DA BI SE POBOLJŠAO ŽIVOT CIVILNOG STANOVNIŠTVA: Rusija i Kina podstiču Savet bezbednosti UN da ublaži sankcije Severnoj Koreji

Tanjug

02. 11. 2021. u 07:40

KINA i Rusija oživljavaju svoj pokušaj iz 2019. godine i ponovo podstiču Savet bezbednosti UN da ublaži sankcije Severnoj Koreji, ukinu zabrane Pjongjanga na izvoz morskih plodova, keramike i tekstila i odobre liberalnije uslove za uvoz rafinisane nafte.

ДА БИ СЕ ПОБОЉШАО ЖИВОТ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА: Русија и Кина подстичу Савет безбедности УН да ублажи санкције Северној Кореји

Foto Tanjug AP

U prerađenom tekstu nacrta rezolucije, u koji je imao uvid izveštač Rojtersa, Kina i Rusija žele da 15-člani SB ukine sankcije „da bi se poboljšao život civilnog stanovništva“ u izolovanoj azijskoj državi.

Severna Koreja je pod sankcijama UN od 2006. godine zbog svog nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

Nacrt rusko-kineske rezolucije uključuje i druge mere koje su pre skoro dve godine prvi put predložile Rusija i Kina, uključujući i ukidanje zabrane Severnokorejcima da rade u inostranstvu i izuzimanje međukorejskih projekata izgradnje železničke i putne infrastrukture.

Nekoliko diplomata UN, koji su pristali da komentarišu inicijativu Rusije i Kine pod uslovom da ostanu anonimni, smatraju da će preformulisani, novi nacrt rezolucije naići na malu podršku u SB UN.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna