PLATFORMA ZALUTALA NA PUTU DO MINISTARSTVA? Nastavnički fakulteti čekaju odgovor Ministarstva prosvete

Lj. Begenišić

29. 04. 2023. u 10:00

UPIS u novu školsku godinu na univerzitetima se bliži, a problem sa interesovanjem svršenih srednjoškolaca za nastavničke fakultete nije rešen.

ПЛАТФОРМА ЗАЛУТАЛА НА  ПУТУ ДО МИНИСТАРСТВА? Наставнички факултети чекају одговор Министарства просвете

Foto Z. Jovanović

 Dekani visokoškolsih ustanova koje školuju prosvetni kadar ni ove godine ne očekuju veće interesovanje nego prošle, iako nisu sedeli skrštenih ruku već su, nakon što su se lane suočili sa veoma malim brojem upisanih brucoša, izradili platformu kojom predlažu rešenja za ovaj problem. Taj dokument sa predlozima kako da se poboljša položaj nastavnika i kako da se privuku budući studenti usvojio je senat Univerziteta u Beogradu.

Nekoliko dekana reklo nam je da je taj dokument iz Rektorata predat nadležnom Ministarstvu prosvete. Međutim, u ovom resoru kažu da inicijativa dekana fakulteta koji školuju nastavnike - još nije nije dostavljena.

Kakva god da bude dalja sudbina ovog dokumenta, izvesno je da će novi upisni rok početi bez podsticajnih mera za sledeću generaciju đaka koji budućnost vide u prosveti.

Dekan Hemijskog fakulteta profesor dr Goran Roglić očekuje da prosvetne vlasti pozovu dekane nastavnih fakulteta na razgovor, jer je to tema za Univerzitet, Ministarstvo prosvete, ali i za Ministarstvo finansija, jer neke mere podrazumevaju dodatna novčana izdvajanja.

- Nedostatak prosvetnog kadra veliki je problem, prošle godine na Hemijskom fakultetu nastavnički smer upisalo je samo petoro brucoša, a u Novom Sadu - nijedan - podseća prof. Roglić. - Ne očekujem ništa bolju situaciju ni ove godine.

Naš sagovornik upozorava na opasnost da za pet godina neće imati ko da predaje deci jer će mnogi nastavnici otići u penziju, a novih - nema.

- Jedan deo naših zahteva u platformi je da se napravi tačan popis koliko kog nastavnog kadra nedostaje, jer se ni to tačno ne zna - kaže prof. Roglić. - Mi možemo radnu snagu uvoziti iz istočnih zemalja, ali prosvetni kadar ne možemo, a to znači da će nam radna mesta u učionicama biti prazna.

Da li očekuju da će im Ministarstvo prosvete u jednom momentu izaći u susret, pitali smo Ivu Draškić Vićanović, dekana Filološkog fakulteta koji već godinama upisuje veoma mali broj studenata na smerovima na kojima se školuju nastavncii srpskog jezika i književnosti.

- Ja to ne vidim kao izlaženje u susret nama, to je ozbiljan problem za državu Srbiju i uverena sam da je naše resorno ministarstvo svesno problema, da će odgovorni u tom resoru, zejedno sa Univerzitetom raditi na njegovom rešavanju - kaže ova profesorka. - To je izlaženje u susret onima kojima je potrebno kvalitetno obrazovanje u državi Srbiji. Deci i mladim ljudima, a ne nama predlagačima rešenja.

Stipendije i veće plate

U PLATFORMI koju je sastavilo osam dekana fakulteta sa nastavničkim smerovima - Filološkog, Matematičkog, Filozofskog, Hemijskog, Biološkog, Fizičkog, Geografskog i Fakulteta za fizičku hemiju - predloženo je da se daju stipendije za studente koji se opredele za nastavničke smerove, povećaju plate prosvetarima koje treba da budu za 30 do 50 odsto veće od prosečnih plata u Srbiji i vraćanje ugleda prosvetnim radnicima, a povod za izradu platforme je nedostatak nastavnog kadra i sve manji broj studenata koji se upisuju na ove fakultete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!