KOMŠIJI SVE, KĆERKI NIŠTA: Petar Gajić iz sela Čađavice kod Bijeljine, navodno, imovinu od 500.000 evra ostavio susedu

V. Mitrić

27. 11. 2022. u 07:33

U OSNOVNOM sudu u Bijeljini nastavljeno je suđenje po tužbi Milene Gajić, kćerke Petra Gajića iz sela Čađavice kod Bijeljine, protiv mladog komšije, koji testamentom, koji ona osporava, pokušava da uzme svu pokojnikovu imovinu.

КОМШИЈИ СВЕ, КЋЕРКИ НИШТА: Петар Гајић из села Чађавице код Бијељине, наводно, имовину од 500.000 евра оставио суседу

Foto V. Mitrić

Kćerka traži da sud poništi testament jer je "nezakonit pošto je mladi komšija predstavljen kao unuk pokojnika, mada nisu ni u kakvom srodstvu". Iza Petra je ostala imovina vredna više od milion konvertibilnih maraka.

Tužilja, uz ovu muku, ima i drugu, još veću, jer boravi u psihijatrijskoj bolnici na Sokocu već 13 godina, bez ikakve sudske odluke. Majka ju je ostavila kad je imala samo šest meseci i rasla je uz oca. Niko nije mogao da pomisli da će tako častan domaćin da obespravi kćerku jedinicu, koja i kad bi izašla iz bolnice ne bi imala gde, ukoliko predočeni testament bude sudski sproveden. Petar je kćerki ostavio, kako stoji u testamentu, samo zlatnu pločicu na ogradi seoske crkve, na kojoj je uz njegovo, upisano i njeno ime.

Tuženi R. Č. (22), koji od pre dve godine ima u rukama testament, nije se pojavio na sudu, ali je poslao tri advokata. Pred sudom se nije pojavio ni lokalni sveštenik koji je, navodno, zabranio da se otvori sanduk. Posle smrti Petra, kako navodi tužiteljka, "zapaljen je krevet na kom je bio pokojnik iz higijenskih razloga, a pronađena je i pidžama koja je izgorela i predata policiji".

Foto Privatna arhiva

Očevidac, inače pokojnikov sestrić, rekao je da je "ujak pronađen nag, mrtav u kući i da su iz pogrebnog preduzeća telo odneli u nepoznatom pravcu i ništa se o njemu nije znalo puna dva dana i dve noći". Odnekud je dovezen na groblje, uz zabranu da se otvori sanduk.

Inače, pokojnikova kćerka je dan ranije u bijeljinskoj policiji, sa stricem Božidarom Gajićem, podnela krivičnu prijavu protiv petoro ljudi, "zbog osnovane sumnje da su prikrivali uzrok smrti, lažno svedočili, lažno se predstavljali radi sticanja protivpravne koristi i otuđenja tuđih stvari". Prijavom je obuhvaćena i mrtvozornica, zbog sumnje da je "zloupotrebila službeni položaj jer je izdala potvrdu o smrti, a da nije ni videla mrtvaca". Da ga je videla, smatraju kćerka i pokojnikov brat, morala bi da obavesti policiju zbog činjenice u kakvom je stanju zatečen 13. novembra u kući.

- Morala je da upiše u zapisnik, koji nije ni sačinjen, da je mrtvac nag i da postavi pitanje ko mu je skinuo odeću - smatraju pokojnikovi srodnici. - Prijavljen je i osumnjičeni pogrebnik, jer smo ustanovili da nema mrtvačnicu i da je negde morao da drži pokojnika dva dana i dve noći. Izjavio je prvo da je pokojnik bio u gradskoj mrtvačnici, a kada smo dobili potvrdu od ovdašnjeg groblja da to nije tačno, onda je rekao da ga je "odvezao u mrtvačnicu u Dvorove". Potom smo dobili informaciju da nikad nije bio tamo.

Foto V. Mitrić

Srodnici sa svojim pravnim zastupnicima traže ekshumaciju posmrtnih ostataka i obdukciju jer je svedok, psihijatar, potvrdio da "Petar prema njegovom mišljenju nije umro od raka grla, kako piše u smrtovnici, jer ga je on, deset dana pre smrti, pregledao i utvrdio da je operisan i da je bio nem."

Veštak je potvrdio da pokojnik zbog operacije grla i glasnih žica, nije mogao uopšte da govori. Međutim, ljudi koji su svedočili testamentu izjavili su da je Petar glasno rekao: "Ovo je moj testament i prihvatam ga kao svoj", što se smatra nemogućim. Sumnja se da su svedočili lažno radi ekonomske koristi.

Foto V. Mitrić

Zapaljen krevet

Na sudu se ispostavilo da nije tačno, kako piše u testamentu, da je sačinjen u kancelariji advokata, nego u drugoj kancelariji, advokatove žene notarke.

- Već je izvesno da je lažna tvrdnja u testamentu da je "naslednik" unuk, a nije mu nikakav rod, lažno je da je mogao glasno da se izjasni i laž je da je sačinjen u kancelariji advokata - kažu srodnici. - To je dovoljno za obaranje testamenta.

Komšija "naslednik" je Petrovu jedinicu tužio i tvrdi "da nije dostojna nasleđa, navodeći da bi ona rasprodala sva njegova imanja". A, kako kažu srodnici i komšije, "dok je ona boravila u bolnici na Sokocu, posle očeve smrti, ne čekajući da testament bude potvrđen, proćerdana je sva Petrova pokretna imovina". Nestalo je 130 skupih ikona koje je Petar namenio crkvi.

TOMIĆ: NATERANA NA LEČENjE

ADVOKAT kćerke i brata pokojnog Gajića Dušan Tomić kaže da je posebna priča Milenino, zapravo, zatočeništvo u psihijatrijskoj bolnici na Sokocu. Tomić dodaje da je već ispitao i ustanovio ko je ovu sada pedesetjednogodišnju ženu, prinudio na lečenje i zašto.

- Na crkvenoj ogradi Petar je kao zadužbinar, uz svoju zlatnu ploču stavio i Mileninu - kaže Tomić. - Da ju je smatrao nedostojnom, ne bi tražio da se zajedno postave pločice sa njenim i njegovim imenom. Velika je ovo priča, ali se, Bogu hvala, sve povoljno razvija po moje klijente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest