SPUŠTEN PRAG ZA UPIS U GIMNAZIJE: Počeo upis u srednje škole, đaci do knjižice lakše dolaze nego prošle godine

Lj. Begenišić

04. 07. 2023. u 12:04

MALI maturanti, a od danas već srednjoškolci, juče su počeli da se upisuju u srednje škole, dan nakon što je objavljen raspored po obrazovnim ustanovama. Ko je od njih upisao školu koju je na listi želja stavio na prvo mesto zavisi od broja poena, a sudeći prema podacima koji se mogu naći na sajtu Ministarstva prosvete u ovoj godini - u većini srednjih škola prag za upis je spušten.

СПУШТЕН ПРАГ ЗА УПИС У ГИМНАЗИЈЕ: Почео упис у средње школе, ђаци до књижице лакше долазе него прошле године

Foto: N. Skenderija

Upisni prag, inače, zavisi od toga kako su urađeni testovi na maloj maturi, a to znači što je rezultat lošiji i prag za upis je niži. Kako su nam rekli direktori beogradskih gimnazija, ove godine đaci su loše uradili test iz srpskog jezika (prosečan broj osvojenih poena bio je 10,73), što je uticalo na spuštanje praga, a kao jedan od razloga vide i odluku da se osmacima iz "Ribnikara", škole u kojoj se dogodio masakr, doda 30 odsto poena kako bi upisali željenu školu.

Prag za upis ove godine najviše je spušten u Petoj beogradskoj gimnnaziji i to sa 93,10 poena, koliko je lane bilo potrebno, na 88,64, koliko je trebalo osvojiti ove godine kako bi se učenik upisao na prirodni smer. Isti slučaj je i sa upisom na društveni smer, za koji je u ovoj školi trebalo imati 86,82 poena, a prošle godine 91,30.

Direktorka ove gimnazije Borka Popović kaže nam da je u gotovo svim srednjim školama došlo do spuštanja upisnog praga.

- Bilo je potrebno manje bodova nego ranije, ali to ne treba da čudi jer je ova godina bila specifična - kaže Borka Popović. - To ne znači da su te gimnazije slabije i da za njih vlada manje interesovanje, jer je i odluka da se deci iz "Ribnikara" dodaju bodovi kako bi upisali željenu srednju školku uticala na spuštanje granice.

Popovićeva ističe da je primetan pad interesovanja za upis na društvene smerove za koje je bilo potrebno manje bodova nego lane, a kao razlog ona navodi generalno pad intersovanja za društveno-humanistike nauke, što je slučaj i na fakultetima.

Takođe, broj potrebnih bodova bio je manji i za upis u veoma popularnu Treću gimnaziju, pa je za "upad" na prirodno-matematički smer bilo potrebno najmanje 95,65 bodova, a prošle godine 96,10. U istoj gimnaziji na društveni smer mogao se upisati đak koji ima najmanje 91,31 bod, a lane je prag bio 93,87.

Četvrta beogradska gimnazija predstavlja izuzetak, što znači da je prag za upis bio povećan, pa je tako za upis na prirodni smer trebalo najmanje 92,38 bodova, a lane 91,68 poena.

Blagi rast zabeležen je i u Prvoj beogradskoj gimnaziji za koju je na prirodni smer bilo potrebno 90,58 poena, a prošle godine okruglo 90. U ovoj školi za upis na društveni smer bilo je potrebno 90,40, a lane 90,05 bodova.

I jedna od najpopularnijih srednjih stručnih škola - ETŠ "Nikola Tesla" beleži blagi pad praga za upis, pa je ove godine bilo potrebno 93,07 poena za upis na veoma popularni smer elektrotehničar informacionih tehnologija, a lane je trebalo 94,43 boda.

Kada je reč o srednjim stručnim školama, rast praga potrebnog za upis beleži Medicinska škola "Beograd", gde je za upis na smer medicinski tehničar ove godine bilo potrebno 88,95 poena, a prošle 87,72.

Godinama već raste interesovanje za Sportsku gimnaziju, pa je za upis trebalo imati 91,06 poena, a prošle 90,85 bodova.

DRUGI KRUG

Učenici koji se nisu upisali u prvom upisnom krugu, mogu to učiniti u drugom. Oni su juče popunjavali liste želja, a konačni raspored učenika po školama u drugom krugu upisa biće objavljen danas, najkasnije do ponoći. Objavljivanje preostalih slobodnih mesta posle drugog upisnog kruga biće sutra, 5. jula, do 8.00 sati. Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole za drugi upisni krug, neposredno u školi, osim za upis u muzičke i baletske škole, biće moguće u sredu od 8.00 do 15.00 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024