DRAMATIČNO UPOZORENJE PROFESORA KECMANOVIĆA: Atmosfera u BiH gora nego uoči rata!

Novosti online

20. 12. 2020. u 16:32

PROFESOR Nenad Kecmanović ocenio je da je politička atmosfera u BiH "gora nego uoči i neposredno nakon rata", četvrt veka posle "blagotvornog" protektorata visokog predstavnika.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ПРОФЕСОРА КЕЦМАНОВИЋА: Атмосфера у БиХ гора него уочи рата!

Foto: Predsedništvo BiH

Ovakve ideje su, istakao je Kecmanović, veoma opasne zbog toga što mogu izazvati nove političke, pa i oružane sukobe koji bi se neminovno prelili na Srbiju i Hrvatsku, onda i na čitav region, a možda i daleko šire, jer bi mnogi akteri u svetu zauzeli svoju stranu u konfliktu u BiH.

- Voleo bih da preterujem ako kažem da onaj ko dira u Dejtonski sporazum možda priželjkuje treći svetski rat. Ne bi bilo prvi put da Sarajevo postane detonator takvog rata. U najmanju ruku, to je ozbiljan atak na mir i stabilnost u regionu, u šta se svi zaklinju - rekao je Kecmanović.

On smatra da je Dejtonski sporazum sa aneksima realni maksimum koji se mogao postići u BiH.

- Neki novi i bolji sporazum, koji bi prihvatile sve tri strane, ne samo da nije ponuđen, nego niko nema ni ideju kako bi izgledao. Štaviše, ni onaj stari danas ne bi hteli svi ponovo da potpišu - naveo je Kecmanović.

Kecamnović smatra da bi se svaka rasprava o promeni Dejtonskog sporazuma završila rečima "spasavaj ga da ne bude još gore".

Prema njegovim rečima, centar zapadne moći nije napravio unitarnu BiH ni kada je bio jedina supersila, a globalni odnos snaga se u međuvremenu znatno promenio i aktivni političari, koji donose odluke, moraju da vode računa o novoj realnosti.

- Šta uopšte znači nametnuti? Upotrebu vojne sile ili političkih pritisaka? Sila bi izazvala kontrasilu, a to znači rat, bez obzira na odnos snaga - naveo je Kecamnović.

Dodao je kako ne ne veruje da bi Evropa bila spremna da podrži tako nešto u svome dvorištu, sa novim talasima izbeglica i humanitarnom katastrofom, a i Rusija i Kina ne bi to posmatrale skrštenih ruku.

Profesor Ustavnog prava i bivši diplomata BiH Zlatko Dizdarević naglasio je da BiH "živi potpunu državotvornu histeriju" koja ne može još dugo da opstane.

- To šta će biti sa Dejtonskim sporazumom - hoće li ili neće biti raspada zemlje - zavisi od velikih sila, koje imaju svoj interes u BiH. Amerikanci imaju interes da ojačaju NATO i da uvuku BiH, odnosno celi Balkan u NATO, a Rusi interes da naprave granicu prema NATO ovde. Kako će se to završiti to zavisi od njih, a ne od nas - rekao je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri