SAMO ŽELIM DA MI VRATE DECU: Danijela Tripolt (41) u Austriji se godinama bori za starateljstvo

J. D. LjUTIĆ

08. 12. 2022. u 12:00

KO decu više može da voli i brine o njima nego majka? Ko može da im pruži više pažnje, pomogne u odrastanju, obrazovanju, da postanu valjani ljudi? Za to je potrebna ljubav, a mojoj deci i meni je sve to uskraćeno.

САМО ЖЕЛИМ ДА  МИ ВРАТЕ ДЕЦУ: Данијела Триполт (41) у Аустрији се годинама бори за старатељство

Danijela Tripolt, Foto M. Anđela

Ovako, za "Novosti", započinje svoju ispovest Danijela Tripolt (41), kojoj su, kako tvrdi, austrijske vlasti, uz pomoć supruga Johana Tripolta (64), oduzele dvoje maloletne dece - sina Stefana (13) i ćerku Marijanu (11).

- Imam dvojno državljanstvo, srpsko i austrijsko, kao i moje dvoje dece - objašnjava Danijela. - Ovo drugo nisam stekla udajom, već zato što su moji roditelji više decenija u Beču, gde sam i sama, pre udaje, živela i radila.

Johana, koja je nastavnik muzike, ali se bavi i nutricionizmom, upoznala je u Austriji:

- Zabavljali smo se i 2009. sklopili brak. Nije mi smetala razlika u godinama, jer smo zaista, bili zaljubljeni. Ostala sam trudna, rodila Stefana. Tad se moj suprug promenio.

Nije to više bio čovek kojeg sam znala i zavolela. Počeli smo da se svađamo, sve mu je smetalo, pa i sin. Kao da je bio ljubomoran, ne znam?

Danijela kaže da je, pored svega, želela da očuva brak.

- Vaspitana sam u smislu: "Ćuti, trpi, proći će". Ne brukaj roditelje, sebe, decu, posebno jer si Romkinja. Ne shvatite pogrešno, ali Romi su i ovde, kao i u belom svetu, nekako uvek građani drugog reda. No, opet sam ostala trudna i rešila da rodim drugo dete, a sve u nadi da će se moj suprug promeniti, naročito jer smo dobili devojčicu.

Foto M. Anđela

No, stvari su tek onda krenule naopako.

- Istina je da je Johan jako vredan čovek, dosta zarađuje i kad sam se udala za njega, hteo je da prestanem da radim i da samo brinem o domaćinstvu i njemu. Pristala sam, a sad se kajem. Živeli smo u kući od 200 kvadrata u Kentenu, u Štajerskoj. Ni meni ni deci nikad ništa materijalno nije falilo, osim Johanove ljubavi. Bivao je sve nervozniji, terao nas je iz kuće, deca su mu naročito smetala. Odemo, pa se vratimo. I opet mirenje, svađe i sve ukrug.

Kad više nije mogla da izdrži, Danijela je suprugu predložila da se razvedu i da ona uzme decu. Odbio je razvod.

- Kada sam rekla da više ne mogu, da ću ga ipak ostaviti i otići, počeo je da mi preti. Rekao je da će, ako ga ostavim, da "primeni druge mere". Gotovo svakodnevno je zvao policiju, prijavljivao svađe, da hoću da ga ostavim i da često vodim decu u Srbiju. U tim slučajevima, kako austrijske vlasti nalažu, uvek je uključena i socijalna služba. Tako su, jednom prilikom, došli po njegovoj prijavi i videli da su u kući rasturene dečje igračke, što je naravno Johanu smetalo. Onda me je prijavio da sve češće spavam sa decom u sobi, a ne sa njim. Ma, svega je tu bilo, strašno!

Nakon brojnih muževih prijava, nadležna socijalna služba utvrdila je da su u njihovoj porodici "smanjeni kapaciteti roditeljstva" i sa nalogom za oduzimanje dece, 2016. uzimaju Stefana i Marijanu i odvode ih na staranje u SOS selo u Mozburg.

- Bunim se, plačem, ne dam decu. Ali, moj suprug mirno, potpisuje saglasnost da nam se Stefan i Marijana oduzmu.

Danijela nastavlja da živi sa mužem u porodičnom domu, zajedno ili ponaosob odlaze u posetu deci, koja se svaki put žale na tretman ustanove u kojoj su i insistiraju da se vrate kući. Ali, Johan to ne prihvata. Pristao je voljno da svakog meseca, ustanovi plaća 2.000 evra za smeštaj, samo da ne budu kod kuće.

I onda, u avgustu 2017. godine Danijela pravi fatalnu grešku.

- Prilikom jedne posete, kada mi je saopšteno da Stefan mora na operaciju i time će biti proređena i viđanja, pala sam u očaj. Nisam htela da me vide da plačem, pa sam sa decom otišla u šoping. Žale se i plaču. Uzmem ih za ruke, odemo kući, pokupim nešto garderobe i pasoše i pravac Srbija, čiji smo inače, sve troje državljani. Dođemo u Lazarevac gde imam veliku i moderno opremljenu kuću, upišem decu u privatnu školu, odem u naš Centar za socijalni rad, sve ispričam i potražim pomoć. Obavljen je i razgovor sa decom, utvrđeno je da ona žele da budu sa mnom, da neće kod oca niti u Austriju, a veštačenjem da su u ustanovi u kojoj su bili, psihički i fizički maltretirani - Stefan je lomio ruku i nogu, pa čak, bio i seksualno zlostavljan!

Deca su, ipak, otrgnuta iz majčinog zagrljaja 12. jula ove godine i vraćena u ustanovu:

- Sada ih viđam jednom mesečno, a jednom nedeljno se čujemo telefonom. U još su goroj situaciji. Smeštena su u ustanovu gde su deca sa mentalnim problemima, gde ne pripadaju. Očajniji su, a ja kao majka uplašena, jer strepim za njihove živote - kaže kroz suze Danijela.

SUĐENjE UKRUG

DANIJELIN predmet došao je pred lazarevački sud:

- Pokrajina Koruška je, preko Centra izvršnog organa Austrije, pokrenula postupak u skladu sa Haškom konvencijom o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice dece i tražila da se ona tamo vrate - objašnjava advokat Jelena Bajčetić, koja zastupa Danijelu.

- Sud donosi pozitivnu odluku i decu daje Danijeli na staranje. Austrijanci se žale i Viši sud u Beogradu prvostepenu odluku ukida i predmet vraća na ponovljeno suđenje.

Ovog puta, lazarevački sud donosi odluku da joj se deca oduzmu. Tu presudu potvrđuje Vrhovni kasacioni sud i sada Danijela bukvalno ostaje bez mogućnosti za bilo koji drugi pravni lek.

JEDNA NADA - MSP SRBIJE

Prema rečima advokata Jelene Bajčetić, jedina nada i spas da se Danijeli vrate deca jeste naše Ministarstvo spoljnih poslova:

- Neophodno je da se naše ministarstvo, preko svojih pravnih mehanizama, uključi u postupak vraćanje dece u punom ili delimično-ograničenom kapacitetu majci, a sve u skladu sa Konvencijom o pravima deteta. Kao što su roditelji u obavezi da čuvaju svoje maloletno dete, tako i ono ima pravo da živi sa njima. Država pak, ima obavezu da u tome pomogne, a u ovom slučaju, to je pre svega Srbija. Obratili smo se MSP zvaničnim podneskom, upućeni smo na Odsek za međunarodno-pravnu pomoć, čekamo odluku i nadamo se - najboljem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna