KONCERT BEOGRADSKE FILHARMONIJE SA JEDNIM OD NAJVEĆIH DIRIGENATA DANAŠNJICE: Fantastični Mehta sa fantastičnim filharmoničarima

Marina Mirković

21. 06. 2023. u 15:46

LEGENDARNI je maestro Zubin Mehta u utorak na Kolarcu među svoje prijatelje - voljene beogradske filharmoničare, i pred svoje poštovaoce - voljenu beogradsku publiku, stupio noseći čak dva štapa! Jedan, onaj očekivani, dirigentski, štapić je kojim decenijama stvara čaroliju. Drugi, onaj koji nismo očekivali, štap je o koji se Zubin oslanjao pri hodu, stupajući na scenu. Svaki je korak ostarelog, nasmejanog maestra, bio ispraćen aplauzom kojim su ga dočekali muzičari i ovacijama publike u prepunoj Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine - zdanja koje baštini tolike decenije istorije Beogradske filharmonije. Te večno mlade, a pun vek stare institucije, slavljenice koja stotinu svećica na torti duva uz sve svoje odane prijatelje: prošlog utorka uz maestra Lajovica koji je ansabl BGF onomad iz pepela uzdizao, a ovog - uz Zubina Mehtu, koji je uz našu filharmoniju od svog debija davne 1958. godine.

КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ СА ЈЕДНИМ ОД НАЈВЕЋИХ ДИРИГЕНАТА ДАНАШЊИЦЕ: Фантастични Мехта са фантастичним филхармоничарима

Novosti/Igor Marinković

Uistinu fantastičan program izveli su u utorak premijerno filharmoničari sa svojim starim znancem i velikim prijateljem, jednim od najvećih dirigenata današnjice - "Fantastična simfonija" Hektora Berlioza (čije je izvođenje Mehta dirigovao i na svom debitantskom koncertu, te davne 1958!) usledila je nakon, ništa manje fantastične, Simfonije br. 7 Ludviga van Betovena. Premijerno, zato što će se sa istovetnim programom i u istom sastavu predstaviti još dva puta - tokom regionalne turneje u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", već 22. juna u Albaniji a potom 24. juna i u Skoplju.

U do poslednjeg (uključujući i ona za stajanje) mesta ispunjenoj dvorani, za koju su ulaznice rasprodate u rekordnom roku, našli su se brojni redovni abonenti ali i mnoštvo ličnosti iz našeg kulturnog života i umetničkog miljea - pored onih stalnih obožavalaca klasične muzike, od studenata muzičkih škola i fakulteta do gospođa koje pamte mnoge (ako ne i sve) od Mehtinih pređašnjih deset nastupa sa Filharmonijom. Bila je tu i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, bio je tu i reditelj Milutin Petrović (koji je režirao prošlonedeljni rođendanski koncert BGF u istoj dvorani) sa glumcem Vladimirom Aleksićem (još jednim prijateljem Filharmonije, koji je program prošlonedeljnog koncerta nezaboravno vodio), u prvim redovima našao se i kompozitor Ivan Jevtić... Sa ne malim uzbuđenjem koncert je iščekivala i nekadašnja primadona Beogradske opere i vokalni pedagog Dubravka Zubović, koja je preko tri decenije stanovnica Kalifornije - a koja nam je otkrila da Beogradsku filharmoniju nije slušala "baš dugo", ali jeste Betovenovu Sedmu, i to baš prošle nedelje sa maestrom Mutijem.

Beogradsko izvođenje je, sigurni smo, prevazišlo to koje naša diva pominje makar u jednom: u količini emocija i radosnog uzbuđenja koje je prožimalo sve prisutne, od maestra Mehte i muzičara koji su sa njim čaroliju stvarali, do poslednjeg slušaoca u dvorani. Sve je, baš kao i Berliozova simfonija, sinoć na Kolarcu bilo fantastično - i dirigent, i publika, i orkestar koji proslavlja svoj veliki jubilej, i muzika koja ih je sve okupila.

Reprize širom Balkana

NAKON Gala koncerta na Kolarcu, isti program Beogradska filharmonija i Zubin Mehta izvode već 22. juna u zgradi Nacionalne opere Tirane, a 24. juna i u Skoplju, u Filharmoniji Republike Severne Makedonije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)