RUSKI PODVODNI DRONOVI: Noćna mora za NATO podmornice

Novosti online

31. 08. 2021. u 20:11

PODVODNI dronovi za traganje i praćenje podmornica već su napravljeni i trenutno se testiraju u Rusiji, saopštio je Sputnjiku predstavnik Centralnog konstruktorskog biroa morske tehnike "Rubin".

РУСКИ ПОДВОДНИ ДРОНОВИ: Ноћна мора за НАТО подморнице

Foto printskrin Youtube/news24 plus

-Roboti, za razliku od klasičnih podmornica, mogu koristiti i otvorene metode za traženje neprijatelja, na primer aktivnu hidroakustiku. Uništavanje aparata zbog njegovih malih gabarita i manevarskih sposobnosti, ne samo da je otežano, već i ekonomski neisplativo. Druga opcija – pravljenje veoma velikih aparata, deplasmana od deset tona, koji imaju velike zalihe energije i složena sredstva otkrivanja. Takvi aparati se već prave i testiraju, rekao je predstavnik "Rubina".

On je naglasio da, sa tačke gledišta borbe pod vodom, najprivlačniji zadatak za robotizovane podvodne aparate – traganje i praćenje podmornica protivnika.

Na prošlom forumu "Armija 2021" Konstruktorski biro "Rubin" je predstavio nekoliko novih podvodnih aparata za civilnu namenu, između ostalog, "Amulet-2", veoma male klase. On je predviđen za traganje, istraživanje i osmatranje pri porinuću do 70 metara.

Pored toga, na štandu "Rubina" bio je predstavljen i atomski robotizovani podvodni aparat "Vitjaz-D" koji se prvi u svetu porinuo na dno Marianske padine (11.022 metara).

Konstruktorski biro "Rubin" je specijalizovan za projektovanje podmornica i bespilotnih podvodnih aparata. Trenutno se u Ratnoj mornarici Rusije nalazi nekoliko tipova podmornica koje je projektovao "Rubin", između ostalog, strateške atomske klase "Borej" i konvencionalne klase "Varšavjanka".

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MAKRON MOLIO PUTINA: Napet telefonski razgovor četiri dana pre rata: Zelenski vas laže, ljude su spaljivali