NACIONALIZACIJA DISTRIBUTERA GASA U AUSTRIJI? Koncern OMV je predložio podržavljenje OGMT-a i njegovih ugovora sa Gaspromom

P. Z. S. / ria.ru

05. 12. 2022. u 21:45

AUSTRIJSKI koncern za naftu i gas OMV razmatra opciju nacionalizacije svoje podružnice za trgovinu gasom OGMT (OMV Gas Marketing & Trading GmbH), koja je vezana dugoročnim ugovorima sa ruskim Gaspromom, rekao je u intervjuu Alfred Stern, šef koncerna. za bečki Kurir.

НАЦИОНАЛИЗАЦИЈА ДИСТРИБУТЕРА ГАСА У АУСТРИЈИ? Концерн ОМВ је предложио подржављење ОГМТ-а и његових уговора са Гаспромом

Foto: Arhiva


-OMV ne može da pokrije celu Austriju i nema mandat za snabdevanje. Za to je potrebna nacionalna kompanija za trgovinu gasom koja će objediniti sve tržišne mehanizme, rekao je Štern i dodao da bi OGMT "sa svojim iskustvom i kompetencijom bio dobra osnova za ovo."

OGMT prodaje sopstveni gas OMV-a iz Norveške i Austrije i isporučuje proizvode kupcima grupe. Kako prenosi Kurier, OGMT je prošle godine prodao 156 TWh gasa i ostvario "mali profit". Ove godine, u prvoj polovini godine, kompanija je pretrpela gubitak od 22 miliona evra.

Kako prenosi Kurir, preko OGMT-a idu i dugoročni ugovori sa ruskim Gaspromom. Štern je izbegao direktan odgovor na pitanje da li država treba da prihvati ove ugovore u slučaju nacionalizacije OGMT-a, napominjući da je to „pitanje formalizacije”.

Ugovori sa Gaspromom su „posebno pitanje“, dodao je čelnik OMV-a, precizirajući da se OGMT ne može „pokloniti republici“, „mora da se razradi kako treba“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024