obezbedi mir“, poručio je Erdogan.

Erdogan je još izjavio da se njegov odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zasniva na poverenju i dodao da bez toga ne bi bilo moguće obnavljanje učešća Rusije u prehrambenom sporazumu.

Prethodno je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio na sastanku sa generalom Sergejem Surovikinim da ruska vojska treba da se povuče na levu obalu Dnjepra.

Ukrajina trpi ogromne gubitke

 -U protekla 24 sata u borbama ubijeno je do 50 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno četiri oklopna transportera, dve bespilotne letilice i 15 specijalnih vozila- saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

On je dodao da su ukrajinske trupe u protekla 24 časa gađale naselja Kremena, Stahanov i Artjomovsk.

 
Finansiranje Ukrajine sporijim tempom

Bivši senator iz američke savezne države Virdžinija Ričard Blek smatra da bi kao idealan primer mira u Ukrajini mogla da posluži Austrija koja je tokom Hladno grata demilitarizovana u skladu sa sporazumom SSSR, SAD, Velike Britanije i Francuske.

On je podsetio da je 1955. godine postignut dogovor o povlačenju stranih snaga sa teritorije Austrije, a Beč je uneo izmene u Ustav, opredelivši se zauvek za neutralni status i uvodeći zabranu raspoređivanja stranih vojnika na svojoj teritoriji.

Blek je rekao i da novi odnos snaga u Kongresu neće za posledicu imati prekid finansiranja Ukrajine, ali će pomoć biti pružana usporenijim tempom.

Takođe, on kaže da u SAD raste pritisak s ciljem da se okončaju sukobi u Ukrajini i da je Bela kuća uznemirena zbog sve jačeg antiratnog raspoloženja.

 
Ubijeno više od hiljadu stranih plaćenika u Zaporožju

Više od hiljadu stranih plaćenika koji su se nalazili u gradu Zaporožje ubijeno je u vazdušnim napadima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i artiljerije, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Volodimir Rogov.

Rogov je takođe primetio da u borbama na strani Ukrajine učestvuju plaćenici iz 34 države.
„Iz razgovora čuje se poljski govor, ima ga dosta, postao je dominantan“, rekao je Rogov i dodao da su prisutni gruzijski i čečenski, ima francuskog, pa čak i arapskog.
Prema njegovim rečima, od Arapa su prisutni pripadnici Nusra fronta i DAEŠ-a (obe terorističke organizacije zabranjene u Rusiji).
Ukrajinske snage ponovo gađale Stahanov u LNR

Ukrajinske snage su drugu noć za redom gađale naselje Stahanov u LNR, na koje su ispalile dve rakete iz višecevnih bacača raketa „Himars“, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

 
Moskva: IAEA da spreči razvoj prljave bombe u Ukrajini

Rusija se nada da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nastavi svoje inspekcije i na drugim objektima u Ukrajini pored onih koji su već pregledani kako bi sprečila razvoj "prljave bombe", poručio je Aleksandar Ševčenko, ruski delegat na sednici Generalne skupštine UN na kojoj se raspravljalo o godišnjem izveštaju IAEA.

 -Uzeli smo u obzir dosadšnje inspekcije objekata koje je izvršila IAEA. Mi se s poštovanjem odnosimo prema profesionalnom pristupu rukovodstva IAEA i potvrđujemo da se analiza dobijenih materijala nastavlja- rekao je Ševčenko, prenosi TAS S.

On je naglasio da Kijev ima neophodnu proizvodnu bazu i istraživački potencijal za stvaranje "prljave bombe" koji nisu ograničeni samo na pregledane objekte.

 -Polazimo od premise da su dosadašnje inspekcije samo početak i da će agencija nastaviti da prati da li Kijev krši sporazume o garancijama sa agencijom- rekao je on.

Kratak rezime dešavanja na ratištima u Ukrajini 

Ruska komanda najavila je povlačenje Oružanih snaga RF na levu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti, gde će biti organizovana nova linija odbrane.

Zvanični razlog je bila teškoća u snabdevanju grupe na desnoj obali reke i potreba da se održi borbena gotovost ruskih trupa na ovom području.

Pored toga, Kiril Stremousov, zamenik načelnika Hersonske oblasti, poginuo je od posledica nesreće u blizini Geničeska.

Dnevni pregled dešavanja na frontu u Ukrajini pojavio se na društvenim mrežama.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu